Binnenmuren, dak, pafond langs binnen isoleren met gyproc

Wil je je huis isoleren? De meest gemakkelijke en snelle isolatiemethode is ‘langs binnen’. Als je langs binnen gaat isoleren, kun je isolatieplaten of – wol gebruiken die worden afgewerkt met gyproc platen. Er bestaan ook gyproc platen die al voorzien zijn van isolatie. De platen kunnen daarna direct behangen of geverfd worden. Wil je meer weten over de toepassingen en prijzen van deze manier van isoleren? Lees dan hier verder!

Binnenmuur langs binnen isoleren: hoe ga je te werk

Bij egale muren kunnen de isolatieplaten rechtstreeks op de muur bevestigd worden. Als de ondergrond dit niet toelaat, moet eerst een houten of metalen raamwerk worden geplaatst waar de isolatie in wordt gedaan. Hiervoor kun je metal stud profielen gebruiken. Deze isolatieplaten worden afgewerkt met gipsplaten. Soms is hiervoor een rooster nodig. Tussen de muur en de gyproc platen wordt en kleine opening behouden voor een optimale thermische- en geluidsisolatie. De gipsplaten worden de uiteindelijke muren en kunnen probleemloos geschilderd of behangen worden.

Binnenmuur isoleren: voor- en nadelen

Langs binnen isoleren is een ideale optie als je geen spouwmuur hebt en je de huidige gevelbekleding niet wil aantasten. Je kunt dan de binnenmuren heel eenvoudig met een gyproc voorzetwand isoleren. Een voorzetwand heeft behalve de isolerende werking nog andere voordelen. Zo zijn gipsplaten ideaal om onafgewerkte muren te camoufleren of om leidingen en bedrading te bedekken. Een nadeel van deze manier van isoleren is dat de Gipskartonplaten een dikte van 3 tot 15 centimeter hebben. Dat betekent dat ze dus enige ruimte wegnemen in je kamer. Daarnaast moet je opletten op koudebruggen. Dit zijn plekken waar de isolatie onderbroken is en de warmte verloren kan gaan.

Binnenmuur isoleren en afwerken met gyproc: prijs

De kosten van het langs binnen isoleren van een muur met gyproc liggen gemiddeld tussen de 30 en 40 euro per vierkante meter. De prijs hangt natuurlijk wel af van het gekozen isolatiemateriaal. Kies je voor minerale wol? Dat kost tussen 15 en 20 euro per vierkante meter. Gebruik je liever PIR platen? Dan betaal je 7 à 18 euro per vierkante meter. Wil je precies weten op welk bedrag je moet rekeningen voor het isoleren van jouw binnenmuur? Vraag hier dan gratis een offerte aan!

Dak langs binnen isoleren

Ook daken kun je langs binnen isoleren. Dit is de gemakkelijkste en snelste isolatiemethode. Bij dit type isolatie wordt het isolatiemateriaal tussen de bestaande kepers geplaatst en vervolgens afgewerkt met gyproc. Deze isolatiemethode heet een sarkingdak. De volledige dakbedekking en -constructie blijven onaangetast. Je kunt kiezen voor klassieke isolatieplaten of –wol. Deze worden dan daarna met gyproc platen afgewerkt. Je kunt ook gebruik maken van gipsplaten die al voorzien zijn van isolatie. Hierdoor kunnen de werkzaamheden nog sneller worden afgerond. Daken kunnen ook langs buiten worden geïsoleerd. Dit is echter veel ingrijpender, arbeidsintensiever en dus duurder. De huidige dakbedekking zal eerst moeten worden verwijderd en na isolatie opnieuw worden geplaatst of worden vervangen.

Platte daken: liever niet langs binnen isoleren

Er zijn ook situaties waarbij een isolatie langs binnen niet de meest efficiënte methode is. Dat is bij platte daken meestal het geval. Het kan overigens wel. Maar deze manier van isolatie wordt alleen toegepast als het om technische redenen niet anders kan. De isolatie wordt dan tussen de balken van de dakconstructie geplaatst.

Prijs dak langs binnen isoleren met gyproc

De kosten om een hellend dak langs binnen te isoleren liggen tussen de 20 en 50 euro per vierkante meter. Voor platte daken ligt de prijs tussen 30 en 40 euro per vierkante meter. Ontvang je graag een prijs op maat voor deze werkzaamheden? Vraag hier vrijblijvend offertes aan.

Plafond isoleren met gyproc platen

Je kunt er om verschillende redenen voor kiezen om je plafond te isoleren. Ten eerste ga je hiermee warmteverlies tegen. Daarnaast kun je met een isolatie de akoestiek verbeteren en heb je minder last van geluid van bovenaf. Ook plafonds kunnen worden geïsoleerd en afgewerkt met gyproc. Een bijkomend voordeel is dat je met deze platen een verlaagd plafond kunt realiseren. Als je een hoge kamer hebt, gaat er veel warmte verloren. Door je plafond te verlagen blijft de warmte beter binnen de kamer.

Plafond isoleren, hoe ga je te werk en wat kost het?

Gyproc plafonds met isolatie kunnen rechtstreeks aan het originele plafond worden gehangen. Ook kunnen ze worden geplaatst op een metalen rooster dat aan de muren bevestigd is. Deze laatste methode wordt meestal toegepast als het bovenliggende plafond niet stevig genoeg is om de gipsplaten op te bevestigen.

Een plafond isoleren en afwerken met gyproc kost gemiddeld tussen €55 en €70 per vierkante meter. Vraag hier vrijblijvend een prijs op maat aan.

Waarom kiezen voor langs binnen isoleren met gyproc?

Het gebruik van gyproc platen heeft een groot aantal voordelen. Ten eerste zijn ze zeer gemakkelijk op maat te zagen en daarom snel plaatsbaar. Er zijn bovendien gipsplaten op de markt die al voorzien zijn van een isolatielaag. Door deze te gebruiken hoef je niet eerst een isolatielaag aan te brengen en de muur daarna af te werken met een gipsplaat. Door deze twee stappen samen te voegen kun je sneller te werk gaan.

Langs binnen isoleren met gyproc: welk isolatiemateriaal?

Er zijn veel verschillende isolatiematerialen op de markt. Je kunt kiezen voor isolatieplaten van XPS, EPS, PIR of PUR, maar ook voor isolatiedekens van minerale wol. Daarnaast bestaan er gipsplaten met isolaties. Het isolatiemateriaal is hier aan de afwerkingsplaat gehecht. Lees hier meer over gyproc met isolatie.

Daken worden meestal met glaswol geïsoleerd. Dit is gemakkelijk op maat te zagen en redelijk flexibel. Hierdoor is het eenvoudig te plaatsen tussen de bestaande kepers van het dak. Als je isolatiemateriaal aanbrengt moet altijd een dampscherm worden geplaatst. Zo kan de isolatie niet nat worden en blijft de isolerende waarde steeds optimaal.

Copyright © 2021 Spanplafond. Alle Rechten Voorbehouden - Algemene voorwaarden