Onderhoud van een spanplafond

Een spanplafond is een veel gekozen oplossing wanneer een plafond verouderd of beschadigd is geraakt. Dit komt vanwege het gemak waarmee je hierdoor in één keer beschikt over een nieuw plafond. Een spanplafond wordt namelijk onder het oude plafond geplaatst middels profielen. Binnen één dag beschik je al over een nieuw plafond. Dit scheelt je tijd, moeite en een hoop geld. Een spanplafond bestaat uit een doek dat strak gespannen geplaatst wordt. Alhoewel het minimaal is, zul je van tijd tot tijd onderhoud aan het spanplafond moeten uitvoeren. Hoe gaat dit precies in zijn werk?

spanplafond hoe onderhouden

Hoe kan een spanplafond vuil worden?

Er zijn meerdere elementen binnen je woning die er voor kunnen zorgen dat er onderhoud aan je spanplafond gepleegd moet worden. Ten eerste is er natuurlijk stof, wat overal op terecht kan komen. Hierbij kun je denken aan gewoon stof, maar ook de haren van bijvoorbeeld je hond of een ander huisdier kunnen zich hechten aan diverse oppervlaktes. Ook insecten die binnen geraken kunnen er voor zorgen dat je spanplafond vies worden. Diverse zwarte stipjes kunnen het aanblik van je spanplafond bijzonder verminderen.

Roken binnen je woning is bijzonder slecht voor een spanplafond. Dit is de belangrijkste factor die er voor zorgt dat je spanplafond gaat verkleuren. Rook stijgt immers op, waarna de deeltjes gaan kleven aan het plafond. Je spanplafond wordt in feite een half roetfilter. Zonde, want door dit niet te doen behoud je vele malen beter de originele kleur. Ook je open haard zal een dergelijk effect op een spanplafond kunnen hebben. Tot slot is het van belang om hete lucht, die bijvoorbeeld ontstaat tijdens het koken, goed af te voeren middels bijvoorbeeld je afzuigkap. Anders kunnen ook de dampen van het koken gaan kleven aan je spanplafond.

Hoe voer je het onderhoud van je spanplafond uit?

Je hebt kunnen lezen dat er meerdere elementen zijn die er voor kunnen zorgen dat jouw spanplafond vies wordt. Om dit tegen te gaan, zul je van tijd tot tijd onderhoud moeten uitvoeren. Gelukkig is er goed nieuws: al de boven genoemde vuiligheden zijn prima schoon te maken middels onderhoud. Vaak voldoet een doekje al om de viezigheid van je spanplafond af te vegen. Daarnaast kan een sopje, bestaande uit lauw water en wat schoonmaakmiddel, ook een hoop wonderen doen. Let hierbij op dat je nooit te agressieve schoonmaakmiddelen inzet. Gebruik tevens niet te veel water, want dit kan leiden tot kalkvorming op je plafonds. Tot slot moet je in het oog houden dat je te maken hebt met een doek. Te veel druk kan leiden tot scheuren. Stofzuig daarom nooit je spanplafond.

Lees ook meer over geluidsisolatie bij een spanplafond.

onderhouden spanplafond

Hoe vaak spanplafond onderhouden/schoonmaken?

Vele mensen vragen zich af hoe vaak zij hun spanplafond dienen schoon te maken. Zij kiezen voor een spanplafond vanwege het gemak waarmee het geplaatst kan worden. Zij zitten dan ook niet te wachten op een plafond dat zij heel vaak schoon moeten maken. Gelukkig valt dit allemaal reuze mee. Gewoon onderhoud van tijd tot tijd, net als bij een regulier plafond, volstaat. Een grote beurt eens per jaar zal tevens wonderen doen. Dit kun je zelf doen, maar je kunt ook een professional inhuren. Het kan gebeuren dat je doek erg vervuild raakt, bijvoorbeeld omdat er frequent binnen je huis gerookt wordt.

Spanplafond schilderen

Sommigen kiezen er voor de boel over te schilderen, maar dit wordt afgeraden. Een nieuw doek, met nieuwe print, is zo geplaatst.

Copyright © 2021 Spanplafond. Alle Rechten Voorbehouden - Algemene voorwaarden