Gyprocwerken Antwerpen: Gyproc plafonds en wanden plaatsen!

Woon je in Antwerpen en heb je plannen om je zolder op te knappen? Of heb je een hoog plafond en ben je op zoek naar een manier om dit te verlagen? Overweeg dan om gyprocwerken te laten uitvoeren om je woning mooi af te werken. Met behulp van gipsplaten kunnen de wanden van zolder- of andere kamers netjes worden afgewerkt. Gyproc platen kunnen ook worden gebruikt om scheidingswanden perfect op maat te maken of een verlaagd plafond te realiseren. Het materiaal van de gyproc platen bestaat uit gips, omhuld door karton en zijn eenvoudig in gebruik en te bewerken. Benieuwd naar wat je allemaal nog meer met dit materiaal kunt doen? Wat de voor- en nadelen zijn en wat het kost om deze platen te installeren? Lees dan vooral verder!

Kosten gyprocwerken

Op deze pagina doen we uit de doeken waar je gyproc platen allemaal voor kunt gebruiken. Ook gaan we in op de prijs van de verschillende werken. Wat kost het plaatsen van een voorzetwand bijvoorbeeld? En het afwerken van een zolderkamer? Daarnaast vind je hier tips om te besparen. Ook helpen we je bij het kiezen van een specialist voor jouw gyproc-klussen!

Voordelen gyproc

Aannemers uit Antwerpen en omstreken gebruiken vaak gyproc in renovatieprojecten. Het grootste voordeel is dat het erg gemakkelijk kan worden bewerkt, op maat gemaakt en geplaatst. Gyproc plafond- of wand platen zijn gemaakt van gipskarton of gipsvezel, bijvoorbeeld van het merk Habito. Als je de platen laat plaatsen door een vakman, worden deze na afloop perfect afgewerkt. Je kunt kiezen voor een naadloze afwerking. Maar dit materiaal kan ook prima worden geschilderd, behangen of gestukadoord. Het is sterk genoeg om er schilderijen of lampen aan op te hangen.

Voordelen gyproc samengevat:

eenvoudig te bewerken, op maat te maken, te plaatsen en af te werken

 • licht van gewicht en toch sterk genoeg om decoratie of verlichting aan op te hangen
 • brandveilig en duurzaam materiaal
 • perfect te combineren met isolatie, zowel voor wat betreft geluid als warmte/koude
 • bruikbaar in vele situaties

Geschikte aannemer voor gyprocwerken Antwerpen

Als je in de omgeving van Antwerpen woont, vul dan nu het offerteformulier in. Dan ontvang je een aantal gratis prijs inschattingen van gyproc-vakmensen uit jouw omgeving. Je kunt daarna de verschillende offertes met elkaar vergelijken. Zo heb je inzicht in het aanbod en betaal je nooit te veel voor jouw renovatieklus. Je kunt zo tot wel veertig procent van de totaalprijs besparen! Uiteraard zijn de verschillende offertes niet bindend en gratis. Je kunt er dus rustig over nadenken, maar je hebt dan in ieder geval een indicatie van de kosten.

Renovatie of nieuwbouw? Gyproc plaatser Antwerpen

Ga je je huis in Antwerpen verbouwen? En ben je niet zo erg handig? Dan is het inhuren van een gyprocplaatser een goed idee. Een vakman weet precies hoe hij jouw klus kan klaren. Hoe ga je te werk als je muren wil laten afwerken met voorzetwanden of je plafond wil verlagen? En welk materiaal heb je nodig om een ruimte op te delen met een tussenwandje? Een ervaren gyprocplaatser weet het antwoord. Het meest voorkomende werk van de gyproc-expert vindt plaats in oudere woningen. Maar ook juist opgeleverde huizen kunnen met gyprocwerken netjes worden afgewerkt.

