Welke soorten spanplafond zijn er?

Wanneer je een spanplafond wilt laten plaatsen, heb je de keuze uit meerdere soorten spanplafonds. Deze hebben allen zo hun unieke eigenschappen, voordelen en nadelen. Het is dus aan te raden om je vooraf goed in te lezen, zodat je een goed geïnformeerde keuze kunt maken. Hieronder kun je meer lezen over de diverse soorten spanplafonds en hun eigenschappen. Zo kun je keuzes maken qua het materiaal dat je gebruikt, maar ook of je kiest voor een print of niet en in welke mate het spanplafond geïsoleerd moet worden. Zoals je kunt zien, is er genoeg keuze op dit gebied.

Er zijn eigenschappen die een duidelijke distinctie tussen verschillende soorten spanplafonds maken. Hierbij kun je denken aan het materiaal waarvoor je kiest, maar er is meer. Hieronder worden de meest gekozen soorten spanplafonds voor je op een rijtje gezet. De eigenschappen van deze plafonds kun je afzetten tegen je eigen wensen en voorkeuren. Zo vind je het snelst het spanplafond dat het beste bij jouw woning past.

Polyester spanplafond

Eén van de materialen waarvoor je kunt kiezen voor je plafond is polyester. Een polyester spanplafond wordt ook wel een koud plafond genoemd. Dit komt omdat PVC spanplafonds, warme plafonds, aan de hand van warmte geplaatst moeten worden. Bij polyester plafonds hoeft dit niet. Het plaatsen gaat als het volgt: het doek dient qua oppervlak iets groter te zijn dan het plafond. Aan de hand van een afgerond mes wordt het doek in de profielen gerold. Zo komen ze op spanning te staan. Door ze strak te spannen, ontstaat een mooi egaal resultaat.

De rollen hebben een breedte van 5 meter, waardoor het kan dat meerdere rollen nodig zijn. Naden tussen de rollen kunnen goed weggewerkt worden, zodat deze niet of nauwelijks met het blote oog te zien zijn. Al met al zal de afwerking netjes zijn. Door de stabiliteit van een polyester doek is het mogelijk om gaten hierin te maken voor bijvoorbeeld verlichting. Ook zijn prints en afbeeldingen op het doek mogelijk. Een standaard polyester spanplafond zal je gemiddeld tussen de 70 à 85 euro per vierkante meter kosten.

polyester soorten spanplafond

PVC spanplafond

Al eerder werd benoemd dat een PVC spanplafond ook wel bekend staat als een warm plafond. Dit komt door de methode die gebruikt wordt voor het plaatsen van een dergelijk plafond. Om een PVC spanplafond optimaal te kunnen plaatsen, is een kamertemperatuur van 40 à 50 graden Celsius van belang. Hierdoor wordt het doek soepeler, wat het plaatsen van het doek in de profielen een eenvoudigere taak zal maken. Wanneer de temperatuur weer richting de normale kamertemperatuur gaat, zal het doek strakker spannen van nature. Dit levert het meest strakke en egale resultaat op.

Ook PVC spanplafonds kunnen bedrukt worden en voorzien worden van verlichting. Ook is er het vormgeheugen. Het plafond onthoudt zijn natuurlijke vorm. Mochten er bijvoorbeeld ooit vochtproblemen ontstaan, zal het plafond zichzelf naar zijn originele staat kunnen vormen wanneer de problemen weer verholpen zijn. Ook het plaatsen en eventueel weer verwijderen van deze soort spanplafond verloopt heel eenvoudig en snel. De rollen zijn 5 meter breed, waarbij naden prima weggewerkt kunnen worden. De prijs ligt tussen de 70 en 85 euro per vierkante meter.

pvc soorten spanplafond

Akoestisch spanplafond

Het is mogelijk om voor een spanplafond te kiezen met meer mogelijkheden op het gebied van isolatie. Vooral op akoestisch vlak kunnen spanplafonds over eigenschappen beschikken die een ruimte prima kunnen isoleren. Zo heb je geen last van bijvoorbeeld een irritante galm binnen een grotere ruimte. Ook geluiden uit andere ruimtes worden zo tegengegaan. Dit komt door de eigenschappen van dit type spanplafond. Ten eerste is het doek gemaakt van een materiaal dat de akoestiek verbetert. Ook worden er zeer kleine gaatjes (microperforaties) aangebracht in het doek. Zo worden trillingen door geluid opgenomen in het doek in plaats van dat ze kunnen weerkaatsen.

Daarnaast wordt een isolatielaag aangebracht die een dikte heeft van tussen de 10 en 12 mm. Ook dit zal de akoestiek binnen een ruimte significant verbeteren. Dit is een goede aanvulling op een standaard spanplafond. Je geniet van de gewone voordelen plus iets extra’s. Ook is het mogelijk om akoestische spanplafonds met brandwerende eigenschappen aan te schaffen, voor dat extra beetje veiligheid. Wel ligt de prijs van deze spanplafonds iets hoger in vergelijking met reguliere plafonds: 100 à 150 euro per vierkante meter ben je al snel kwijt.

akoestisch spanplafond

Lichtplafond

Al eerder werd benoemd dat er gaten in doeken te maken zijn waardoor je licht kunt laten schijnen. Echter is het ook mogelijk om een geheel lichtplafond te laten plaatsen. Hierbij bezit het doek eigenschappen die licht doorlaten. Dit licht is niet alleen erg sfeervol, maar het ziet er tevens goed uit. Ook hoeven er geen gaten in het doek gemaakt te worden. Het doek blijft dus één geheel. Tevens is het licht niet te fel, waardoor dit een toepassing is die veel op werkplekken zoals kantoren geplaatst wordt. Gemiddeld kost een lichtplafond je rond de 140 euro per vierkante meter.

lichtdoorlatend spanplafond

Bedrukt plafond

bedrukt spanplafond

Het werd al aangestipt tijdens eerdere alinea’s: het is mogelijk om spanplafonds te laten bedrukken. Zo kun je een spanplafond een geheel eigen smoelwerk geven. Hierbij kun je van alles kiezen, van je favoriete kleur tot aan een standaard print tot aan een eigen afbeelding. Zo kun je een spanplafond aanpassen aan het thema dat je hanteert voor het kamer van je kindje, om maar een voorbeeld te noemen. Vaak wordt aangeraden voor een bedrukt plafond om deze gelijk lichtdoorlatend te maken, zodat er geen gaten in het patroon gemaakt hoeven te worden voor lampen. Gemiddeld kost een bedrukt spanplafond je tussen de 90 en 100 euro per vierkante meter. Het spanplafond hoeft dan niet meer beschilderd te worden.

In welke mate is een spanplafond bestand tegen vocht?

Vele mensen vragen zich af in hoeverre een spanplafond last kan krijgen van vocht. Immers wil je vochtproblemen maar wat graag voorkomen, want dit kan leiden tot vervelende schimmelplekken. Gelukkig is een spanplafond prima in staat om vocht te weren, kan deze prima tegen schommelingen qua temperatuur en daarnaast is een spanplafond ook bestand tegen condens. Daarom kan een spanplafond tevens een interessante optie zijn voor de badkamer. Zelfs de ventilatoren kunnen in het plafond verwerkt worden. Hierbij maakt het niet uit of je kiest voor een naturel spanplafond of bijvoorbeeld een plafond met bedrukking. Deze zijn allen goed bestand tegen vocht en dergelijken.

Copyright © 2021 Spanplafond. Alle Rechten Voorbehouden - Algemene voorwaarden