Gyproc voegen: technieken, stappenplan en prijzen

Als de gyprocplaten zijn geplaatst, kun je niet direct beginnen met schilderen of behangen. Eerst volgt nog een belangrijke stap: gyproc voegen. Hierbij ga je de voegen tussen de platen opvullen, zodat er een egale wand ontstaat. Er zijn meerdere manieren om gyproc te voegen, zowel met zelfklevend als papieren voegband. Hier vind je een uitgebreide uitleg van beide manieren en vind je een handig stappenplan van gyproc voegen. Zo kun je zelf aan de slag met de klus, maar je kunt het ook altijd laten uitvoeren door een professional. Hier vraag je gemakkelijk en snel vrijblijvend prijsvoorstellen aan. Op deze manier laat je de klus uitvoeren voor de laagste prijs!

Wat gebruik je voor gyproc voegen?

Voor gyproc voegen kun je twee materialen gebruiken: poeder of pasta. De eerste keuze is een ABA joint poeder. Deze moet je zelf aanmaken door te mengen met water. ABA joint poeder droogt gemiddeld binnen vier uur en wordt vooral gebruikt voor het voegen van grote oppervlakken. Dit poeder is vooral slim om te gebruiken wanneer je veel ervaring hebt met voegen. De andere optie is pasta: een kant-en-klare ABA joint mix. Deze mix is direct klaar voor gebruik, maar heeft een verwerkingstijd van ongeveer 24 uur: in deze tijd zal de pasta volledig uitharden. De pasta is makkelijk in gebruik en daarnaast kun je heel precies doseren. Verder is het handig dat deze pasta in een emmer zit die je gemakkelijk kunt sluiten en later weer kunt gebruiken.

Gyproc voegen kan op twee manieren

Er zijn twee manieren bij gyproc voegen: met zelfklevende voegband en met papieren voegband. Maar hoe werken deze technieken en wat kun je het beste kiezen? Onderstaand vind je twee duidelijke stappenplannen van beide technieken, zodat het makkelijker wordt om te bepalen wat voor jou de beste optie is.

Gyproc voegen: zelfklevende voegband

Zelfklevende voegband wordt vrijwel alleen gebruikt bij ABA voegen. Dit zijn platen met een afgeschuinde rand. Deze voegen zijn volledig ondersteund door een stevig fundament, zoals een metalen profiel. Het is belangrijk dat er geen speling staat op de voeg, ook niet wanneer de wand wordt ingedrukt. Houd de volgende stappen aan bij het gebruik van zelfklevende voegband:

Stap 1: Zelfklevende voegband aanbrengen

Start met het uitrollen van de voegband op de voeg. Dit doe je van boven naar beneden. Je gebruikt vervolgens een plamuurmes om de voegband goed op te plaat aan te drukken. De band kun je daarna aan de onderkant afsnijden. Gebruik hiervoor een scherp stanleymes.

Stap 2: De voegen opvullen

De tweede stap is het aanbrengen van de poeder of pasta, ook wel voegspecie genoemd. Dit breng je aan met een breed plamuurmes. Werk van boven naar beneden en druk licht op het mes om de voeg zo glad mogelijk af te werken. Verwijder vervolgens het overtollige vulmiddel dat links en rechts van de voeg zit. Strijk zoveel mogelijk op het plaatvlak: zo kun je de voeg netjes en egaal afwerken.

Stap 3: Tweede laag aanbrengen

De poeder of pasta moet nu eerst drogen. De poeder moet 4 uur drogen en de mix moet 24 uur drogen. Nadat de voegspecie is opgedroogd kun je een tweede laag aanbrengen, op dezelfde wijze als de eerste laag. Het is belangrijk om de voeg niet uit te hollen: het resultaat moet egaal zijn. Zet het plamuurmes loodrecht op de voeg: zo kun je controleren of de voeg voldoende is opgevuld. Indien nodig wordt ook nog een derde laag aangebracht,

Stap 4: De afwerkingslaag

Nadat de eerste lagen zijn uitgehard kun je de laatste laag gaan aanbrengen. Hier gebruik je een pleisterspaan voor. Breng het vulmiddel aan over de voeg, over een breedte van 25 tot 30 centimeter. Je kunt de voeg nu verder afwerken; werk hierbij van boven naar beneden. De voeg is hierna volledig glad en wanneer je geschuurd hebt, kun je de platen verder gaan afwerken.