Kosten gyprocwerken

Wat gyprocwerken kosten is natuurlijk heel erg afhankelijk van welke werkzaamheden er precies moeten worden uitgevoerd. Maar over het algemeen liggen prijzen gemiddeld tussen de 25 en 70 euro per vierkante meter. Het oppervlak is bepalend voor de totaalprijs. Hoe groter het oppervlak, hoe duurder het gyprocwerk. Als je kijkt naar de verschillende toepassingen, zie je verschillen in de prijzen. Een vals plafond plaatsen kost je circa 55 tot 70 euro per vierkante meter, terwijl een voorzetwand al van ongeveer 25 tot 35 euro per vierkante meter kan worden geplaatst. Een scheidingswand om een ruimte op te delen laat je plaatsen vanaf 40 euro per vierkante meter. De hier genoemde prijzen zijn inclusief uurloon en materiaalkosten. In de onderstaande tabel vind je de gemiddelde prijzen per soort werk:

* Let op: dit zijn gemiddelde prijzen incl. btw. Wil je een exacte prijs voor jouw klus, vraag dan een vrijblijvende offerte aan en ontvang aanbiedingen van verschillende experts uit jouw regio.

Gyproc plafond Antwerpen

Een vals plafond is ideaal als je een hoge woonkamer hebt die je graag wat lager zou willen maken. Een verlaagd plafond is ook ideaal om leidingen, buizen voor elektrische snoeren en ventilatiekanalen in weg te werken. Ook kun je er gemakkelijk lichtspotjes of andere lampen in plaatsen. Vaak worden valse plafonds gemaakt van gyproc platen. Je krijgt hiermee een mooi egaal verlaagd plafond.

Afhangend of vrijdragend plafond systeem

Er zijn twee manieren om met behulp van gipsplaten een verlaagd plafond te maken. De gyproc platen kunnen rechtstreeks op het bestaande plafond worden geplaatst. Dit wordt de afgehangen methode genoemd. Ze kunnen ook door middel van een metal stud worden geplaatst. Dan praten we over de zogeheten vrijdragende methode. Een afgehangen plafond zonder frame is vaak te verkiezen omdat dit stabieler is. Dit maakt het geschikter als grote oppervlaktes overspannen moeten worden.

Kenmerken afgehangen plafond

Het grote voordeel van het bevestigen van de plafondplaten op het huidige plafond is dat deze manier van bevestigen erg stevig en stabiel is. Deze eigenschappen maken de afhangmethode geschikt om ook grote overspanningen te maken. Een nadeel dat de oppervlakte van het plafond waterpas moet zijn. Als het plafond niet perfect waterpas is, kan het zogenaamde PlaGyp-systeem worden gebruikt. Er worden dan eerst corrigerende profielen geplaatst. Het kan zijn dat je je plafond tevens wil isoleren. Dat kan met speciale isolerende gipsplaten. Je kunt ook isolatiemateriaal aanbrengen tussen de houten balken van het plafond.

Voordelen afgehangen plafond op een rij:

 • Zeer geschikt om grote ruimtes te overspannen.
 • Vals plafond kan snel worden geplaatst.
 • Akoestische en thermische isolatie wordt verbeterd door verlaging plafond

Afgehangen plafond plaatsen: hoe ga je te werk

De plafondplaten dienen rechtstreeks op het originele plafond te worden gemonteerd. De gyproc-platen worden recht of haaks op de houten balken gemaakt. De methode is afhankelijk van de hart-op-hart (H.o.h) afstand tussen de balken. Om de platen te bevestigen kunnen pluggen, vijzen en schroeven worden gebruikt. Als je het werk laat uitvoeren door een vakman, dan zal deze nadat hij de platen heeft geplaatst, alles netjes afwerken met een speciale ABA-joint filler of renovlies. Door deze materialen te gebruiken is het resultaat perfect egaal, zonder dat naden zichtbaar zijn.

Hoe pas je een PlaGyp-systeem toe?

Als een plafond niet perfect waterpas is en je toch een vals plafond wil maken, kun je het PlaGyp-systeem toepassen. Er wordt hierbij een metalen profiel op het originele plafond geplaatst, dat het niveauverschil opheft. Als je een aannemer bij jou uit de buurt uit Antwerpen inhuurt, zal hij de plafondplaten aan het profiel vastmaken. De platen hangen dus indirect aan het plafond en niet, zoals bij een vrijdragend plafond aan de muren.

