Gipsplaten: prijzen en toepassingen

Een plafond plaatsen met behulp van gipsplaten in de vorm van gyproc is erg gemakkelijk. De platen zijn gemakkelijk af te werken, zowel voor wanden als voor plafonds. Het is gemakkelijk en snel mogelijk om ze te plaatsen en naar eigen smaak af te werken. Aan de hand van de volgende informatie weet je precies wat je moet doen en waar je op moet rekenen als het om kosten gaat.

Het gebruik van gipsplaten

Het gebruik van gyproc is op meerdere manieren mogelijk. Het is slim om eens in een overzicht te bekijken welke kanten je allemaal op kan. Het gaat dan om het volgende:

Scheidingswanden en voorzetwanden

Het is goed mogelijk om gyproc te gebruiken voor het plaatsen van wanden. Dit kan door middel van een frame aan de bestaande wanden, de vloer en het plafond. De platen worden aan dit frame gekoppeld. Wel is dan belangrijk dat op goede geluidsisolatie gelet wordt. Dit zal het comfort verder verhogen. Ook is het mogelijk om met gyproc voorzetwanden te plaatsen. Het frame wordt dan tegen de muur aangebracht. Dit helpt je om snel oneffenheden glad te strijken.

Gipsplaten voor het plafond

Het is ook mogelijk om gyproc platen te gebruiken om het plafond strakker te maken. Het is wel wat lastiger om de platen goed te plaatsen, maar het resultaat mag er dan ook zijn. Natuurlijk is goede plaatsing wel essentieel. Recht en strak zijn belangrijke factoren in het geheel. Het is ook het best om direct de verlichting goed te verzorgen. Achteraf lampen aanbrengen is een stuk lastiger. Er zijn twee vormen, een afgehangen plafond aan het bestaande plafond of een vrijdragend plafond aan de wanden. Lees ook meer over:Mogelijkheden van spanplafonds

Wanneer zijn gyprocplaten de geschikte optie?

Met de platen van gyproc is direct een mooie egale basis te leggen. Die kan je dan gemakkelijk verder afwerken. Ze zijn ook voor nagenoeg elke ruimte in huis goed te gebruiken. Het is zelfs een geschikt materiaal voor de natte ruimtes zoals de badkamer. Het is dan wel belangrijk om naar de eigenschappen van de platen te bekijken. Waterafstotende zijn het best. Die zijn groen van kleur.

Het is ook goed mogelijk om met gyproc de zolder te bekleden, zelfs wanneer het een schuin dak betreft. Daarmee zorg je ook dat je snel en op maat de afwerking kan aanbrengen. Dat komt mede omdat de platen in allerlei afmetingen te krijgen zijn. Bovendien zijn ze gemakkelijk op maat te zagen en snijden indien nodig. Natuurlijk is het beter mogelijk om goede kwaliteit te krijgen wanneer de specialist het werk uitvoert. Daarom is het altijd slim om een aantal offertes aan te vragen. Zo kan je de beste er gemakkelijk uit kiezen.

Welke soorten gyproc platen zijn er?

In de eerste plaats is er natuurlijk de standaard gipsplaat. Er zijn echter ook allerlei andere vormen. Zo zijn er bijvoorbeeld groene platen die waterafstotend zijn. Ook is er gyproc met een verhoogde brandwerendheid. Ook platen waarin isolatiemateriaal direct is aangebracht zijn te krijgen. Dat kan ook om geluidsisolatie gaan. Dit is een andere plaat dan de thermisch isolerende gyproc. Om er zeker van te zijn dat je de juiste hebt en de juiste prijs betaalt is het wel goed om alles goed na te gaan.

Gipsplaten prijs

Omdat er veel verschillende soorten platen zijn, zijn de kosten ook sterk verschillend. In dat opzicht is het goed om te weten dat de standaard gipsplaten lekker goedkoop zijn. Kies je een plaat van 1 centimeter dik, dan ben je €2,- tot €3,- per vierkante meter kwijt.

Zijn de platen dikker, of hebben ze speciale eigenschappen? Dan worden de platen natuurlijk wel duurder. Dat geldt ook wanneer je platen met isolatiemateriaal erin verwerkt kiest. Platen die waterafstotend zijn, zijn al snel tweemaal zo duur als de standaardplaat. Het kan wel slim zijn om een professional de platen te laten plaatsen. Al zal dit wel ook de prijs iets verder opdrijven, zoals je mag verwachten. Het is daarom goed om naar de verschillende mogelijkheden te kijken.

Wil je er zeker van zijn dat de gyproc-platen goed geplaatst worden? Laat dan een specialist het werk verzorgen. Vraag dan verschillende offertes aan bij meerdere specialisten. Zo kan je zeker zijn van de juiste deal. Dit werkt een flink stuk gemakkelijker.

Het afwerken van de platen

Wanneer de gipsplaten geplaatst zijn, is het zaak om de naden en schroefgaten goed weg te werken. Daar is een speciale gipsplaatvuller voor ontwikkeld. Het is dan wel belangrijk om de platen goed glad te schuren. Al is het ook een optie om de naden gewoon open te laten. Dit heeft in grote mate met de eigen voorkeur te maken. Er zijn allerlei opties. Je kan ook voor schilderen, behangen of betegelen kiezen. Zoek dit dus altijd goed uit.

Gipskarton of gipsvezel kiezen?

Wanneer je standaardplaten van gyproc bekijkt, dan betreft dat platen van gipskarton. Dit zijn dus platen die bestaan uit gips en karton. Het gips zit in het midden en de kartonnen platen aan de buitenzijden. Met het karton wordt meer stevigheid verzorgd. Al heb je wel wat meer risico op vochtproblemen. Dit kan bijvoorbeeld ook de verf die je voor de afwerking gebruikt aantasten. Dat vraagt dus ook om wat meer werk dan in andere situaties.

Een goed alternatief dat er tegenwoordig ligt, is gipsvezel. Dit zijn platen zonder bindmiddel. Dit komt de milieuvriendelijkheid sterk ten goede. Het gaat om een mengsel van papiervezels en gips. De platen kunnen daardoor goed tegen een stootje. Aan de andere kant maakt dit ze ook een stuk zwaarder. Ze zijn ook moeilijker op maat te maken. Bovendien is het aan de prijs te merken, die ligt hoger.

Werken met de specialist

De juiste manier van plaatsen is goed te bepalen door de specialist. Wanneer je er dus zeker van wil zijn dat je alles uit de mogelijkheden van gyproc haalt, is het slim om een aantal specialisten een offerte te laten uitbrengen. Op die manier kan je zelf de meest voordelige kiezen en het werk laten doen.

Copyright © 2021 Spanplafond. Alle Rechten Voorbehouden - Algemene voorwaarden