Gyproc voorzetwand plaatsen: Prijzen en kosten per m2

Ga je een huis renoveren, waarvan de binnenmuren erg lelijk zijn? Dan is het wellicht een goede optie om voorzetwanden te gebruiken. Voorzetwanden bestaan uit houten of aluminium frames waarop gipsplaten worden bevestigd. Op deze manier creëer je mooie egale muren. Een groot voordeel is dat je de muren tegelijkertijd kunt isoleren. Wil je meer weten over het plaatsen van gyproc voorzetwanden? Lees hier alles over de verschillende toepassingen en prijzen.

Waarom een gyproc voorzetwand plaatsen?

Het gebruik van gyproc voorzetwanden heeft een aantal voordelen. Zo kun je ze gebruiken om muren te bedekken die niet bepleisterd kunnen worden. Je kunt er lelijke muren of leidingen snel en redelijk goedkoop mee camoufleren. En bovendien kun je tegelijkertijd een warmte- en geluidsisolatie laag aanbrengen. Een ander voordeel is dat je de gipsplaten gemakkelijk op maat kunt zagen. Zo hebben ze altijd de juiste afmetingen. Voor vochtige omgevingen zoals een keuken of badkamer, zijn speciale waterwerende gyproc platen te verkrijgen. Let wel altijd op dat de muur geen waterprobleem heeft!

Scheidingswand: gyproc met isolatie

Ben je van plan om een scheidingswand te plaatsen, bijvoorbeeld om twee kamers te creëren in één grote ruimte, dan is (geluidsisolatie waarschijnlijk erg belangrijk. Gebruik je voorzetwanden om de ruimtes af te scheiden dan kan hierbij ook isolatiemateriaal worden toegepast. Dat gaat zowel om geluids- als warmteisolatie. Hoe ga je hierbij te werk? Het is mogelijk om het isolatiemateriaal tussen de profielen van het frame te klemmen en daarna de gipsplaten daarop vast te maken. Meestal wordt glas- of rotswol als isolatiemateriaal gekozen. Tussen de isolerende laag en de gipsplaat plaatst men een dampscherm om te voorkomen dat condensatie een probleem wordt. Er bestaan ook gipsplaten met een isolatielaag. Hierdoor wordt plaatsing veel gemakkelijker. Er zijn speciale gipsplaten om geluidsisolatie in een ruimte te verbeteren.

Gyproc voorzetwand prijs

De kosten voor het plaatsen van een voorzetwand hangen uiteraard af van de oppervlakte van de wand. Daarnaast moet men ook rekening houden met eventuele isolatie. De kosten voor gewone voorzetwanden zonder isolatie liggen tussen de 25 en 30 euro per vierkante meter. Als je kiest voor een gyproc voorzetwand die voorzien is van isolatie dan komt de prijs uit op 30 tot 40 euro per vierkante meter. De prijs is hierbij wel afhankelijk van welk isolatiemateriaal wordt gekozen en hoe dik dit is.

Voorzetwand laten plaatsen door vakman

Natuurlijk kun je er voor kiezen om de voorzetwand door een vakman te laten plaatsen. Als men een voorzetwand laat plaatsen door een externe partij, dan moet men ook het arbeidsloon meerekenen. Als de gyprocwerken moeilijk zijn uit te voeren, dan zal het plaatsen duurder zijn. Via de offerte pagina kun je een prijs aanvragen voor jouw specifieke situatie. Je ontvangt dan van verschillende specialisten een aanbieding die je zo gemakkelijk kunt vergelijken. De offertes zijn uiteraard gratis en vrijblijvend!

Gyproc voorzetwand plaatsen: hoe ga je te werk?

Meestal worden nieuwe voorzetwanden vrijstaand geplaatst. Dat betekent dat de nieuwe muurbekleding de bestaande muur niet raakt. De profielen van het frame komen vlak voor de oude wand te staan en worden aan de vloer en het plafond vastgemaakt. Als je een extra isolatielaag wil aanbrengen, kun je er voor kiezen om isolatiemateriaal tussen de profielen te klemmen en daarna de gyproc-platen op de profielen vast te maken. Je kunt ook de gipsplaten direct op de wand plaatsen door zogenaamd L-gips te gebruiken. Je kunt dan ook gebruik maken van gyproc-platen die voorzien zijn van isolatiemateriaal. Als je voor deze werkwijze kiest, hoeft er geen frame te worden geplaatst. Wel moet de bestaande muur worden voorbereid. De oude afwerking (behang, stuc-laag, tegels,...) moet worden verwijderd. Bovendien moet de ondergrond goed vlak en droog zijn.

Wat je nog meer wilde weten over gyproc voorzetwanden

1. Kunnen gebogen wanden met gipsplaten worden afgewerkt?

Jazeker, ook op gebogen oppervlakken kunnen gipskartonplaten worden aangebracht. Hiervoor bestaan speciale flexibele profielen en buigzame gipsplaten. Je kunt gebogen wanden op dezelfde manier opbouwen als rechte voorzetwanden.

2. Zijn Gyproc voorzetwanden geschikt voor het gebruik in vochtige ruimtes?

Er zijn speciale waterwerende gyproc platen op de markt. Deze ‘groene’ gipsplaten zijn specifiek geschikt voor omgevingen waar de luchtvochtigheid niet constant is. Denk aan een keuken, een badkamer of een doucheruimte. Deze platen zijn voorbehandeld met een speciale vloeistof die ervoor zorgt dat er minder vocht door het gips kan worden opgenomen. Je moet er wel opletten dat er geen spatwater direct op de platen mag komen. Als dat wel het geval is, dan moet er een waterdichte coating op de platen worden aangebracht. Ook als men de voorzetwand later nog van tegels zal voorzien. Gyproc-platen kunnen niet worden gebruikt in ruimtes waar de luchtvochtigheid continu hoog is, zoals een zwem- of stoombad.

3.Wat zijn nadelen van gyproc voorzetwanden?

Een nadeel van deze voorzetwanden is dat ze ruimte aan de binnenkant van je huis wegnemen. Let goed op dat op maat gemaakte meubels ook na plaatsing van de wanden nog passen. Een ander nadeel is dat het aan te raden is om de gipsplaten na plaatsing nog verder af te werken. Dit kost natuurlijk tijd en extra kluswerk. Tot slot, als je een voorzetwand combineert met isolatie, kies je voor zogenaamde muurisolatie langs binnen. Als er raam- en deuropeningen in de wand zijn waar je de gipsplaten aanbrengt, heb je geen ononderbroken isolatielaag.

4.Hoe kunnen gyproc voorzetwanden worden afgewerkt?

Als de platen zijn gemonteerd, moeten de voegen worden afgewerkt. Daarvoor kun je papieren voegband of zelfklevend voegband en een voegspecie op gipsbasis voor gebruiken. Hierdoor krijgt de voeg een gladde egale afwerking. Daarna kan de gipswand worden afgewerkt naar keuze. De wanden kunnen worden geschilderd, behangen of betegeld.

Copyright © 2021 Spanplafond. Alle Rechten Voorbehouden - Algemene voorwaarden