Kenmerken vrijdragend plafond

Soms is het niet mogelijk om een afgehangen verlaagd plafond te plaatsen. Dat kan het geval zijn als het plafond verre van waterpas is of als je de plafondhoogte een stuk wil verlagen. Je kunt dan kiezen voor een vrijdragend plafond. Houdt er wel rekening mee dat dit type vals plafond alleen geschikt is voor kleine ruimtes. Omdat de platen aan de zijmuren worden vastgemaakt, kan de maximale overspanning slechts vijf meter bedragen. Bij grotere overspanningen kan het plafond onder zijn gewicht gaan doorzakken.

TIP: Minimale plafondhoogte voor verlaagde plafonds?

In Vlaanderen en dus ook in Antwerpen, is de minimale hoogte die tussen de vloer en het plafond moet zitten in de woonkamer en keuken 2,5 meter. Voor de slaapkamer en badkamer geldt een minimale hoogte van 2,4 meter.

Vrijdragend plafond plaatsen: hoe werkt het?

Laat je een vrijdragend verlaagd plafond plaatsen in jouw woning in Antwerpen? Dan zal de aannemer eerst een lichtmetalen frame, een zogeheten metal stud, maken. De profielen worden aan de muren bevestigd en niet aan het plafond zoals bij de afgehangen plafonds. De horizontale en verticale profiellijsten van de metal stud mogen niet meer dan veertig centimeter uit elkaar liggen. Op dit metalen raamwerk zal de vakman de plafondplaten vastmaken. Geschikte plafondplaten vind je bijvoorbeeld van het merk Habito.

TIP: isoleren voor lagere energierekening en minder overlast

Het aanbrengen van isolatiemateriaal in een verlaagd plafond zorgt ervoor dat je energierekening omlaag gaat – je verliest immers minder warmte. Ook heb je minder geluidsoverlast van boven. Wel zo fijn als je luidruchtige bovenburen hebt!

Gyproc plafond in vochtige ruimte?

Voor vochtige ruimtes zoals badkamers of keukens zijn speciale gyproc-platen verkrijgbaar. Deze zijn vochtbestendig en watervast. Ze staan bekend onder de naam gyproc-wr en zijn te herkennen aan de groene kleur. Wil je een gyproc plafond of wand in een ruimte waar regelmatig een hogere luchtvochtigheid heerst, dan kun je geen standaard gipsplaten gebruiken. Wil je de groene plafondplaten in je badkamer gebruiken? Dan worden meestal profielen gebruikt om ze op het huidige plafond te monteren. Laat je een vakman je badkamer plafond afwerken? Dan zal hij ervoor zorgen dat er gedacht wordt aan het plaatsen van lichtpunten en hij zal ook alle leidingen en elektriciteitskabels netjes wegwerken.

Gyproc wand plaatsen Antwerpen

Gyproc is een zeer veelzijdig materiaal. Je kunt het gebruiken als voorzetwand om oude muren te camoufleren. Maar je kunt het ook gebruiken om nieuwe tussenmuren of afscheidingen te maken. Gyproc kan op verschillende manieren worden geplaatst. Het kan rechtstreeks op de muur worden aangebracht of er kan een profiel worden gebruikt.

Waarom wanden van gyproc?

Je kunt gyproc in veel verschillende gevallen gebruiken. Je kunt er lelijke oude muren mee afwerken. Maar de platen kunnen ook worden gebruikt bij de isolatie van muren. Een groot voordeel is dat het materiaal licht van gewicht is, maar toch erg sterk. Hierdoor kunnen er zonder problemen lampen en schilderijen aan worden opgehangen.

Voorzetwand van gyproc

Heb jij een oud huis gekocht in Antwerpen? En zijn de binnenmuren beschadigd of lelijk? Met behulp van een voorzetwand zie je er niets meer van. Daarnaast zijn voorzetwanden ideaal om kabels en leidingwerk achter te verbergen. Ook kunnen ze dienen als afdekking voor isolatiemateriaal. Deze panelen kunnen na het plaatsen prima worden behangen, gevoegd, geschilderd of gepleisterd.

Hoe plaats je een voorzetwand van gyproc?

