Plafond renoveren

Wanneer je huidige plafond niet meer voldoet aan de wensen die je hebt en de eisen van deze tijd, is het slim om een nieuw plafond te laten aanleggen. Je wilt echter niet te veel kosten hebben. Bijvoorbeeld door de breekwerken te beperken. Dan is het slim om te weten welke mogelijkheden je hebt. Er zijn verschillende plafonds geschikt voor gebruik bij een renovatie.

Plafond renovatie of vervangen?

Er zijn verschillende redenen waarom een plafond niet meer voldoet. Zo kan het bijvoorbeeld zijn gaan barsten en scheuren. Dat betekent echter niet dat het hele plafond vervangen moet worden. Zeker ook omdat vervangen lang duurt en veel chaos met zich meebrengt. Ook is vervanging duur. In dat geval is het zeker ook een optie om het bestaande plafond gewoon op te knappen in plaats van te vernieuwen. Er zijn dan een aantal opties om voor te gaan.

renovatie plafond

Spanplafond

Een goedkope manier om te zorgen dat je een gerenoveerd plafond krijgt. Dat is waar je voor kiest wanneer je het spanplafond kiest. Dit is een doek van PVC of polyester dat dient als verlaagd plafond. Je spant het tussen profielen aan de muren. Zo ziet alles er strak en verzorgd uit. Je hoeft het bestaande plafond dan niet te vervangen. Het blijft zelfs gewoon zitten omdat ook verwijderen niet nodig is. Je werkt het alleen weg door het spanplafond eronder te laten plaatsen. Er zijn geen werkzaamheden nodig en is snel klaar. Lees meer over Spanplafond plaatsen: Voor- en nadelen, onderhoud & Prijs

Spanplafond polyester

Wanneer je kiest voor een spanplafond van polyester, weet je dat het 90 procent afbreekbaar is. Daarom is het ook zo populair. Al zijn er meer pluspunten. Het is bijvoorbeeld heel gemakkelijk te schilderen en je maakt er makkelijk gaten in voor bijvoorbeeld verlichting. Daarnaast is het zo dat met dit materiaal echt naadloos te werken is. Tenminste, dat geldt bij een breedte tot maximaal 5 meter.

PVC spanplafond

Werken met PVC voor het spanplafond wordt minder vaak aangeraden. De reden daarvoor is het gebrek aan recyclemogelijkheden. Bovendien is het minder stabiel en kan het dus sneller scheuren. Ook is schilderen niet mogelijk en zijn naden te zien. Dit maakt het minder aantrekkelijk.

Prijs spanplafond

Het is gemakkelijk en goedkoop om het plafond op deze wijze op te knappen. Dat komt vooral omdat geen nieuwe dragende constructie nodig is. Zo kan de plaatsing snel verlopen. Daardoor is minder werk nodig en zijn er minder kosten. Ook de afwerking van een spanplafond gebeurt direct. Daar zijn dus ook geen aparte kosten voor.

De kosten die er wel zijn, zijn afhankelijk van de oppervlakte van het plafond, het soort spanplafond en extra werkzaamheden voor verlichting of isolatie. Het is slim eerst een aantal offertes op te vragen. Zo zal je al snel zien dat een spanplafond van polyester of PVC tussen €70,- en €80,- per vierkante meter zal kosten.

spanplafond renoveren

Gyproc plafond

Een andere optie is het gyproc plafond. Dit zijn platen van brandwerend materiaal. Ze zijn zeer stabiel. Zo kan je alles heel veilig afwerken. Ze kunnen bovendien op elke ondergrond geplaatst worden. Zonder dat het oude plafond verwijderd hoeft te worden. Er zijn twee werkwijzen.

Een afgehangen gyproc plafond

Wanneer je kiest voor een gyproc plafond dat afgehangen is, hang je het onder het bestaande plafond. Daar worden dan hangers aan bevestigd met een raster van rails. In het raster worden vervolgens de platen gehaakt of vastgeklemd.

Een vrijdragend gyproc plafond

Een vrijdragend plafond wordt aan de muren van de kamer gehangen. Ook dan wordt een raster van rails gebruikt zoals bij het afhangen. Het vrijdragend plafond is beter geschikt voor kleine overspanningen. Omdat het plafond loshangt van de bovenverdieping, is het beter voor de akoestische isolatie.

Prijs gyproc plafond

Het voordeel van gyproc is dat het ook snel te plaatsen is. Daardoor komen er weinig kosten bij kijken. Wel zijn zaken zoals de oppervlakte, de vorm van bevestigen en het toevoegen van verlichting of isolatie van belang voor de prijs.

Bedenk ook dat na plaatsing in de meeste gevallen een afwerking nodig is. Zaken zoals het vullen van de voegen en het schilderen zijn nodig. De kosten zullen daardoor oplopen. Het is slim om eerst een offerte aan te vragen. Reken voor een gyproc plafond op een prijs tussen €30,- en €80,- per vierkante meter.

gyprocplafond  renoveren

systeemplafond

Het renoveren van een plafond door een systeemplafond wordt minder vaak gedaan. Dit is een roosterwerk met daarin specifieke plafondplaten gelegd. Het voordeel hiervan is dat het los ligt van de vloer van de verdieping erboven. Dit bevordert de akoestische isolatie. Omdat de platen los in het roosterwerk liggen zijn ze gemakkelijk weer te verwijderen. Zo kan je snel de platen wisselen. Daardoor is hetgemakkelijker om op een later moment verlichting of isolatie toe te passen. Ook zijn schades gemakkelijker te herstellen.

Wel is het zo dat de profielen altijd zichtbaar blijven. Dit maakt het wat minder aantrekkelijk voor woningen. Het systeemplafond is vaker te zien in kantoorgebouwen. Er zijn wel opties waarbij het profiel niet te zien is. Al zijn deze wel flink duurder om aan te brengen.

Prijs systeemplafond

Als het gaat om de kosten van een systeemplafond dan is vooral de oppervlakte en het soort plafondplaat dat gekozen is van belang. Door offertes aan te vragen is gemakkelijk het verschil te zien. De kosten liggen tussen €15,- en €60,- per vierkante meter.

systeemplafond renoveren

Copyright © 2021 Spanplafond. Alle Rechten Voorbehouden - Algemene voorwaarden