Gyproc voegen: papieren voegband

Een tweede techniek die je kunt gebruiken is het toepassen van papieren voegband. Dit is een sterk soort wapeningsband. Hiermee kun je ABA voegen en kopse voegen goed wapenen. Daarnaast is papieren voegband ook goed te gebruiken voor inspringende hoeken en aansluitingen. Houd de volgende stappen aan bij het gebruik van papieren voegband:

Stap 1: Voegband op maat knippen

Het is slim om eerst te meten hoeveel voegband je nodig hebt. Vervolgens kun je de voegband alvast op maat knippen. Knip alvast meerdere stroken: hiermee bespaar je tijd tijdens je klus.

Stap 2: Voegen

Breng de eerste laag voegspecie (ABA joint mix) aan: werk van boven naar beneden en voeg tot de helft van de wand. Zorg ervoor dat je de specie breed uitsmeert over de voeg en gebruik hierbij een plamuurmes van ongeveer 15 centimeter breed.

Stap 3: De voegband aanbrengen

De derde stap is het aanbrengen van de voegband. Dit doe je door vanaf boven de papieren voegband in de specie te drukken. Met het plamuurmes kun je de overtollige specie wegstrijken. De druk van het plamuurmes zorgt ervoor dat de specie achter het papier wordt weggedrukt. Op deze manier zal de voegband egaal komen te liggen. Stap 2 en 3 herhaal je aan de onderste zijde van de plaat.

Stap 4: Drogen en tweede laag aanbrengen

De pastamix die je gebruikt moet 24 uur drogen. Zodra de specie is uitgehard kun je een tweede laag aanbrengen. Geef niet teveel druk op het plamuurmes en strijk zoveel mogelijk op de plaat. Hiermee voorkom je dat je de voeg gaat uithollen.

Stap 5: De afwerkingslaag aanbrengen

De laatste stap is het afwerken. Je brengt een afwerkingslaag aan met een pleisterspaan. Je brengt de specie aan over een breedte van 25 tot 30 centimeter. De voeg is hierna helemaal egaal. Na het drogen kun je beginnen met de verdere afwerking.

Handige tips voor gyproc voegen

Waar kun je rekening mee houden als je zelf aan de slag gaat met gyproc voegen? Hier vind je een paar handige tips:

  • Voegen doe je het beste bij een temperatuur boven de 10 graden. Onder de 10 graden zal het materiaal niet goed drogen en daarnaast kun je het ook veel minder goed verwerken.
  • Kies een soort vulmiddel en blijf hier mee werken. Wissel bijvoorbeeld niet tussen een poeder en de pasta. Gebruik poeder of poeder en pasta op pasta.

Laten uitvoeren? Kies voor een expert in jouw regio

Het is goed mogelijk om het vullen van de voegen zelf uit te voeren. Het is wel belangrijk dat je hierbij genoeg kennis en ervaring hebt. Heb je dit niet, dan is de kans groter dat er fouten worden gemaakt. Er zijn dan herstelwerkzaamheden nodig die ervoor zorgen dat de kosten uiteindelijk nog hoger oplopen. Het is dan ook slim om te kiezen voor het inschakelen van een vakman.

Hier vraag je vrijblijvend prijsvoorstellen aan bij bedrijven die actief zijn bij jou in de buurt. Op deze manier kies je voor een professional die een correcte werkwijze hanteert en voor een mooi resultaat zorgt. Aan de hand van de prijsvoorstellen kun je de goedkoopste optie kiezen en daardoor 20% of meer besparen!

Copyright © 2021 Spanplafond. Alle Rechten Voorbehouden - Algemene voorwaarden