Een voorzetwand kan op twee verschillende manieren worden geplaatst. Ten eerste kunnen de platen direct op de binnenmuur worden aangebracht. Ten tweede kan er een frame voor worden gebruikt. Het voordeel van de plaatsing rechtstreeks op de bestaande muur is dat er minder ruimte verloren gaat. Maar let op: deze methode kan alleen bij geïsoleerde muren worden toegepast. Bij niet geïsoleerde muren kunnen profielen van hout of metaal worden gebruikt. Dan is het meteen mogelijk om muurisolatie achter de voorzetwand aan te brengen.

Gyproc voorzetwand plaatsen in de praktijk

Laat je een aannemer een voorzetwand plaatsen in jouw woning in Antwerpen? Dan zal hij eerst kijken of er geen vocht- of schimmelproblemen zijn. Als deze niet worden opgelost, kan het probleem alleen maar erger worden. Vocht is funest voor gipsplaten. Als de vakman de wandplaten rechtstreeks op jouw muur gaat plaatsen, zal hij L-gips gebruiken voor de bevestiging. Soms is een voorstrijkmiddel nodig om te voorkomen dat de muur te veel gips opneemt. Als de voorzetwanden niet direct op de muur kunnen worden aangebracht, wordt een frame van hout of metaal toegepast, dat vlak voor de binnenmuur wordt geplaatst. De aannemer zal de wandplaten vastschroeven op het frame.

Scheidingswand van gyproc

Ook scheidingswanden kunnen prima worden gemaakt van gyproc. Je kunt een scheidingswand bijvoorbeeld nodig hebben als je een ruimte wil opdelen in meerdere kamers. Als je een scheidingswand wil plaatsen dan is altijd een houten of metalen frame nodig. Dit frame wordt ook wel rachelwerk genoemd. Scheidingswanden kunnen dubbel of enkelvoudig worden uitgevoerd.

TIP: dubbele scheidingswand

Als je een extra kamer wil creëren door het plaatsen van een scheidingswand, kun je het beste kiezen voor een dubbele uitvoering. Deze is wel iets duurder, maar is een stuk steviger en isoleert geluid en warmte veel beter.

TIP: waar komt verlichting en schakelaars?

Het is slim om van te voren te bepalen waar je verlichting stopcontacten en schakelaars wil hebben. Dan kan de vakman hiervoor direct gaten uit de wandplaten zagen. Zo is de afwerking van de wand perfect, zonder loshangende draden enzovoorts.

Gyproc scheidingswand plaatsen: gyproc plaatser inhuren?

Als je zelf een vakman bent, hoef je natuurlijk geen gyprocplaatser in te huren om jouw scheidingswand te plaatsen. Maar in veel gevallen is het toch verstandig om terug te vallen op een expert. Als je een scheidingswand wil neerzetten, moet eerst een houten of metalen frame worden gemaakt. Weet jij hoe dat moet? Daarnaast moet het frame perfect waterpas staan. Je kunt een scheef frame niet meer corrigeren! De gyproc-plaatser gebruikt door voor loodlijnen. Eerst zal hij de verticale profiellijsten plaatsen. Voor deze toepassing is de maximale hart-op-hart afstand 60 centimeter. Voordat de wandplaten kunnen worden geplaatst, zal de aannemer eventuele leidingen, elektra en isolatiemateriaal wegwerken. Uiteindelijk worden de wandplaten vastgeschroefd en is de tussenwand klaar om te worden afgewerkt.

Gyproc plaatsen Antwerpen: waarom uitbesteden?

Als je in Antwerpen woont, kun je het best een professional uit de omgeving inschakelen voor jouw gyproc-project. Een vakman heeft verstand van zaken, vindt de beste oplossing voor jouw woning. Een aannemer ziet in één oogopslag of een plafond moet worden afgehangen of ook vrijdragend geplaatst kan worden. Een gyproc-expert heeft ervaring in het precies werken, voor een optimaal resultaat. Dankzij de routine die hij heeft in het uitvoeren van gyproc-projecten zullen de werkzaamheden sneller worden afgerond dan wanneer je het zelf zou doen.

