Spanplafond: een uitstekende optie voor jouw plafond

Steeds vaker kiezen mensen voor een spanplafond. Hierbij heb je de keuze om een spanplafond als geheel nieuw plafond te plaatsen, om deze te gebruiken ter vervanging van het oude plafond of om een spanplafond te gebruiken om het plafond af te werken. Er is een reden waarom meer en meer kiezen voor spanplafonds, want er zitten meerdere voordelen verbonden aan het gebruik van dit type plafond. Het is niet alleen te koop voor een goede prijs, maar het is relatief snel te plaatsen en het ziet er ook nog eens goed uit.

spanplafond

Hieronder kun je meer informatie vinden over spanplafonds. Je kunt onder meer lezen wat een spanplafond precies is, wat de voor- en nadelen zijn van dit type plafond, welke soorten spanplafonds er bestaan, wat de kostprijs is van dit materiaal, hoe het geplaatst wordt en meer. Lees snel verder om beter geïnformeerd te worden over spanplafonds.

Wat zijn spanplafonds?

Een spanplafond valt te omschrijven als een kunstdoek. Aan de hand van onzichtbare profielen wordt dit doek bevestigd aan de muren, waarbij het doek aan de hand van de warmte strak kan blijven staan. Ieder spanplafond kan precies zo worden gemaakt dat het in iedere ruimte past. Daarom is het een frequent gekozen optie als nieuw plafond of ter vervanging van een oud plafond. Je behoudt immers een hoop ruimte door te kiezen voor deze optie, omdat het precies op maat te plaatsen is.

Er zijn ook een aantal technische specificaties die dit type plafond een uitstekende keuze maken. Ten eerste is deze soort plafond erg licht met een gewicht van ongeveer 230 gram per vierkante meter. Dit zorgt er voor dat ze zowel eenvoudig te plaatsen zijn als dat ze een goede keuze zijn wanneer de draagconstructie beperkt of niet stabiel is. Er is geen contact tussen het plafond en de daarboven gelegen constructie, de zijmuren doen al het werk. Daarnaast zijn spanplafonds in vele kleuren beschikbaar, zijn ze bestand tegen vocht waardoor tevens geen schimmel kan ontstaan en zijn ze prima te wassen. Veelal kun je bij aankoop van spanplafonds een garantie tot 20 jaar ontvangen.

De fabrikanten die dit type plafond maken komen over het algemeen uit Europa. Dit houdt in dat deze fabrikanten te maken krijgen met de Europese wetgeving. Deze regels zijn streng, wat een goede zaak is voor de consument. Hierdoor ben je er zeker van dat de plafonds die je aanschaft ook daadwerkelijk zeer brandveilig zijn (classificatie M1) en tevens geen negatief effect op de eigen gezondheid hebben.

Wat zijn de voor- en nadelen van een spanplafond?

Zoals voor ieder product, zitten er voor- en nadelen verbonden aan een keuze. Als klant ligt bij jou de taak om de voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen, zodat jij de best geïnformeerde keuze kan maken. Hieronder worden de voordelen en de nadelen van het kiezen voor een spanplafond voor je op een rijtje gezet. Dit geeft je een goed beeld van wat je krijgt wanneer je de keuze maakt voor een spanplafond.

De voordelen van een spanplafond

Laten we beginnen met de voordelen die gepaard gaan met dit type plafond. Ten eerste stellen veel experts dat een spanplafond geheel gelijkwaardig is aan een ‘normaal’ plafond. Het is dus niet dat je er op achteruit gaat wanneer je kiest voor deze soort plafond. Echter hebben spanplafonds als voordeel dat de prijs die je betaalt veel voordeliger is en dat het plaatsen van deze plafonds een fluitje van een cent is. Dat komt onder meer door het lichte gewicht en het feit dat ze precies op maat kunnen worden gemaakt.

Mensen vinden het tevens fijn als ze veel keuze hebben, zodat ze precies het product kunnen vinden dat geheel aansluit op hun wensen en behoeften. Spanplafonds zijn verkrijgbaar in diverse uitvoeringen en kleuren. Door het gladde en stevige oppervlak, bestand tegen vlekken en barsten, is dit type plafond altijd een lust voor het oog. Ook heb je de keuze uit vele prints en patronen. Qua afwerking heb je de keuze uit mat, glans of hoogglans. Daarnaast kun je rekening houden met elementen zoals het reliëfverschil, ventilatie, verlichting, diverse effecten en meer. Ook geluidwering is een mogelijkheid. De keuze is dus groots.

Daarnaast is een groot voordeel van een spanplafond dat deze eenvoudig te onderhouden zijn. Je kunt ze zelf wassen en daarnaast is dit type plafond van nature vochtwerend en poriëndichtend. Hierdoor blijven spanplafonds langer schoon dan gemiddelde plafonds, hebben ze weinig onderhoud nodig en kunnen ze ook geplaatst worden in ruimtes die van nature vochtig zijn.

