Gyproc afwerken: plafond, hoeken, voegen en voegband

Een groot voordeel van gyproc platen is dat ze heel gemakkelijk en egaal afgewerkt kunnen worden. Wanneer je wanden of plafonds van gyprocplaten laat plaatsen, zul je heel wat opties hebben voor afwerking. Je kunt gebruik maken van verschillende soorten voegmiddelen om zelf de afwerking te doen. Hier lees je alles over de materialen die je hiervoor kunt gebruiken en hoe je zelf aan de slag kunt met het afwerken van gyproc platen. Laat je het toch liever over aan een professional? Dan ben je hier ook aan het juiste adres voor het aanvragen van offertes bij bedrijven in jouw omgeving die deze klus voor je uitvoeren!

gyproc afwerken

Alle soorten voegmiddelen

Wanneer je gyprocplaten wilt afwerken met een mooi en glad resultaat is het belangrijk om voegmiddel te gebruiken. Er zijn twee soorten voegmiddelen beschikbaar: poeder dat gemengd moet worden met water en een mix die je direct kunt gebruiken. Beide materialen hebben uiteindelijk hetzelfde effect, alleen is er sprake van een verschil in de droogtijd. De poeder die met water gemengd moet worden, ook wel ABA joint genoemd, heeft een relatief snelle droogtijd van ongeveer 4 uur.

De kant-en-klare mix, ook wel ABA mix genoemd, heeft een wat langere droogtijd van ongeveer 24 uur. Na deze tijd is het voegmiddel volledig uitgehard. Je kunt de emmer in de tussentijd sluiten waardoor er geen haast bij is. De mix is vaak wat duurder dan poeder en geschikt voor kleinere oppervlakken. Wel is de mix een ideaal vulmiddel wanneer je minder ervaring hebt met de afwerking van gyproc.

De gyproc voegen versterken

voeg afwerken gyproc

Het is belangrijk om de voegen tussen de platen goed op te vullen om zo verzekerd te zijn van een stevige verbinding. Je kunt hiervoor gebruik maken van een voegband welke geschikt is voor gyproc. Er zijn twee soorten voegband waar je voor kunt kiezen:

 • zelfklevende voegband
 • papieren voegband
gyproc hoeken afwerken

De zelfklevend voegband is een band die is gemaakt van glasweefsel. De tap is makkelijk in gebruik omdat je het gemakkelijk en snel tussen een voeg kunt plakken voordat je begint met voegen. Een papieren voegband wordt aangebracht is de voegsectie zelf. Hierbij is wat meer techniek nodig. De voegband van papier is geschikt voor voegen tussen gyproc en andere materialen zoals hoeken en plafond.

Hoe werk je gyproc af met zelfklevende voegband?

gyproc afwerken zelfklevende voegband

Je gebruikt de zelfklevende voegband voor het afwerken van gyproc op het moment dat de platen goed ondersteund zijn en er geen speling op zit. Dit is het moment waarop je probleemloos zelfklevende voegband kunt gaan gebruiken. Hoe moet je vervolgens gaan voegen? Dat lees je in onderstaande stappenplan:

gyproc voegen stappenplan
 1. Breng eerst de zelfklevende voegband aan op de ABA voeg; doe dit van boven naar beneden. Je kunt het beste een plamuurmes gebruiken om ervoor te zorgen dat het weefsel goed op de plaat drukt;
 2. Snijd vervolgens de voegband af aan de onderkant. Gebruik hiervoor een scherp mes;
 3. Breng met een breed plamuurmes het voegmiddel aan over de voegband. Het is belangrijk om met het mes over het plaatvlak te strijken. De voeg moet zo glad mogelijk afgewerkt worden. Let op: het is nu nog niet helemaal egaal. Dit gebeurt in door het uitvoeren van de volgende stappen.
 4. Laat het voegwerk drogen. De poeder doet er 4 uur over. de kant-en-klare mix 24 uur;
 5. Breng daarna een tweede laag aan. Er moet genoeg voegmiddel blijven zitten om te voorkomen dat de voeg teveel uitholt;
 6. Is deze laag voldoende uitgehard? Dan is het tijd voor de afwerklaag. Gebruik hiervoor een pleisterspaan. De voegspecie moet over de breedte van de voeg aangebracht worden, zo’n 25 tot 30 centimeter.

