Alles over gyproc lijmen of kleven tegen de muur

Er zijn meerdere manieren waarop gyproc geplaatst kan worden. Zo is het onder andere mogelijk om dit te monteren met behulp van een houten of metalen frame. Maar je kunt er ook voor kiezen om gyproc te lijmen. Maar hoe doe je dit precies en welke kosten zijn hieraan verbonden? Hier lees je alles over gyproc lijmen en kun je zelf bepalen of jij deze methode makkelijk vindt. Wil je dit liever laten doen? Vraag hier dan gratis meerdere prijsvoorstellen op bij bedrijven in jouw omgeving.

gyproc lijmen

De toepassing van gyproc lijmen

Wanneer kun je deze methode van plaatsing toepassen? Wanneer je te maken hebt met nieuwbouw of renovatie is het goed mogelijk om kleefgips aan te brengen op de binnenmuren. Het is wel belangrijk dat de ondergrond hiervoor geschikt is. Eigenlijk komen alle ondergronden in aanmerking voor deze methode. Wel moet de ondergrond zowel droog als stabiel zijn. Gyproc lijmen aan het plafond behoort niet tot je mogelijkheden.

Gyproc lijmen is een techniek dat veel voordelen heeft. Er is in de eerste plaats geen onderstructuur nodig en dit alleen al bespaard je veel tijd en geld. Daarnaast zorgt dit ervoor dat de ruimte minder zal verkleinen. De wand waarop de gyproc gelijmd gaat worden, moet wel geïsoleerd zijn. Als de wand niet geïsoleerd is, kun je kiezen voor geïsoleerde gyprocplaten.

De werkwijze van gyproc lijmen

De werkwijze van gyproc lijmen is te volgen via een handig stappenplan. Dit stappenplan vind je hieronder uitgewerkt en wordt ook gebruikt door professionals. Het is goed om te weten dat het plaatsen van gyproc door te lijmen geen gemakkelijke klus is. Hiervoor heb je de juiste kennis en ervaring nodig. Het is dan ook slim om de klus over te laten aan een professioneel bedrijf. Hier vind je en overzicht van het stappenplan:

Stap 1: Ondergrond voorbereiden

Voordat je gaat beginnen met lijmen is het belangrijk dat de ondergrond vlak is en niet vochtig. Het is dan ook goed om stof, behangpapier, pleisterwerk of roet te verwijderen van de ondergrond. Een verflaag hoeft in principe niet verwijderd te worden, wel wanneer het gaat om een vervallen en oude verflaag. Een vakman zal oppervlakken die sterk absorberend zijn eerst behandelen met een voorstrijkmiddel. Denk hierbij aan ondergronden als cellenbeton of poreuze baksteen. Als de ondergrond ook glad is, moet er een hechtmiddel worden aangebracht.

Stap 2: Het kleefgips maken

De tweede stap is het maken van het kleefgips. Dit is geen lastige klus die snel gedaan is. In de meeste gevallen wordt gebruik gemaakt van L-gips; dit product wordt met water in een kuip gemengd. Hiervoor wordt een pleisterspaan gebruikt, maar ook het gebruik van een mixer op een elektrische boor komt voor. Wanneer je 25 kg L-gips combineert met 12 liter water, krijg je ongeveer 22 liter kleefgips. Hiermee kun je zo’n vijf m2 gyproc lijmen. Kleefgips moet binnen 40 minuten gebruikt worden.

Stap 3: Kleefgips aanbrengen

Wanneer de kleefgips is gemaakt, kan het worden aangebracht op de muur. In de meeste gevallen wordt er begonnen met het smeren van twee verticale stroken op de plaats waar de zijkanten van de platen komen. Het smeren van de stroken wordt gedaan met een pleisterspaan, maar het kan ook met een truweel. De ruimte tussen de stroken wordt opgevuld met zogenaamde klodders kleefgips.

De klodders worden om de 30 centimeter aangebracht, zowel in horizontale als verticale richting. Ook wordt er onderaan de muur, net boven de vloer, een strook met lijm aangebracht. Maak de stroken en klodders niet te dik: deze mogen 0,5 tot 4 cm dik zijn nadat de platen zijn aangedrukt. Hiermee worden kleine oneffenheden goed verstopt.

Stap 4: Gyprocplaten plaatsen

Wanneer de lijm is geplaatst, kunnen de gyproc platen aan de muur worden bevestigd. Eerst worden er kleine stukken gipsplaat onderaan de wand geplaatst. Hier kunnen de platen op rusten en zo worden ze ook op gelijke hoogte bevestigd. De eerste plaat wordt in een hoek geplaatst en licht aangedrukt. Controleer of de platen zowel horizontaal als verticaal waterpas staan. Je kunt de plaat eventueel licht corrigeren met een rubberhamer. De wand wordt vervolgens op dezelfde manier afgewerkt.Lees meer over gyproc voegen.

Gyproc lijmen: wat zijn de kosten?

De kosten voor gyproc lijmen liggen gemiddeld tussen de €25 en €30 per m2. Deze kosten zijn gebaseerd op het inschakelen van een professional. Dit wordt sterk aangeraden, omdat je er hiermee verzekerd bent dat de werkzaamheden op de juiste manier worden uitgevoerd en dat je een strakke en rechte wand krijgt. Ga je zelf aan de slag? Dan loop je een hoger risico dat je later voor vervelende verrassingen komt te staan. De kosten die hierboven zijn genoemd, zijn algemene richtprijzen. De prijzen kunnen variëren en hangen af van onder andere het materiaal, de plaatsing van isolatie en nutsvoorzieningen. Zelf gyproc lijmen? Dan moet je ongeveer €10 rekenen voor 25 kg kleefgips en nog eens €2,50 voor de gipsplaten per m2.

Offerte aanvragen? Dat doe je hier

Een professional in gyprocwerken heeft jarenlange ervaring met gyproc en weet als geen ander hoe het lijmen van dit materiaal op de juiste manier wordt uitgevoerd. Hiermee ben jij verzekerd van een mooi resultaat waar je heel lang van kunt profiteren. Wil je niet teveel betalen voor deze werkzaamheden? Hier kun je vrijblijvend offertes aanvragen bij bedrijven die bij jou in de buurt operationeel zijn. Zo vergelijk je met veel gemak de prijzen en weet je zeker dat je niet onnodig teveel betaalt. Vergelijken kan je tot wel 20% in kosten schelen! Vraag hier gemakkelijk en snel offertes aan!

Copyright © 2021 Spanplafond. Alle Rechten Voorbehouden - Algemene voorwaarden