Verlaagd plafond: gyproc of spanplafond ?

Als je op zoek bent naar een oplossing voor je verouderde plafond, is een verlaagd plafond één van de alternatieven waarvoor je kunt kiezen. Niet alleen bezorgt dit je een vernieuwd plafond, maar er zitten meer voordelen verbonden aan een verlaagd plafond. Zo zijn we allemaal op zoek naar groenere alternatieven en methodes om ons energieverbruik te verlagen. Niet alleen kun je een verlaagd plafond snel, eenvoudig en goedkoop plaatsen, maar ook je energiekosten zullen hierdoor omlaag gaan. Dit is logisch, want door een verlaagd plafond verklein je de ruimte die door je verwarming verwarmd moet worden. Je zult dus minder hoeven te stoken om een bepaalde temperatuur te bereiken.

verlaagd plafond

Voordelen plafond verlagen

Een kleiner oppervlak verwarm je dus sneller, wat je jaarlijks een aardig bedrag kan opleveren. Maar door bijvoorbeeld isolatie te laten plaatsen, kun je ook nog eens op akoestisch vlak een ruimte goed isoleren middels een verlaagd plafond. Niet alleen zul je minder last hebben van geluiden uit andere ruimtes, maar binnen de ruimte met een verlaagd plafond zul je ook minder last hebben van galm. Koppel dit met bijvoorbeeld de mogelijkheden om je plafond te laten bedrukken of een mooie kleur te geven, en je snapt al wel waarom voor vele mensen het verlagen van hun plafond een interessante optie is. Hieronder kun je meer lezen over de soorten verlaagde plafonds en de prijzen die hiermee gepaard gaan.

Welke soorten verlaagd plafond zijn er?

In deze paragraaf worden de verschillende types verlaagd plafond besproken. Tevens komt aan bod welke prijzen gepaard gaan met deze soorten verlaagd plafond. Hierbij gaat het wel om een gemiddelde prijs. Immers zal een specifieke prijs afhangen van een aantal factoren. In totaal zijn er drie soorten verlaagd plafond: spanplafonds, afgehangen plafonds en vrijdragende plafonds. Hieronder worden deze drie soorten verlaagde plafonds voor je op een rijtje gezet. Lees hier meer over spanplafonds prijzen

Spanplafond

Eén van de meest gekozen vormen van een verlaagd plafond is een spanplafond. Verwonderlijk is dit niet, gezien de voordelen hiervan. Ten eerste gaat het plaatsen hiervan snel. Dit komt omdat je het oude plafond niet af hoeft te breken, want je verlaagt het plafond immers. Dit scheelt ook qua kosten, want je bent veel minder werkuren kwijt aan het plaatsen van het nieuwe plafond. Een bijkomend voordeel van het niet hoeven af te breken van een oud plafond is het feit dat het plaatsen van een spanplafond geheel stofvrij en zonder rommel plaats kan vinden. Dat veel mensen kiezen voor deze optie is dus geen wonder.

spanplafond verlaagd plafond

Hoe gaat het bevestigen van een spanplafond in zijn werk? Ten eerste worden er profielen aan de muur geplaatst. Deze bevinden zich een aantal centimeters onder het oude plafond. Aan de hand van deze profielen zal het doek, waarvan een spanplafond gemaakt is, geplaatst worden. Veelal wordt hierbij gekozen voor PVC of polyester als materiaal. Het doek wordt strak opgespannen. Hierbij heb je nog vele extra opties: kleuren, prints, afbeeldingen en dergelijken. Ook kunnen lichten geplaatst worden of is het doek lichtdoorlatend. Tevens kun je kiezen voor een brandwerend materiaal of een doek dat tevens akoestisch goed isoleert. De prijs van een standaard spanplafond ligt tussen de 70 en 85 euro per vierkante meter. Extra opties kunnen de prijs omhoog stuwen.

