Geluidsisolatie plafond: spanplafond

Wanneer aan mensen gevraagd wordt waarom zij een spanplafond laten plaatsen, komen veelal een aantal redenen naar voren. Zo wordt genoemd dat een spanplafond snel en eenvoudig geplaatst kan worden, waardoor de kosten relatief laag blijven. Ook zijn er vele mogelijkheden, van diverse kleuren tot prints. Wist je dat een spanplafond tevens een slimme oplossing is voor het isoleren van een ruimte tegen geluiden? Een spanplafond kan voorzien worden van geluidsisolatie. Dit is wat anders dan een akoestisch spanplafond. Hieronder kun je meer lezen over geluidsisolatie voor een spanplafond en wat dan precies het verschil is tussen geluidsisolatie en een akoestisch spanplafond. Vraag vandaag nog je offerte aan bij KCP

plafond geluidsisolatie spanplafond

Hoe dempt geluidsisolatie voor je spanplafond geluiden?

Een spanplafond kan dus ook gebruikt worden voor het dempen van geluiden. Ten eerste gebeurt dit door het doek zelf, welke beschikt over een dichte structuur. Vervolgens wordt boven het spanplafond de isolatie geplaatst. Deze heeft veelal een dikte van tussen de 10 en 12 cm. Bijkomend voordeel hiervan is dat de ruimte met een spanplafond kleiner wordt, waardoor deze sneller warm wordt en je minder hoeft te stoken. Dit is voordelig voor je energierekening. Afstanden van 5 à 6 cm zijn tevens mogelijk. Deze isolatielaag isoleert tevens op thermisch vlak.

Hoe verschillen geluidsisolatie en akoestische spanplafonds van elkaar?

Je denkt misschien: geluidsisolatie en akoestische spanplafonds, dat komt toch op hetzelfde neer? Echter is dit niet het geval. Akoestische isolatie is er op gericht om de galm binnen een ruimte te verminderen. Het heeft dus vooral effect op het geluid binnen een ruimte. Geluidsisolatie is er juist op gericht om geluiden van buiten de ruimte ook daadwerkelijk buiten te houden. Zowel geluiden van externe bronnen als trillingen worden door deze vorm van isolatie tegengegaan. Tevens gebruik je bij geluidsisolatie geen akoestisch doek maar een standaard doek. Een akoestisch doek bezit zo’n 250.000 microperforaties, terwijl een spanplafond met isolatie een dichte structuur heeft. Combineren is echter wel een mogelijkheid. Zowel binnen als buiten de ruimte zul je geen last hebben van geluiden. Lees ook: akoestisch spanplafond voordelen en prijs om uw akoestiek verbeteren.

Soorten isolatie voor spanplafonds

De norm is: hoe zachter het materiaal, hoe beter dit isoleert. Vaak wordt daarom gekozen voor een minerale wol als geluidsisolatie voor een spanplafond. Je kunt hierbij denken aan glaswol of rotswol. Deze minerale wollen zijn in rollen verkrijgbaar en zowel door jezelf als door een vakman eenvoudig te plaatsen. Daarnaast kan er gekozen worden voor een gyproc plafond. Dit is een andere vorm van een verlaagd plafond. Een spanplafond behoort ook tot deze categorie. Een standaard spanplafond inclusief isolatie kost ongeveer tussen de 85 en 100 euro per vierkante meter.

Bekijk hier de spanplafond prijs per m2

plafond geluidsisolatie

Voordelen van geluidsisolatie voor een spanplafond

Je hebt kunnen lezen dat geluidisolatie in combinatie met een spanplafond ideaal is om geluiden van buitenaf te dempen. In combinatie met een akoestisch spanplafond is het tevens mogelijk om de geluiden binnen een ruimte aangenaam te houden. Maar er zitten meer voordelen verbonden hieraan. Ten eerste is het plaatsen van een spanplafond met geluidsisolatie binnen een dag gedaan. Ook aan het onderhoud ben je weinig tijd kwijt. Daarnaast heb je een spanplafond zo vervangen, in geval van veroudering of beschadiging. Tevens is een spanplafond vochtwerend, dus naast geluidsisolatie ben je tevens beter beschermd. Het is om deze redenen dat geluidsisolatie interessant is voor diverse soorten woningen, van reguliere huizen tot appartementen.

Copyright © 2021 Spanplafond. Alle Rechten Voorbehouden - Algemene voorwaarden