Akoestiek verbeteren: Akoestisch spanplafond

Van nature bezit een (akoestisch) spanplafond al een aantal voordelen. Bij een spanplafond wordt een doek strak opgespannen tussen profielen. Je camoufleert als het ware je verouderde plafond. Deze toepassing is binnen een dag zonder rommel te plaatsen. Dit scheelt je tijd, moeite en geld. Bovendien heb je meerdere mogelijkheden op het gebied van spanplafonds. Je kunt hierbij denken aan kleuren en prints, maar ook een akoestisch spanplafond behoort tot de mogelijkheden. Hieronder kun je meer lezen over de diverse voordelen die een akoestisch spanplafond je te bieden heeft.

verbeteren akoestiek met akoestisch spanplafond

Verschil akoestisch en standaard spanplafond?

Bij een normaal spanplafond is er sprake van een dichte structuur. In tegenstelling tot een normaal spanplafond zijn er bij een akoestisch spanplafond juist kleine gaatjes in het plafond gemaakt. Deze worden microperforaties genoemd. In totaal zijn er zo’n 250.000 van deze gaatjes op het oppervlak te vinden. Hierdoor kunnen trillingen van geluiden opgevangen worden in plaats van dat ze weer de kamer in worden gekaatst. Dit vermindert de galm binnen een ruimte. In combinatie met een laag isolatie van 10 à 12 cm wordt dit akoestische effect versterkt. Dit biedt tevens mogelijkheden op thermisch vlak. Vaak wordt er hierdoor ook gebruik gemaakt van geluidsisolatie.

Wat zijn de voordelen van een akoestisch spanplafond?

Ten eerste is een akoestisch spanplafond bijzonder betaalbaar. Gemiddeld kost een akoestisch spanplafond je tussen de 100 en 150 euro per vierkante meter. Alhoewel de kosten hoger zijn in vergelijking met een standaard spanplafond, krijg je er een hoop voor terug. Door isolatie te plaatsen boven het spanplafond isoleer je tevens thermisch. Hierdoor kun je jaarlijks besparen op je energiekosten. Tip: de prijs per vierkante meter is lager naarmate het oppervlak dat voorzien moet worden van een spanplafond groter is.

Naast de voordelen op akoestisch vlak, biedt een akoestisch spanplafond je nog meer voordelen. Ten eerste is een spanplafond snel en eenvoudig te plaatsen. Dit zou je zelf kunnen doen, maar alleen als je een enorm ervaren doe-het-zelver bent. Maar zelfs in zulke gevallen wordt aangeraden om een vakman deze taak uit te laten voeren. Binnen een dag is een akoestisch spanplafond geplaatst. Daarnaast zijn diverse prints en kleuren mogelijk. Ook kan een spanplafond beschikken over brandwerende eigenschappen. Naden tussen de banen van 5 meter kunnen weggewerkt worden, zodat deze niet te zien zijn.

verbeteren akoestiek spanplafond

Copyright © 2021 Spanplafond. Alle Rechten Voorbehouden - Algemene voorwaarden