Voordelen van het inhuren van een gyproc-professional

 • Een vakman kan je deskundig adviseren over de mogelijkheden voor het renovatieproject van jouw huis in Antwerpen
 • Het werk wordt snel en secuur uitgevoerd dankzij de ervaring van de experts.
 • Je hoeft niet te twijfelen over de uitvoering van het werk.

Verschillende soorten gyproc platen

Gyproc platen zijn in allerlei soorten en maten beschikbaar. Er bestaan ook speciale watervaste platen die kunnen worden gebruikt in vochtige ruimtes. Als je een gipsplaten in de woonkamer of op de zolder wil gebruiken, is het niet nodig om deze watervaste platen te gebruiken.

Gyproc platen voor plafonds

Voor plafonds zijn speciale wandplaten op de markt die een afgeschuinde kant hebben. Deze zijn ideaal voor het gebruik tegen plafonds omdat ze dankzij de afgeschuinde kant gemakkelijker kunnen worden afgewerkt met een voegmiddel. Plafondplaten zijn dunner dan wandplaten en zijn ook lichter in gewicht. De reden hiervoor is dat een plafond anders onder het gewicht zou kunnen gaan doorhangen. Naast gewone gipsplaten vind je ook gipsvezelplaten. Het voordeel hiervan is dat deze sterker zijn. Daar staat wel een hogere prijs tegenover.

Gyproc voor isolatie

Het is verstandig om je woning te isoleren. Doordat er minder warmte verloren gaat, zal je energierekening minder hoog zijn. Gyproc is een ideaal materiaal om toe te passen als je tevens je huis wil isoleren. Je kunt de platen combineren met een warmte-isolatie, maar ook met een geluidsisolatie. Er zijn gipsplaten op de markt die al voorzien zijn van een isolatielaag. Deze kunnen direct worden gebruikt. Maar je kunt er ook voor kiezen om een apart isolatiemateriaal toe te passen. Denk hierbij aan minerale wol, EPS of PUR-schuim. Je kunt dan de isolatielaag achter het gyproc-frame of tussen de houten balken of de metal stud aanbrengen.

Hoe werk je Gyproc af?

Na het plaatsen van de gyproc-platen zullen deze netjes moeten worden afgewerkt voor een egaal resultaat. Als je een expert inhuurt om jouw renovatie in Antwerpen uit te voeren, zal hij na het plaatsen de naden voegen. Er bestaan voor deze klus speciale gipsvullers. Ook kunnen stroken vliesbehang worden gebruikt. Het eindresultaat is een naadloze wand of een naadloos plafond. Op deze gladde ondergrond kun je gewoon schilderen of behangen. Wil je dat zelf doen? Let dan wel op dat je de wanden en tegels vaak moet voorbehandelen met een voorstrijkmiddel. In principe kun je een gyproc-wand met allerlei verschillende technieken afwerken: lijmen, voegen, plamuren, schilderen, behangen en betegelen.

Wat kost het afwerken van gyproc?

Je kunt de platen of het plafond na plaatsing ook door een vakman laten afwerken. De totale kosten hangen af van welke afwerkmethode je kiest en van het oppervlak dat moet worden behandeld. Een aannemer uit Antwerpen vraagt voor plamuren ongeveer 15 tot 30 euro per vierkante meter. Behangen is iets goedkoper, dat doet de vakman voor zo’n 10 tot 20 euro per vierkante meter. Schilderen is iets arbeidsintensiever en de kosten hiervoor liggen zo rond de 30 euro per vierkante meter. Let op: als je huis in Antwerpen ouder is dan tien jaar, kun je profiteren van een verlaagd btw-tarief voor muurafwerking. In de meeste gevallen betaal je slechts 6 procent btw. In onderstaande tabel worden de kosten nogmaals samengevat.

* Let op: de prijzen zijn gemiddeld btw en materiaalkosten zijn inbegrepen. Wil je een of meerdere gedetailleerde prijsopgave voor jouw gyproc project? Vraag dan nu gratis een vrijblijvende offerte aan.