Tot slot hebben spanplafonds als voordeel dat het goed samengaat met verlichting. Op elke positie binnen het plafond kan deze geplaatst worden. Niet alleen kun je in het plafond de lampen plaatsen, maar ook boven het spanplafond kunnen lichten geplaatst worden voor een schitterend effect. Eerder werd genoemd dat dit type plafond snel te plaatsen is, maar hierdoor is het plafond ook snel los te koppelen. Hierdoor kun je gemakkelijk lichten vervangen en andere zaken repareren die zich onder dit oppervlak bevinden.

De nadelen van een spanplafond

Er zitten niet alleen maar voordelen verbonden aan dit type plafond, hoewel de voordelen nog steeds ruim in de meerderheid blijven. Doordat een spanplafond relatief los bevestigd wordt, kunnen er geen objecten aan gehangen worden. Ook is dit type plafond relatief inflexibel qua plaatsing. Wanneer eenmaal een locatie is gemaakt voor verlichting, kun je het doek niet meer verplaatsen. Daarnaast moet vermeld worden dat hoe robuust spanplafond ook is, scheuren en barsten zijn niet 100% uitgesloten. In dat geval zal vervanging nodig zijn. Tot slot is een spanplafond, door de vele keuzes die je hebt, ook relatief snel verouderd. Trends komen en gaan, en dit type plafonds laat zich toch vaak leiden door de waan van de dag. Gelukkig kost het weinig om de boel te laten vervangen.

Welke soorten spanplafonds bestaan er?

Bij het uitzoeken van het beste spanplafond voor jou heb je de keuze uit twee soorten materialen. Je kunt er ook nog voor kiezen om de twee te combineren tot één geheel. Hieronder lees je meer over de twee soorten materialen:

  • PVC: ook wel bekend als polyvinylchloride. Goedkoop doch stevig, verkrijgbaar in glans en mat. Ook heb je veel keus qua kleuren en patronen. Aan de hand van een harpoenconstructie aan de zijmuren wordt het doek bevestigd. Eenvoudig te plaatsen en te verwijderen. De lasnaden blijven wel zichtbaar na bevestiging.
  • Polyester: in tegenstelling tot PVC werkt polyester zonder naden. Klemconstructies op de zijmuren worden gebruikt om de boel te bevestigen. Ziet er zeer modern uit en is daarnaast een milieubewuste keuze doordat het materiaal voor 90% bio-afbrekend is. Daarnaast is polyester steviger dan PVC en kun je er eenvoudiger overheen schilderen.

De prijs van spanplafonds

Door meerdere factoren is de prijs van dit type plafond goedkoper in vergelijking met andere soorten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het gehanteerde materiaal. Andere factoren die van invloed zijn op de prijs zijn het totale oppervlak, eventuele lichtpunten, plaatsen van isolatiemateriaal en hoe moeilijk het voor de vakmensen is om de boel te plaatsen. Al snel moet je rekenen op een prijs tussen de 70 en 100 euro per vierkante meter.

Hoe wordt een spanplafond geplaatst?

Doordat een spanplafond precies passend wordt gemaakt, is het in de norm mogelijk om deze in elke ruimte te plaatsen. Er worden profielen op de zijmuren geplaatst, waarna het doek tussen deze profielen gespannen wordt. Alhoewel je dit zelf kunt uitvoeren, wordt altijd aangeraden om een professional deze klus te laten klaren. Plaatsing gaat relatief snel en kost veelal weinig moeite.

Meer tijd gaat zitten in de voorbereidingen op de plaatsing. Ten eerste moet de ruimte tot op de millimeter gemeten worden, want dit type plafond wordt op maat gemaakt. Bij de plaatsing van profielen op de zijmuren moet er op gelet worden dat deze waterpas geplaatst worden. Wanneer dit op orde is, kan het plafond geplaatst worden. Aan de hand van warme lucht wordt het doek geheel strak gemaakt, elke plooi wordt weggewerkt. Ook de restjes worden weggewerkt.

Spanplafonds/wanden

CLIPSO®spanplafond/spanwand is speciaal ontworpen voor hoogstaande kwalitatieve oplossingen op het gebied van esthetiek en comfort, ideaal voor renovatie, nieuwbouw en decoratie.

Spanplafonds/wanden

Akoestisch

Wat een aangename akoestiek! Vandaag de dag is het een luxe te kunnen wonen en werken in een akoestisch aangenaam en comfortabel leefklimaat.

Akoestisch

Decoratieve prints

Clipso Sign is een decoratieve print bekleding voor interieur decor of visuele communicatie in groot formaat.


Decoratieve prints

Wij zijn actief in volgende werkgebieden:

Provincie Antwerpen

Provincie Limburg


Provincie Oost-Vlaanderen


Provincie Vlaams-Brabant

Provincie West-Vlaanderen

Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Copyright © 2016-2017 Spanplafond. Alle Rechten Voorbehouden