Spanplafond prijzen

 Richtprijs per m2 (incl. plaatsing)
Standaard spanplafond (pvc of polyester)± €70 à €85
Akoestisch spanplafond± €100 à €150
Spanplafond met print± €90 à €100
Lichtdoorlatend spanplafond± €140

Op zoek naar de prijs van een spanplafond? Lees dan snel verder! Als je zonder al te veel moeite en rommel een verouderd plafond wilt laten vervangen, is een spanplafond een ideale oplossing. De werkzaamheden hiervoor nemen niet veel tijd in beslag en bovendien hoeft er niets van het oude plafond afgebroken te worden voor de plaatsing van de spanplafonds. Dit alles maken spanplafonds een interessante keuze voor een nieuw plafond. Echter zijn er een hoop factoren van invloed op de uiteindelijke prijs die je moet afrekenen voor een spanplafond. Hieronder worden de gemiddelde prijzen van spanplafonds voor je op een rijtje gezet. Ook worden de factoren benoemd die van invloed zijn op de uiteindelijke kosten die je moet maken.

prijs spanplafond

Wat is een spanplafond precies?

Laten we bij het begin beginnen: wat is een spanplafond exact? Immers is het goed mogelijk dat je nog niet precies weet wat dit is. Jammer, want het is een interessant alternatief voor een nieuw plafond. Bij het plaatsen van een spanplafond wordt over het algemeen gekozen voor een PVC of polyester doek als materiaal. Dit doek wordt aan de hand van profielen strak tussen muren gespannen. Niet alleen worden deze profielen goed weggewerkt, maar ook wordt het doek zo strak gespannen dat er geen plooien te zien zijn.

Het geheel wordt dus netjes afgewerkt. Doordat het geheel onder het plafond aangebracht wordt, hoef je niet het oude plafond af te breken. Je verhult als het ware het oude plafond met een nieuwe, mooie oplossing. Het gebrek aan breekwerk is één van de grootste voordelen van een spanplafond. Daarnaast is deze oplossing relatief eenvoudig te plaatsen, waardoor spanplafonds minder tijd, moeite en geld kosten. Hierbij heb je de keuze het plafond zelf te plaatsen of dit te laten doen door een professional. Over het algemeen wordt een vakman aangeraden.

Sowieso bespaar je geld in vergelijking met het laten plaatsen van een geheel nieuw plafond. Tot slot kun je nog besparen op je energiekosten, want door het spanplafond wordt het oppervlak van een kamer net wat kleiner. En dus hoef je minder te stoken om een consistente temperatuur te behouden.

Welke factoren zijn van invloed op de prijs van een spanplafond?

Het is moeilijk om een specifieke prijs voor spanplafonds te benoemen. Immers zijn er meerdere factoren van invloed op de prijs van spanplafonds. Ten eerste zijn er de wat meer algemene factoren die altijd een invloed hebben op de prijs. Hierbij kun je denken aan de grootte van het oppervlak dat door het spanplafond bedekt moet worden. Ook de afwerking, bijvoorbeeld het plaatsen van een print, zal invloed hebben op de kosten. Ook de fabrikant die het geheel plaatst zal zijn eigen prijzen hebben. Ook kun je nog voor extra’s kiezen zoals bijvoorbeeld betere akoestische eigenschappen of extra beveiliging tegen brand.

Wel kunnen richtprijzen per vierkante meter getoond worden. Zo weet je ongeveer wat je kunt verwachten qua gemiddelde prijs. Een standaard spanplafond, welke vervaardigd is van materialen zoals PVC of polyester, kost tussen de 70 en 85 euro per vierkante meter. Een spanplafond met extra akoestische eigenschappen kost tussen de 100 en 150 euro. Als je besluit om een print of afbeeldingen op het spanplafond te laten plaatsen, komt de prijs uit tussen de 90 en 100 euro. Een spanplafond dat licht doorlaat kost gemiddeld rond de 140 euro.

Je eigen keuzes beïnvloeden de kostprijs van een spanplafond

Daarnaast zijn er een aantal keuzes die je dient te maken. Deze hebben hun weerslag op de kosten van een spanplafond. Ten eerste is er het materiaal waarvoor je kiest. Eigenlijk zijn er twee materialen die standaard gekozen worden als materiaal voor een spanplafond. Ten eerste heb je PVC. Dit wordt ook wel een warm plafond genoemd, door de methode aan de hand waarvan het geplaatst wordt.

PVC spanplafond

Voor een strak gespannen PVC spanplafond heb je namelijk temperaturen van tussen de 40 en 50 graden Celsius nodig. Dit versterkt de strakheid wanneer het plafond gespannen wordt. Het resultaat zal mooi egaal zijn. Prijzen verschillen per oppervlak. Voor een groter oppervlak (vanaf 70 vierkante meter) ben je tussen de 70 en 85 euro kwijt per vierkante meter. Voor kleinere oppervlakken (40 vierkante meter of kleiner) zul je al snel tussen de 80 en 90 euro per vierkante meter kwijt zijn.

Polyester spanplafond

Daarnaast kun je kiezen voor een polyester spanplafond. Dit wordt juist een koud plafond genoemd, omdat het gewoon aan de hand van een normale temperatuur geplaatst kan worden. Geen extra warmte nodig, kortom. Desalniettemin levert dit plafond tevens een mooi resultaat op. Alhoewel het resultaat bij een PVC spanplafond over het algemeen als mooier en egaler wordt beschouwd, beschikt polyester over een aantal interessante voordelen.

