Spanplafond nadelen

Als je aan het dubben bent of je wel of niet een spanplafond wilt plaatsen, zul je waarschijnlijk de voordelen opwegen tegen de nadelen. De voordelen van een spanplafond spreken voor zich: omdat een doek gemonteerd wordt onder je oude plafond, is een spanplafond eenvoudig, snel en goedkoop te plaatsen. Ook zul je niet jouw oude plafond hoeven te slopen dan wel renoveren, wat rommel en stof voorkomt. Ook op het gebied van (akoestische) isolatie kan een spanplafond een rol van betekenis spelen. Echter zitten er ook nadelen aan een spanplafond verbonden. Hieronder worden deze nadelen van een spanplafond opgenoemd. Het is aan jou om te oordelen of deze nadelen zwaarder wegen dan de voordelen. Vraag vandaag nog je offerte aan bij KCP voor je spanplafond.

nadelen spanplafond glans

Alle nadelen van een spanplafond op een rijtje

Aan een spanplafond kleven enkele nadelen, zo simpel is het. Onze mening is dat de voordelen zwaarder wegen dan de nadelen, maar het is aan iedereen zelf om dit te bepalen. Daarom wordt een zo eerlijk mogelijk beeld gegeven van de nadelen die inherent aan een spanplafond zijn. Hieronder worden alle nadelen van een spanplafond voor je op een rijtje gezet.

Het materiaal van een spanplafond is kwetsbaar

Een spanplafond maakt gebruik van een doek dat strak gespannen wordt tussen profielen. Deze profielen bevinden zich een aantal centimeter onder het oude plafond. Door het materiaal is het van belang om voorzichtig de boel te plaatsen. Daarom wordt over het algemeen ook aangeraden om de plaatsing uit te laten voeren door een vakman. Er zijn ervaren doe-het-zelvers die het kunnen, maar de kans dat het fout gaat is te groot. En dan levert het je alsnog extra kosten op. Desalniettemin blijft het materiaal kwetsbaar en is een beschadiging zo opgelopen.

Spanplafonds kunnen verkleuren

Het is mogelijk dat je spanplafond gaat verkleuren. Dit hoeft niet per se. Vooraf kun je checken in welke mate jouw spanplafond mogelijk kan verkleuren. Een spanplafond verkleurt veelal niet zomaar. Vooral de mate waarin je binnen rookt, is een bepalende factor. Rook is erg slecht voor een spanplafond. Hoe meer je binnen rookt, hoe groter de kans is dat dit een negatief effect heeft op het spanplafond. Dit vergroot de kans op verkleuring significant.

Minder flexibel qua verlichting

Alhoewel het mogelijk is om verlichting boven het spanplafond te plaatsen, kiezen velen er waarschijnlijk voor om de verlichting in het plafond te plaatsen. Hierbij kun je denken aan spotjes of lichtpunten. Echter dienen voor deze vormen van verlichting gaten in het doek gemaakt te worden. Deze gaten zijn permanent. Lampen erbij plaatsen is mogelijk, maar wanneer je jouw oude lampen wilt vervangen zal het gehele spanplafond vervangen moeten worden. Een gat dichten is immers niet mogelijk. Een andere oplossing is om te kiezen voor een spanplafond dat licht doorlaat. In dat geval plaats je de verlichting boven het spanplafond.

Kleuren zijn vrijwel permanent

Als je eenmaal voor een kleur of een specifieke print gekozen hebt, is er geen weg meer terug. Spanplafond zijn notoire als het gaat om het overschilderen van het doek. In sommige gevallen is het een mogelijkheid, maar er zijn ook doeken waarbij het overschilderen geen mogelijkheid is. In dat geval zit je dus vast aan de kleur of de print. Vaak hoeft dit geen probleem te zijn. Immers kies je zelf de kleur of de print voor een reden. Daarnaast kun je als oplossing kiezen voor een meer neutrale kleur. Tot slot wordt vaak aangeraden om niet te veel op trends in te haken. Trends komen en gaan immers. Je wilt niet dat jouw spanplafond jouw gehele interieur dateert.

Er kunnen scheuren ontstaan

Spanplafonds hebben over het algemeen een levensduur van tussen de 25 en 30 jaar. Na deze tijd is het vervangen van een spanplafond, dankzij de opzet, een fluitje van een cent. Vervanging is dus geen probleem. Desalniettemin kan het vervelend zijn wanneer er scheuren in een spanplafond ontstaan. Immers staan spanplafonds strak gespannen, waardoor het niet uitgesloten kan worden dat een spanplafond op termijn scheuren zal vertonen. Doeken kunnen kwetsbaar. De laatste jaren is het echter zo dat de kwaliteit van de doeken steeds beter is geworden. De kans op een scheur is dus relatief klein. Vervanging is daarnaast snel gedaan.

Lees ook meer over het Spanplafond plaatsen: Techniek per materiaal & Prijs

Relatief hoge prijzen

Een standaard spanplafond, waarbij rekening wordt gehouden met een grootte van ongeveer 70 vierkante meter, kost al snel een bedrag van tussen de 70 en 85 euro per vierkante meter. Wil je dat jouw plafond licht doorlaat? Dan kan het bedrag al snel verdubbelen. Ook elementen zoals kleuren, prints en isolatie hebben hun weerslag op de kosten voor een spanplafond. Echter kun je hier weer op inspelen door bijvoorbeeld meerdere offertes van vakmannen te vergelijking, om zo de beste prijs te vinden.

nadelen wit spanplafond

Copyright © 2021 Spanplafond. Alle Rechten Voorbehouden - Algemene voorwaarden