Benodigde kennis over spanplafonds

Wanneer je een plafond wil afwerken, dan heb je allerlei opties. Het kan bijvoorbeeld gaan om profielen van hout of kunststof. Ook kan het gaan om plafondplaten. Je kan ook pleisteren of schilderen. Een andere optie is het spanplafond. Het is aantrekkelijk om te bekijken wat je hiermee kan. Hoe plaats je het? Welke plus- en minpunten kleven eraan? Aan de hand van professionele expertise is een goed beeld te vormen.

Lees meer over Uw Specialist in Alle Types Spanplafonds!

Een spanplafond kiezen

Een spanplafond is een plafond dat je onder bestaand plafond kan spannen. Dat doe je met een folie van kunststof, bijvoorbeeld PVC of polyester. De profielen om het te bevestigen plaats je op de muren om de folie op zijn plaats te houden.

Kiezen voor PVC of voor polyester?

De vroegere spanplafonds waren allemaal van PVC. Tegenwoordig zijn ze echter ook van polyester. Beide varianten hebben zo hun eigen voordelen en nadelen. Dit hangt ook van je project af. Het is wel zo dat de kwaliteit van beide opties per fabrikant kan verschillen. Weeg dat dus ook mee.

Een goede temperatuur

Of je nu voor PVC of voor polyester kiest, één ding is altijd belangrijk. Het juist plaatsen van het materiaal is essentieel. Zo moet de folie op maat gesneden zijn. Dit betekent dat het 10 procent kleiner moet zijn dan de oppervlakte. Daarmee is het plafond optimaal op de profielen te spannen. Door de folie op te warmen is het uit te rekken en nog strakker op de profielen te spannen.

Koud aanbrengen

Het opwarmen gebeurt vooral met PVC. Dit worden de warme spanplafonds genoemd. Polyester is het koude materiaal. Dit wordt op kamertemperatuur geplaatst. Het monteren kan bijvoorbeeld met behulp van een speciaal systeem worden gedaan. Het is dan wel belangrijk om hier eerst meer informatie over te verzamelen. Dit komt goede plaatsing ten goede.

De juiste kleur kiezen

Als het gaat om de kleur, dan zijn er wel heel mogelijkheden die je kan benutten. Zo zijn sommige fabrikanten bereid om meer dan honderd verschillende kleuren te leveren. Die dan ook nog eens mat, satijn, glanzend, transparant of met allerlei effecten te leveren. Het is echter toch vooral zo dat voor klassieke kleuren voor plafonds wordt gekozen. Het gaat dan om wit en varianten op wit. Al is het tegenwoordig ook zo dat een eigen print kiezen een mogelijkheid is. Lever dan bijvoorbeeld een foto aan om dit te verzorgen.

Gemakkelijk en snel te plaatsen

Natuurlijk is ook de snelheid van plaatsen een voordeel. Omdat er weinig werk aan is, is het meestal binnen een dag te verzorgen. Dit maakt het ook een goede optie voor renovatie. Het spanplafond is onder elk plafond te plaatsen. Bestaande lichtpunten zijn gemakkelijk weg te werken en nieuwe net zo gemakkelijk te creëren. Bovendien blijft de bekabeling mooi buiten beeld. Dit kan gewoon tussen het oude en het nieuwe plafond worden weggewerkt.

Ook geschikt voor nieuwbouw

Het spanplafond biedt ook enkele voordelen wanneer dit voor nieuwbouw wordt gebruikt. Het kan bijvoorbeeld in elke ruimte, zelfs als het een natte ruimte betreft. Denk dan aan de badkamer. Bovendien is er variabel om te gaan met de maximale oppervlakte. Dit hangt ook van de afwerking af. Kies je voor een gelakt plafond kan je al tot 70 vierkante meter bestrijken Met een mat plafond zelfs tot wel 100 vierkante meter.

De kosten

De prijs ligt voor matte PVC-spanplafonds tussen €65,- en €75,- per vierkante meter, inclusief plaatsing. Kies je voor polyester, dan zal de prijs ergens tusse €70,- en €75,- komen te liggen. Belangrijk zijn de vorm en het aantal hoeken in de kamer. Zijn er meer hoekjes in de ruimte, dan zal dit dus ook meer werk vergen.

Kiezen voor een keurmerk

Wil je zeker zijn van goede kwaliteit PVC, dan let je op een aantal zaken. Zo wordt bijvoorbeeld de rekbaarheid verzorgd met weekmakers. Dit kan volgens sommigen schadelijk zijn bij opwarming. In dat opzicht is het dus goed om voor een keurmerk te kiezen. Dat doe je door voor het verplichte CE-merk voor wand- en plafondbedekking te kiezen. Dit is materiaal dat geheel voldoet aan de geldende voorschriften. Bovendien is het steeds vaker zo dat alle gevaarlijke materialen verdwenen zijn uit de verschillende soorten doeken die er zijn.

Copyright © 2021 Spanplafond. Alle Rechten Voorbehouden - Algemene voorwaarden