Afgehangen plafond middels Gyproc

Bij een spanplafond wordt gebruik gemaakt van een doek, maar het is tevens mogelijk om te kiezen voor gipsplaten als verlaagd plafond. Dit wordt een afgehangen plafond genoemd, waarbij er naar gipskartonplaten gerefereerd wordt als Gyproc. Het nieuwe plafond wordt rechtstreeks op het oude plafond gemonteerd. Wederom hoef je niets af te breken, waardoor een afgehangen plafond snel, eenvoudig, goedkoop en zonder rommel te plaatsen valt. De prijs van dit type verlaagd plafond ligt veelal tussen de 55 en 70 euro per vierkante meter.

Vrijdragend plafond middels Gyproc

Een afgehangen plafond wordt dus bovenop het oude plafond gemonteerd. Het hangt als het ware aan het oude plafond. Bij een vrijdragend plafond is dit niet het geval. Hierbij wordt het plafond aan de muren er om heen gemonteerd. In dit opzicht heeft het wel iets weg van een spanplafond, minus de profielen. Metal studs worden gebruikt voor de bevestiging. Hierbij moet gesteld worden dat slechts een lengte van 5 meter overbrugd kan worden. Het is dus een gelimiteerde oplossing. Voor een prijs tussen de 55 en 70 euro per vierkante meter kun je een vrijdragend plafond laten plaatsen.

metal stud verlaagd plafond

Kies je voor een spanplafond of een Gyproc plafond?

Naast je eigen wensen zijn er nog een aantal andere factoren die van invloed kunnen zijn op je keuze? Ten eerste is er het gemak waarmee je het plafond kan plaatsen. In dit opzicht is een spanplafond sneller geplaatst in vergelijking met een Gyproc plafond. Dit komt omdat een spanplafond in feite een kant-en-klaar plafond is. Deze hoeft niet meer geschilderd, behangt of op een andere manier afgewerkt te worden. Dit scheelt niet alleen maar tijd, maar ook kosten.

Echter is het wel zo dat een Gyproc plafond eenvoudiger te plaatsen valt, waardoor je er eerder voor kunt kiezen om deze zelf te plaatsen. Dit scheelt weer geld in vergelijking met een spanplafond. Echter wordt altijd aangeraden om een vakman deze werkzaamheden te laten uitvoeren.

Levensduur & onderhoud

De gemiddelde levensduur van een spanplafond ligt tussen de 25 en 30 jaar, bij een Gyproc plafond is dit iets korter. Bijkomend voordeel is het feit dat er profielen gebruikt zijn om een spanplafond te bevestigen. Deze kun je laten hanger, waarna je ze gebruikt voor een nieuw spanplafond. Binnen no time heb je dus een spanplafond vervangen. Ook kan een spanplafond beter omgaan met vocht en condens. Bij een Gyproc plafond is er kans op afbladering van de verf. Een spanplafond is tevens eenvoudig te onderhouden.

verlaagd plafond badkamer spanplafond

Hoeveel verlagen?

Beide soorten verlaagd plafond zijn goede oplossingen voor ruimtes breder dan 5 meter. Tot slot moet je rekening houden met de ruimte die een verlaagd plafond in beslag neemt. Het is immers een plafond dat onder het huidige plafond geplaatst wordt, voor welke soort je ook kiest. Al gauw zit je op een afstand van 6 tot 24 cm, wat ook afhangt van de isolatie die je wel of niet laat plaatsen. Let dus goed op of je überhaupt wel een verlaagd plafond kunt plaatsen zonder dat je te weinig ruimte overhoudt.

Bij inbouwverlichting, inbouwspots of led verlichting dien je 15 cm tussen het oude en het nieuwe plafond vrijlaten. Als je spotjes met isolatie wil combineren, moet je minimum 20 cm voorzien tussen de plafonds.

Copyright © 2021 Spanplafond. Alle Rechten Voorbehouden - Algemene voorwaarden