Gyproc plamuren: voordelen, werkwijze en afwerking

Zijn de gipsplaten geplaatst? Dan zitten de werkzaamheden er nog niet op, want daarna moeten de voegen ook nog geplamuurd worden. Het plamuren van de voegen is een belangrijk proces dat je niet moet vergeten. Waarom is het plamuren van gyproc zo belangrijk en hoe gaat dit precies in zijn werk? Hier lees je alles over het belang van gyproc plamuren en hoe je dit kunt doen. Liever overlaten aan een professional? Hier ben je ook op het juiste adres om vrijblijvende offertes aan te vragen bij vakmensen in jouw regio.

gyproc plamuren

Het belang van gyproc plamuren

Met plamuren wordt het opvullen van gaten of barsten in een muur bedoeld. Deze stap is erg belangrijk voordat je de muur gaat afwerken en geldt ook voor de voegen van gyproc platen. Wanneer de voegen niet worden gevuld, kan de verf zich niet goed hechten aan de muur. Plamuren wordt gedaan met een vulmiddel of speciaal plamuursel dat je met een plamuurmes aanbrengt op de gaatjes of tussen de voegen. Verderop lees je meer over de werking van de plamuur en hoe je ook kunt kiezen voor vliesbehang als alternatief.

Wanneer je snel een muur wilt egaliseren is vliesbehang een prima oplossing. Dit gebruik je om gaatjes, voegen en scheurtje weg te werken. Het behangpapier staat dan ook wel bekend als renovlies. Dit behang is overschilderbaar en is verkrijgbaar in meerdere diktes voor het wegwerken van openingen. Wanneer je kiest voor het gebruik van vliesbehang krijg je uiteindelijk hetzelfde effect als met plamuren. Je egaliseert de voegen voordat je de muur gaat afwerken.

Hoe moet je gyproc plamuren?

Je kunt er dus ook voor kiezen om gyproc te plamuren. Het is wel belangrijk dat je dit op de juiste manier doet. Hoe moet je te werk gaan? Hier vind je een handig stappenplan waarin alles tot in de puntjes staat uitgelegd.

1) De voorbereiding

Je begint met het verwijderen van alle loszittende deeltjes. Dit kun je doen met een verfkrabber, maar ook met een steekmes. Je verwijdert alle loszittende deeltjes om ervoor te zorgen dat het vulmiddel beter kan hechten in de voegen;

2) De voegen plamuren

De tweede stap is het plamuren van de voegen. Schep het vulmiddel op het plamuurmes en strijk dit in de voeg. Het is belangrijk dat het middel alleen in de voeg komt, niet op de gyproc plaat. Daarna laat je het vulmiddel drogen, dit duurt gemiddeld twee tot drie dagen. Het middel krimpt als het droog is, daarom is het slim om nog één of meerdere lagen aan te brengen. Het is beter om meerdere dunne lagen aan te brengen dan een dikkere laag.

3) De gyproc schuren

Wanneer het vulmiddel is opgedroogd, ga je het oppervlak glad schuren met speciaal schuurpapier met fijne korrel. Hierdoor blijven de voeg en de gyprocplaat op dezelfde hoogte en zit er geen verschil. Het schuren is belangrijk voor de afwerking; hierdoor ontstaan er geen oneffenheden en kun je hier goed overheen verven of behangen.

4) De wand verder afwerken

Tot slot ga je de wand naar eigen wens verder afwerken. Ga je verven of behangen? Dan is het in ieder geval belangrijk om een primer aan te brengen. Hierdoor trekt de verf niet onmiddellijk in de platen maar blijft dit er mooi op liggen. Behangpapier blijft ook beter zitten met een primer. Wanneer je vliesbehang over de platen gaat aanbrengen heb je geen primer nodig.

De afwerking van gyproc

Zodra het plamuren is gedaan zijn je gyprocplaten klaar om afgewerkt te doen. Je kunt ze nu net als andere muren gaan schilderen of behangen. Gebruik eerst een primer voordat je gaat schilderen: zo wordt de zuigkracht uit de platen en voegen gehaald en zal de verf veel beter dekken. Ga je de muur een kleur geven? Dan kun je ervoor kiezen om een primer te kiezen met kleur. Het maakt verder niet uit welke soort verf je gebruikt voor het schilderen van gyprocplaten.

Ga je de gyprocplaten behangen? Dan is er geen speciaal soort behang dat je moet gebruiken. Het is wel belangrijk om eerst een primer te gebruiken voordat je gaat behangen. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat het behang zich teveel aan de gipsplaten gaat hechten. Hier heb je last van als je het behang wilt verwijderen; je krijgt dan met veel moeite alleen de toplaag eraf. Alleen als je vliesbehang op de gyprocplaten gaat aanbrengen heb je geen primer nodig. Dit behang dient als ondergrond en je kunt hier dan ook gemakkelijk overheen schilderen of behangen.

De kosten voor gyproc plamuren

Het plamuren van je gyprocplaten brengt kosten met zich mee. Gemiddeld betaal je tussen de €15 - €30 per m2 voor het plamuren. De kosten zijn afhankelijk van het type vulmiddel dat je kiest, maar ook van het bedrijf dat je inhuurt. Bedrijven hanteren verschillende kosten en daardoor is het altijd aan te raden om meerdere offertes aan te vragen.

Hier ben je op de juiste plek om vrijblijvend prijsvoorstellen aan te vragen bij bedrijven in jouw regio. Zodra je de prijsvoorstellen hebt ontvangen kun je deze met elkaar gaan vergelijken. De prijzen kunnen wel 40% van elkaar verschillen en dat betekent dat je heel wat geld kunt besparen door het juiste bedrijf te kiezen. Verzekerd zijn van voordeel? Vraag hier je offertes aan en ontdek hoeveel jij kunt besparen.

Copyright © 2021 Spanplafond. Alle Rechten Voorbehouden - Algemene voorwaarden