vals plafond

Er zijn allerlei interessante mogelijkheden met een vals plafond. Dat komt omdat er opties zijn op het gebied van afwerking, verlichting, isolatie en het wegwerken van bijvoorbeeld bekabeling. Daardoor is het op meerdere vlakken een aantrekkelijke vooruitgang. Het is goed om de informatie over de verschillende soorten plafonds eens door te nemen. Dit geeft je direct inzicht in de pluspunten van het soort plafond.

De verschillende soorten en prijzen valse plafonds

Er zijn verschillende varianten van het vals plafond te onderscheiden. Elke variant heeft andere eigenschappen. Daardoor kunnen de kosten ook verschillen. De verschillen zijn in dit overzicht te vinden.

Kiezen voor een spanplafond

voorbeeld spanplafond

Wanneer je kiest voor een spanplafond, wordt een doek van PVC of polyester strakgespannen op profielen aan de muur, net onder het bestaande plafond. De manier van aanbrengen zorgt ervoor dat de profielen niet zichtbaar zijn. Zo krijg je een mooi egaal plafond te zien. Het is bovendien ook nog eens zo dat er weinig tijd nodig is om het plafond te plaatsen. Er is geen dragende constructie nodig voor dit plafond.

Kiezen voor een spanplafond doe je niet alleen voor de snelheid. Dat doe je ook voor het gemak. Er is bijvoorbeeld geen breekwerk voor nodig. Het huidige plafond blijft op zijn plaats. Het spanplafond onttrekt dit aan het zicht. Zo kan het ook eigen op elk type ondergrond geplaatst worden.

De prijs voor het aanleggen van een spanplafond kan enigszins variëren. Het zal tussen €40,- en €65,- per vierkante meter gaan kosten. Wat de precieze kosten zijn hangt af van de oppervlakte van het plafond. Ook het soort materiaal en zaken als het aanbrengen van isolatie en verlichting spelen mee. Denk daarnaast natuurlijk ook aan de arbeidskosten voor de plaatsing van het plafond.

Kiezen voor een gyproc plafond

voorbeeld vals plafond gyproc

Gyproc is een laag gips dat tussen twee vellen karton is verpakt. Dit wordt bevestigd aan een raster van metaal. Dit gebeurt met profielen die zeer licht in gewicht zijn, maar wel voldoende sterk om de platen te kunnen dragen. Door te kiezen voor gyproc zorg je dat je snel de plafonds kan afwerken. Op die manier krijg je een effect dat te vergelijken is met bepleistering.

Het voordeel van gyproc als materiaal voor een vals plafond mag duidelijk zijn. Het kan immers op elke ondergrond geplaatst worden. De draagstructuur wordt dan vastgemaakt aan het bestaande plafond voor voldoende stevigheid en draagkracht. De kosten voor het plaatsen van een gyproc plafond kunnen enigszins variëren. Dit zal tussen €55,- en €70,- per vierkante meter liggen. Dit hangt ook af van de oppervlakte en zaken zoals het aanbrengen van isolatie of verlichting. Ook de arbeidskosten zijn natuurlijk belangrijk om mee te nemen in de berekening. Zorg dat je hier voldoende rekening mee houdt.

Kiezen voor een systeemplafond

voorbeeld systeemplafond

Ook het systeemplafond kan een optie zijn. Dit is een systeem dat bestaat uit specifieke plafondplaten, plafondprofielen en een ophangmechanisme. Op die manier is het systeem als een tweede plafond onder het huidige plafond aan te brengen. Op een later moment worden de plafondplaten ingelegd. De gekozen platen hebben een grote invloed op het soort systeem.

Een belangrijk voordeel van een systeemplafond is de losliggende plaat. Daardoor is het gemakkelijk om verlichting of isolatie aan te brengen. Ook zijn platen gemakkelijker te wisselen bij vervangingswerkzaamheden. Het is voor een systeemplafond net als voor het spanplafond en het plafond van gyproc zo dat het gemakkelijk te plaatsen is op allerlei verschillende soorten ondergronden.

De kosten voor het systeemplafond zijn in twee elementen te verdelen. De prijs per vierkante meter voor plafondplaten ligt tussen €4,- en €20,-. De prijs voor het plafond als geheel ligt tussen €15,- en €60,- per vierkante meter. Dit hangt ook af van de oppervlakte en het plaatsen van verlichting en isolatie. Ook de kosten voor arbeid moeten natuurlijk meegenomen worden.

Het plaatsen van een vals plafond

Het plaatsen van een vals plafond gaat via de muren en het huidige plafond. Er moet gezorgd worden voor een goede draagstructuur. Daardoor wordt het plafond op zijn plek gehouden. Deze draagstructuur is in de meeste gevallen van hout of metaal. Metaal is het beste voor gyproc of een systeemplafond. Wie echter kiest voor een spanplafond, komt vaker met hout in aanraking als draagstructuur voor het plafond.

Het plaatsen van een vals plafond biedt vele mogelijkheden. Zo kan nieuwe isolatie gemakkelijker worde weggewerkt. Ook is het gemakkelijker om inbouwverlichting te plaatsen. Alles is gemakkelijk weg te werken waarna het plafond gemakkelijk af te werken is. Dit kan dan ook eigenlijk op elk type ondergrond. Wanneer een bestaand plafond onvoldoende stevig is, is het belangrijk om de materalen en de draagstructuur erop aan te passen. Zo is het een optie om de muren te gebruiken in plaats van het plafond.

Redenen om voor een vals plafond te kiezen

Een belangrijke reden om voor een vals plafond te kiezen is dat je er gemakkelijker isolatie boven kunt aanbrengen. Dit is ook akoestisch aantrekkelijk. Dit geldt ook voor extra’s zoals ventilatie, verwarming of verlichting. Dit kan heel gemakkelijk worden verzorgd. Ook is het zo dat je veel vrijheid hebt. Je kan het plafond net iets hoger of net iets lager plaatsen. Met alle voordelen die daarbij komen kijken.

voorbeeld vals plafond

Offertes voor spanpafonds ontvangen?

De manier waarop je alles optimaal verzorgt is door te werken met de specialist. Vraag dan wel eerst meerdere offertes aan. Zo kan je gemakkelijk vergelijken en kan je de goedkoopste aanbieder gemakkelijk ertussenuit halen.

Copyright © 2021 Spanplafond. Alle Rechten Voorbehouden - Algemene voorwaarden