Zo kun je bij polyester spanplafonds eenvoudiger gaten in het plafond maken voor bijvoorbeeld verlichting. Polyester is in dat opzicht een stuk stabieler in vergelijking met PVC. Daarnaast is polyester verkrijgbaar in breedtes van ongeveer 5 meter. Gelukkig zijn de naden tussen deze rollen goed weg te werken, waardoor ze zo goed als niet zichtbaar zijn. De afwerking is dus nog steeds mooi. De prijzen zijn hetzelfde in vergelijking met de PVC plafonds: 70 tot 85 euro per vierkante meter voor een groter oppervlak, 80 à 90 euro per vierkante meter voor een kleiner oppervlak.

spanplafond prijzen

Spanplafond & isolatie

Een andere keuze die je dient te maken heeft te maken met de isolatie van je spanplafond. Hierbij gaat het niet, zoals bijvoorbeeld bij dakisolatie, om het buitenhouden van vocht en externe factoren. Het isoleren van een spanplafond is vooral gericht op de akoestiek van de ruimte daaronder. Bij kleine ruimtes merk je het verschil qua akoestisch niet zo erg, maar vooral op grote ruimtes kan een goede isolatie veel verschil maken. Daarom kun je kiezen tussen verschillende soorten spanplafonds.

Het verschil tussen deze typen spanplafonds zit hem vooral in de structuur van de doeken. Om geluidsoverlast en/of een onaangename akoestiek binnen een ruimte te voorkomen, is een akoestisch spanplafond voorzien van een aantal eigenschappen. Ten eerste is een akoestisch spanplafond gemaakt van een speciaal doek dat er op gericht is om de akoestiek binnen een ruimte goed te houden. Ten tweede is een akoestisch spanplafond voorzien van akoestische isolatie met een dikte van 10 à 12 mm.

Ten derde zijn er speciale gaatjes in het doek gemaakt wat tevens een positieve invloed heeft op de akoestiek. Ook geluiden uit andere ruimtes worden zo tegengegaan. Qua materiaal wordt er over het algemeen gekozen voor minerale wollen zoals glaswol of rotswol. De prijs ligt gemiddeld tussen de 100 en 150 euro per vierkante meter. Iets duurder dan een standaard spanplafond, maar daar krijg je dan ook wel wat voor terug.

spanplafond prijzen m2

Afwerking van het spanplafond

Daarnaast is de afwerking van het spanplafond van invloed op de kosten. Je kunt dit minimaal houden en voor een standaardkleur kiezen zoals bijvoorbeeld wit. Dit levert je de laagste prijs op. Spanplafonds zijn echter prima te bewerken. Hierdoor kun je een spanplafond een geheel eigen smoel geven. Zo kun je kiezen voor een afwerking, bijvoorbeeld mat of glans. Ook reliëf of een print, foto of andere afbeelding behoort tot de mogelijkheden. Dit levert een prijs op van tussen de 90 en 100 euro per vierkante meter op. Daarnaast kunnen er diverse effecten gecreëerd worden aan de hand van verlichting. Je maakt dan het spanplafond lichtdoorlatend. Hierbij wordt wel een dubbel spanplafond geplaatst, zodat insecten geen ruim baan krijgen. Dit kost gemiddeld rond de 140 euro per vierkante meter.

gelakt spanplafond

Snelle plaatsing = lagere kostprijs spanplafond

Je hebt kunnen lezen welke keuzes van invloed zijn op de prijs. Door voor het goedkoopste, meest standaard spanplafond te kiezen, zal de prijs lager uitvallen. Maar er zijn nog meer manieren om de kosten van een spanplafond te drukken. Ten eerste geldt: hoe groter het oppervlak dat bedekt moet worden, hoe lager de prijs per vierkante meter wordt. Daarnaast is één van de voordelen van een spanplafond dat dit snel geplaatst kan worden. Dat scheelt een hoop qua werkuren en kosten. Hoe sneller een plafond gespannen kan worden, hoe minder geld je kwijt bent.

spanplafond met verlichting

Lees ook: Spanwand: Info, Prijzen, Voordelen & Toepassingen

Is het nodig om een vakman in te schakelen?

Daarnaast kun je kijken of het een mogelijkheid is om zelf het spanplafond te plaatsen. Echter wordt dit in de norm vrijwel altijd afgeraden. Zeker als je geen ervaren klusser bent, is dit een vrijwel onmogelijke taak. Maar ook voor de ervaren doe-het-zelver is dit nog een flinke klus. Als je het goed doet, kun je goedkoper een spanplafond plaatsen. Gaat het echter mis, ben je alsnog duurder uit. Een foutieve plaatsing gaat gepaard met flink wat kosten. Daarom is het nog maar de vraag of zelf plaatsen echt goedkoper is. Bovendien kun je nog op de prijs besparen door offertes van verschillende bedrijven te vergelijken. Zo vind je de beste prijs voor het plaatsen van een spanplafond.

Copyright © 2021 Spanplafond. Alle Rechten Voorbehouden - Algemene voorwaarden