Profiteer van verlaagd btw-tarief

Als je een aannemer inhuurt om jouw gyprocwanden te laten afwerken, betaal je een btw-tarief van slechts 6 procent over de arbeidskosten en de kosten van het materiaal. Dat scheelt nogal ten opzichte van als je zelf het materiaal zou inkopen. Dan wordt het normale btw-tarief gerekend: 21 procent! Laat je schilderen, behangen of isoleren? Dan wordt het verlaagde btw-tarief in rekening gebracht. Er zitten wel voorwaarden aan dit verlaagde tarief. De werkzaamheden worden uitgevoerd in een privéwoning die minimaal tien jaar oud is. Het mag niet gaan om een bedrijfspand. De eindfactuur is op naam van de eindgebruiker. Op de website van de Federale Overheidsdienst Financiën vind je meer informatie.

Waar vind ik een betrouwbare gyproc-expert?

Je bent waarschijnlijk op zoek naar een goede aannemer in de regio Antwerpen. Maar omdat je deze werkzaamheden nog niet eerder hebt laten uitvoeren, weet je niet bij wie aan te kloppen. Vul daarom op deze pagina het offerteformulier in. Je ontvangt daarna gratis een aantal offertes van aannemers uit Antwerpen en omgeving. Bij het kiezen van een expert kun je letten op de volgende zaken:

 • Lees referentie van de aannemersbedrijven op internet. Hoe was de ervaring van iemand met een vergelijkbaar project met deze aannemer?
 • Kijk of de aannemer specifieke certificaten of keurmerken heeft voor het uitvoeren van gyprocwerken
 • Zoek uit of de aannemer aangesloten is bij een brancheorganisatie. In Vlaanderen bestaat bijvoorbeeld de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB). Om lid te zijn van deze organisatie moet een aannemersbedrijf aan strenge eisen voldoen.
 • Ook een inschrijving bij de Kruispuntbank voor Ondernemingen geeft meer garantie over een bedrijf. Ingeschreven bedrijven zijn financieel gezond en hebben bewezen vakkennis.
 • Als je offertes vergelijkt, let dan niet alleen op de prijs, maar ook op de verschillende voorwaarden die de bedrijven stellen.

Gyproc plaatsers in Antwerpen

Word je al zenuwachtig bij het idee dat je je huis moet gaan renoveren? Heb je twee linkerhanden en weet je niet hoe een waterpas werkt? Laat dan een gyprocplaatser de gyprocwerken in jouw huis in Antwerpen uitvoeren. Je hoeft je dan geen zorgen te maken over de uitvoering en afronding. De vakmensen hebben voldoende kennis en ervaring om jouw project perfect op te leveren. Je hoeft je ook niet druk te maken over welke gereedschappen nodig zijn, want een aannemersbedrijf heeft de juiste machines in huis. Voor aanvang van de werkzaamheden zal de vakman je graag informeren over wat er mogelijk is en welke plaatsingsmethode het beste gebruikt kan worden.

Hoeveel btw wordt er in rekening gebracht?

Als je gyproc-werken laat uitvoeren in een huis van minimaal tien jaar oud, betaal je een btw-tarief van slechts 6 procent. Het moet wel gaan om een privéwoning en niet om een bedrijfspand. De facturen moeten bovendien aan de eindgebruiker zijn gericht. Voor de details kijk je op financien.belgium.be.

Vergelijk offertes en kies de meest voordelige

Voor alle gyprocwerken zijn experts beschikbaar, of het nu gaat om het afwerken van de zolder of het verlagen van een plafond. Of je nu een scheidingswand wil realiseren of isolatie wil aanbrengen. Voor ieder project is een vakman die jou het optimale resultaat kan aanbieden. Als je nu een offerte-aanvraag doet, kun je van meerdere aannemers een prijsopgave ontvangen voor jouw project. Een offerteaanvraag is uiteraard gratis en vrijblijvend. Aannemers uit de omgeving Antwerpen zullen je hun scherpste aanbieding doen. Door deze direct te vergelijken, kun je de meest voordelige kiezen en tot wel 40 procent op de kosten besparen.

Copyright © 2021 Spanplafond. Alle Rechten Voorbehouden - Algemene voorwaarden