Vals of gyproc plafond plaatsen? Dit zijn je opties

Het is vrij eenvoudig om een gyproc plafond te plaatsen. Dit betekent onder andere dat de arbeidskosten beperkt blijven en dat je kunt profiteren van een mooi en efficiënt resultaat voor een relatief lage prijs. Gyprocplaten staan bekend door hun stabiele en brandwerende eigenschappen: hierdoor kan een plafond veilig afgewerkt worden. Er is vandaag de dag een groot aanbod aan materialen voor het bevestigen van gyprocplaten. Hier vind een overzicht van alle mogelijkheden met betrekking tot een gyproc plafond.

gyproc plafond

1) Afgehangen plafond

Een van je opties is een afgehangen plafond. Dit type plafond wordt direct bevestigd aan de bovenliggende structuur. Deze structuur kan bestaan uit houten balken, maar ook uit beton of andere materialen. Je kunt een afgehangen gyproc plafond om meerdere redenen toepassen, waaronder:

  • Het verlagen van het plafond
  • Het afwerken en isoleren van schuine daken
  • Het overbruggen van grotere overspanningen

Hoe wordt een gyproc afgehangen plafond geplaatst?

Een gyproc afgehangen plafond wordt als volgt geplaatst. De platen worden zonder beugels of profielen direct aan de onderliggende kepers of balken geschroefd. Wanneer er sprake is van kopse voegen kunnen deze afgewerkt worden met een voegband of een muurvuller op gipsbasis. Wel is het bij dit type belangrijk dat de balken of kepers waterpas zijn. Wanneer dit niet het geval is, kan je ervoor kiezen om houten planken dwars op de balken te schroeven, waterpas. Op deze manier worden de gyprocplaten wel waterpas bevestigd.

Een andere optie is de toepassing van een PlaGyp gyproc plafond. Bij dit type plafond worden de gyprocplaten met beugels en profielen aan de onderliggende structuur vastgemaakt. Het plafond kan waterpas gesteld worden en ook verlaagd worden als dit gewenst is. Dit systeem maakt grotere overspanningen mogelijk, omdat de onderliggende structuur genoeg stabiliteit biedt. Het zal dus niet gaan doorhangen door het gewicht van de platen.

2) Vrijdragend plafond

Een andere optie waar je voor kunt kiezen is een vrijdragend plafond. Dit type plafond wordt niet aan het bestaande plafond vastgemaakt, maar aan de muren. Er zijn een aantal gevallen waarbij dit type constructie vaak wordt toegepast:

  • Wanneer je een verlaging van het plafond wilt;
  • Als de ruimte niet groot is en een maximale overspanning van 5 meter heeft;
  • Wanneer de onderliggende structuur niet wordt gebruikt voor montage, bijvoorbeeld omdat het niet genoeg stabiliteit biedt.

Hoe wordt een gyproc vrijdragende plafond geplaatst?

Een gyproc vrijdragende plafond wordt meestal geplaatst met behulp van metal studs. Dit zijn profielen van metaal die stevig zijn en het plafond de nodige stabiliteit bieden. Deze profielen worden aan de muren bevestigd en zijn daarnaast ook al voorzien van dwarsliggers, ook van metaal. Dit heeft als gevolg dat er een metalen raamwerk ontstaat. Hier kunnen de gyprocplaten aan bevestigd worden.

Het gebruik van de metalen profielen heeft een aantal voordelen. Zo kan dit op iedere hoogte toegepast worden, is op deze manier snelle plaatsing mogelijk en maakt het niet uit als de bovenliggende structuur minder stabiel is. Tot slot zijn metalen profielen relatief goedkoop. Een mogelijk nadeel is dat deze methode eigenlijk alleen geschikt is voor ruimtes die een maximale overspanning hebben van 5 meter. Grotere overspanningen kunnen het gewicht niet aan; dit heeft als gevolg dat het plafond gaat doorhangen.

Gyproc plafond: de kosten

Ben je benieuwd hoeveel je betaalt voor je gyproc plafond? De totale kosten hangen van een aantal factoren af, maar over het algemeen kun je rekenen op een prijs tussen de €55 en €70 per m2. Gekeken wordt naar de oppervlakte, het type bevestiging en extra’s die je wilt laten uitvoeren, bijvoorbeeld isolatie. Een offerte op maat aanvragen is heel goed mogelijk bij bedrijven in jouw regio.

Schuin dak afwerken: kan dat?

Wanneer je een schuin dak hebt, vraag je je natuurlijk af of het hierbij ook mogelijk is om gebruik te maken van gyprocplaten. Het is heel goed mogelijk om een gyproc plafond te plaatsen met een schuin dak. Je kunt onder andere gebruik maken van het Plagyp systeem: dit bestaat uit beugels en profielen. Door de beugels aan de gordingen van het dak te bevestigen en de toepassing van de metalen profielen ontstaat een dragende structuur. Ook kun je dit systeem combineren met het toevoegen van isolatiemateriaal.

Het is ook in vochtige ruimtes mogelijk om een gyproc plafond te plaatsen. Wel wordt er dan gekozen voor het gebruik van speciale platen die 9 mm dik zijn. Deze platen zijn geïmpregneerd waardoor ze minder vocht opnemen. De platen zijn groen van kleur en kunnen zowel in de vrijdragende als de afhangende methode gebruikt worden. Ook voor de wanden van de badkamer kunnen deze groene platen gebruikt worden. Wel wordt er meestal gekozen voor gyproc platen die een dikte van 12,5 mm hebben.

Afwerking van het plafond

Om het gyproc plafond af te werken wordt gebruik gemaakt van de ABA voegtechniek. De zijdelings schuine voegen worden afgewerkt met gaasband en speciale voegspecie. Nadat alle voegen gevuld zijn worden de voegen nog een keer afwerkt met voegspecie. Dit zorgt voor een egaal resultaat. Vervolgens worden de kopse voegen op dezelfde manier afgewerkt. In dit geval wordt papierband gebruikt.

Je kunt zelf aan de slag met het plaatsen van een gyproc plafond, maar je moet dan wel beschikken over de nodige kennis. Heb je deze kennis niet of heb je niet de tijd om zelf aan de slag te gaan? Dan is het zeker slim om de werkzaamheden over te laten aan een professional. Je bent niet alleen verzekerd van een mooi resultaat, maar ook van een correcte plaatsing. Wanneer je zelf aan de slag gaat loop het risico dat er fouten gemaakt worden waar je later last van gaat krijgen. Hier kun je vrijblijvend offertes aanvragen bij bedrijven in jouw regio: zo kun je de prijsvoorstellen met elkaar vergelijken en zo de meest voordelige optie kiezen!

Copyright © 2021 Spanplafond. Alle Rechten Voorbehouden - Algemene voorwaarden