Gyproc wand plaatsen: alle toepassingen en prijzen

WIl je een ruimte snel een andere uitstraling geven? Dan is een gyproc wand plaatsen een goede oplossing. Je hebt de keuze voor een voorzetwand die je tegen bestaande muren plaatst, maar ook voor een scheidingswand waarmee je een ruimte totaal anders kunt indelen. Een gyproc wand plaatsen ken veel toepassingen en hier lees je alle opties die je hebt, maar lees je ook over het prijskaartje dat eraan hangt.

Alle gyproc wanden toepassingen

In het geval van een gyproc wand plaatsen heb je twee opties waar je voor kunt kiezen. Je kunt kiezen voor een voorzetwand en voor een scheidingswand. Hier lees je meer over beide opties.

1: Gyproc voorzetwand

gyproc voorzetwand

Je kunt gyproc voorzetwanden toepassen wanneer er sprake is van lelijke muren, maar ook wanneer je leidingen wilt verbergen. Gyprocplaten zijn een snelle en egale afwerking voor de muren. Wanneer kies je voor een voorzetwand? Dit is voornamelijk een goed idee als je muren wilt afwerken die niet bepleisterd kunnen worden. Een voorzetwand wordt tegen de bestaande muur gekleefd, maar kan ook worden bevestigd op een speciaal frame.

2: Gyproc scheidingswand

gyproc scheidingswand

Een tweede optie is een gyproc scheidingswand. Dit kun je toepassen wanneer je een afscheiding wilt creëren in een ruimte. Een scheidingswand heeft als voordeel dat het gemakkelijk en snel geplaatst kan worden. Wil je de indeling van een ruimte later nog veranderen? Dan is een scheidingswand ook relatief snel weer verwijderd. Een scheidingswand biedt heel wat mogelijkheden. Zo kun je hier ook ramen en deuren in maken.

Gyproc wand plaatsen: de opbouw

Bij de opbouw van een gyproc wand wordt over het algemeen gebruik gemaakt van een houten of metalen frame. Een houten frame heeft als voordeel dat er veel variaties zijn in dikte. Daarnaast kan gyproc op verschillende manieren gemakkelijk aan een houten frame worden bevestigd. Een metalen frame heeft als voordeel dat je constructie meer stevigheid heeft. Daarnaast heb je, in tegenstelling tot hout, geen risico dat het materiaal gaat krimpen of uitzetten.

Hoe wordt een gyproc wand geplaatst? Dit begint al bij de opbouw. Bij een voorzetwand wordt het frame eerst aan de muur bevestigd. Het is ook mogelijk om de platen direct aan de muur te plakken; hiervoor wordt een speciale kleefstof gebruikt. Je kunt er ook voor kiezen om isolatie aan te brengen tussen de muur en de gyprocplaten. Bij een scheidingswand wordt het frame aan de vloer, het plafond en de wanden bevestigd. Vervolgens worden de gipsplaten aan het frame vastgemaakt. Ook bij scheidingswanden kan isolatie worden aangebracht. Er wordt dan gekozen voor een dubbelwandige constructie: het isolatiemateriaal wordt tussen de twee lagen aangebracht.

De afwerkingen

Een gyproc wand plaatsen zorgt voor een egale laag die je gemakkelijk kunt afwerken. Je kunt eerst de voegen vullen zodat het een glad geheel wordt. Vervolgens is het mogelijk om de gyprocplaten te verven en te behangen. Het is wel belangrijk om eerst een primer aan te brengen. Het is ook mogelijk om gyproc te betegelen, bijvoorbeeld in de badkamer.

Gyproc wand plaatsen: de kosten

Hoeveel betaal je ervoor om een gyproc wand te laten plaatsen? Hoewel er geen standaard prijs is, kun je wel uitgaan van een richtprijs. De prijs start vaak vanaf €30 per vierkante meter, maar als je stevige wanden kiest start de prijs bij €45 per m2.

De prijs voor een gyproc wand plaatsen is afhankelijk van een aantal factoren. Zo speelt niet alleen de oppervlakte mee, maar ook de dikte van de platen, of je enkele of dubbele beplating neemt, met of zonder isolatie en of de de afwerking ook wilt laten uitvoeren. Je kunt ook kiezen voor speciale groene platen voor in de badkamer die een waterwerende werking hebben. Ook hiervoor liggen de prijzen hoger.

Vrijblijvend offertes aanvragen

Weet je nog niet zeker of je zelf aan de slag gaat of dat je de werkzaamheden wilt laten uitvoeren? Het is goed om te weten dat je, wanneer je kiest voor een vakman, je zelf geen materiaal aan hoeft te schaffen. Daarnaast betaal je een verlaagd btw-tarief bij het uitbesteden van de klus. Verder ben je met een vakman verzekerd van een mooi resultaat. Hier vraag je gemakkelijk en snel offertes aan bij bedrijven in jouw regio: vergelijk ze met elkaar en kies de beste optie!

Copyright © 2021 Spanplafond. Alle Rechten Voorbehouden - Algemene voorwaarden