Hoe werk je gyproc af met papieren voegband?

Een tweede optie is het afwerken van gyproc met papieren voegband. Dit gebruik je het beste bij voegen waar nog wat speling op zit, maar kan ook worden toegepast bij standaard ABA voegen. Papieren voegband is vaak wat goedkoper en wordt aangebracht in de voegspecie. Hier lees je in 6 stappen hoe je gyproc afwerkt met papieren voegband:

 1. Knip van tevoren meerdere stroken op lengte zodat je niet hoeft te stoppen tijdens het voegen;
 2. Breng de voegspecie aan op de voeg. Gebruik hiervoor een breed plamuurmes van ongeveer 15 centimeter breed. Werk van boven naar beneden tot op de helft van de wand;
 3. Pak een strook voegband en druk deze, van boven naar beneden, in de voeg. Gebruik vervolgens het plamuurmes om over het voegband te strijken. Zo druk je de voegband in de specie, maar verwijder je ook overtollig voegmiddel. Werk ook hier tot de helft van de wand;
 4. Doe hetzelfde aan de onderste helft van de wand;
 5. Is het voegmiddel voldoende uitgehard? Dan kun je de tweede laag gaan aanbrengen. Strijk voorzichtig met het plamuurmes en druk niet te hard, anders blijft er niet genoeg vulmiddel achter;
 6. Gebruik voor de derde laag een pleisterspaan. Breng hiermee de voegspecie 25 - 30 centimeter aan over de voeg. Strijk vervolgens de voeg glad totdat je een strakke voeg hebt. Na de uitharding is de muur klaar.
gyprocwand

Gyproc afwerken met verf

Zodra de voegen zijn weggewerkt, kun je de gyproc platen op diverse manieren gaan afwerken. Een van de manieren waarop dit kan is met verf. Voordat je gaat verven is het belangrijk om eerst een primer aan te brengen op de platen. Dit doe je omdat de primer ervoor zorgt dat de zuigkracht in de platen en het voegmiddel opgeheven wordt. Zo krijg je een egaal eindresultaat. Je kunt meerdere primers aanschaffen; deze hebben vrijwel allemaal dezelfde werking. Er zijn primers met een kleur, welke vooral handig zijn wanneer je de wanden een kleur wilt geven. De verf zal makkelijker dekken en je hebt dan veel minder muurverf nodig. Op het gebied van muurverf zijn vrijwel geen beperkingen. Je kunt iedere soort verf gebruiken om de gyproc platen over te schilderen.

gyproc schilderen

Gyproc afwerken met behang

Wil je de muur graag behangen? Ook dat is heel goed mogelijk met gyprocplaten. Je kunt de platen heel goed afwerken met behang. Het is wel belangrijk om net als bij verf, eerst een goede primer aan te brengen. Dit zorgt ervoor dat het behang zich te sterk aan de gipsplaten van karton gaat hechten. Zo wordt het later veel moeilijker om het behang te verwijderen. Het enige behang waarbij geen primer nodig is, is renovlies behang. Dit type behang wordt gebruikt als afwerking van gyproc platen en kan bijvoorbeeld overgeschilderd worden.

Het is daarnaast ook nog mogelijk om voor een andere afwerking te kiezen van je gyproc wanden. Wanneer je de platen in de badkamer gebruikt kun je ervoor kiezen om deze te betegelen.

Vraag offertes aan voor gyproc afwerking

Zowel het plaatsen als het afwerken van gyproc kun je overlaten aan een professioneel bedrijf. Je bent er niet alleen zeker van dat de afwerking strak is, maar ook dat je er heel lang van kunt profiteren. Je kunt er in ieder geval voor kiezen om de voegen te vullen door een professional en de rest van de afwerking zelf te doen. Wat je ook wilt, het is heel gemakkelijk om snel achter de prijs te komen. Vraag hier offertes aan en ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen van bedrijven bij jou in de buurt. Zo kun je de prijzen met elkaar vergelijken en zo de meest voordelige keuze maken. Gyproc afwerken wordt op deze manier nog makkelijker en voordeliger!

Copyright © 2021 Spanplafond. Alle Rechten Voorbehouden - Algemene voorwaarden