Gyproc platen: opties, afmetingen en prijzen

Gyproc Platen zijn heel breed inzetbaar. Je kunt ze gebruiken voor verbouwingen in je woning, voor het creëren van geluidsdichte wanden, voorzetwanden of plafonds. Gyproc Platen zijn licht, zijn daarnaast eenvoudig te plaatsen en vervolgens te bewerken. Ook het afwerken van gyproc platen is makkelijk: je kunt ze schilderen en behangen, maar ook betegelen.

Dit zijn de voordelen van gyproc platen

Wat zijn de redenen dat steeds meer mensen kiezen voor gyproc platen? Er zitten een aantal grote voordelen aan dit materiaal waar op verschillende manieren van geprofiteerd kan worden. De voordelen op een rij:

 • Je kunt gyproc platen gemakkelijk toepassen om grote oppervlaktes te behandelen en daarnaast kun je ze ook eenvoudig bewerken waardoor meerdere afmetingen mogelijk zijn;
 • Gyproc Platen worden zeer snel geplaatst;
 • De platen zijn zeer lichtgewicht en dit betekent dat de plaatsing snel gaat, ook wanneer er één persoon werkzaam is;
 • Gyproc Platen zijn gemakkelijk te combineren met isolatie;
 • De platen kunnen rechtstreeks op de muur of het plafond worden gezet, maar ook met metalen frames als er isolatie moet worden aangebracht of als het plafond niet waterpas is;
 • Er zijn heel veel verschillende afwerkingen mogelijk, waaronder schilderen en behangen.

Alle soorten gyproc platen

Er is niet één soort gyproc plaat die je gebruikt voor het creëren van nieuwe wanden of plafonds. Er zijn meerdere soorten beschikbaar waar je uit kunt kiezen. Hier vind je een overzicht van je mogelijkheden:

 1. Standaard gyproc platen: deze standaard gipsplaten kunnen vrijwel overal worden ingezet. De kern is van gips en de omhulling is van karton. De kwaliteit is uitstekend en de toepasbaarheid is breed.
 2. Waterwerende gyproc platen: deze platen zijn waterwerend en worden daarom veel toegepast in vochtige ruimtes zoals de badkamer. Deze platen zijn groen van kleur. De kern van de plaat is brandveilig en daarnaast worden tijdens de productie meerdere waterafstotende coatings aangebracht.
 3. Brandwerende gyproc platen: je kunt ook kiezen voor platen met een extra brandwerende functie. Deze platen hebben een onbrandbare kern en zijn vooral geschikt voor ruimtes met een hoger brandgevaar.
 4. Soundblock gyproc platen: deze platen staan bekend om de geluidwerende werking. Ze hebben een sterke akoestische werking.
 5. Activ’Air gyproc platen: de Activ’Air platen hebben een sterke luchtzuiverende werking. De platen zijn dan ook goed toe te passen in ruimtes waar een gezond binnenklimaat moet worden gecreëerd.
 6. Habito gyproc platen: deze platen zijn extra stevig en zijn dan ook geschikt om zware voorwerpen aan te hangen. Verder zijn ze extra stabiel, zijn ze schokbestendig en scheurvrij. Deze platen behoren dan ook tot de meest gebruiksvriendelijke platen die op dit moment beschikbaar zijn.

gyproc platen: de verschillende formaten

Het is goed mogelijk om gyproc platen aan te schaffen in meerdere formaten. Een plaat heeft een standaardafmeting van 2,4 bij 1,2 meter. De platen zijn gemakkelijk te bestellen of bewerken in andere lengtes en breedtes. De lengtes kunnen variëren van 1,2 tot 3 meter, de breedtes kunnen variëren van 0,6 tot 1,2 meter. Ook zijn er veel variaties in de dikte. Je kunt kiezen tussen diktes van 9 tot 15 mm. Een groot voordeel aan gyproc platen is dat je zelf de gewenste afmetingen kunt bepalen door ze simpelweg op die manier te snijden.

Bij een zoektocht naar gyproc platen op internet zul je meerdere termen tegenkomen, waaronder ABA en 4xABA. Deze benamingen hebben betrekking tot de randafwerking van de platen. Met ABA platen kies je voor platen met een afgeschuinde boord langs de lange zijden. De platen kunnen op deze manier netjes tegen elkaar geplaatst worden. Ze sluiten op deze manier goed aan. Met 4xABA platen kies je voor platen met afgeschuinde boorden aan de korte zijden. Dit komt voornamelijk van pas bij het plaatsen van een nieuw plafond van gyproc platen.

De prijs van gyproc platen

Hoeveel betaal je voor de gyproc platen? De prijs is voornamelijk afhankelijk van het type plaat dat je kiest, maar ook van de oppervlakte die aangepakt moet worden. De prijs hangt ook af van het soort gyprocwerken dat je laat uitvoeren. Een voorzetwand plaatsen is meestal goedkoper dan een scheidingswand en daarnaast is ook een plafond in gyproc plaatsen wat duurder. Een gemiddelde prijs voor het laten plaatsen van gyproc platen varieert van €25 tot €70 per m2. Wil je weten hoeveel je betaalt voor een plaat? In onderstaande tabel vind je een overzicht van de kosten voor verschillende soorten gyproc platen:

Type plaat
Standaard gipsplaat260 x 60 cm€6 - €12
Groene gipsplaatWaterwerend260 x 60 cm€15 - €25
Soundblock gipsplaatGeluidsisolerend260 x 60 cm€15 - €30
Thermogyp ComfortThermische- en geluidsisolatie150 x 150 cm€40
Activ’AirNeemt schadelijke stoffen op150 x 150 cm€15

Hier vind je een geschikte vakman voor gyprocwerken

Wil je een prijs op maat? Het is logisch dat je wilt weten waar je aan toe bent als je de gyprocwerken door een professional laat uitvoeren. Het is goed mogelijk om offertes aan te vragen bij diverse bedrijven in jouw omgeving. Deze kun je vervolgens met elkaar vergelijken en zo de beste keuze maken. Een specialist in gyprocwerken weet als geen ander welke platen de beste keuze zijn in iedere situatie. Of je nu een voorzetwand wilt laten plaatsen of een nieuw plafond: een vakman kan jouw het beste advies geven op basis van hun jarenlange ervaring.

Wellicht vraag je je af of het niet goedkoper is om de werkzaamheden zelf uit te voeren. Dit kan zeker goedkoper zijn, maar het is de vraag of dit ook de slimste optie is. Er komt heel wat kennis bij kijken en daarnaast loop je meer risico om fouten te maken die vervolgens hersteld moeten worden. Verder moet je ook zelf al het gereedschap en het benodigde materiaal aanschaffen. Een vakman kan je niet alleen precies vertellen welke platen het beste zijn, maar ook op welke manier deze het beste gemonteerd kunnen worden.

De beste prijs voor jouw klus

Ben jij benieuwd naar de tarieven van specialisten in jouw omgeving? Je kunt jezelf heel wat moeite besparen door direct het offerteformulier in te vullen. Je wordt dan snel in contact gebracht met vakmannen uit jouw regio die graag voor je aan de slag gaan. Eerst ontvang je scherpe prijsvoorstellen van de gecontacteerde bedrijven: het is aan jou om te bepalen welke prijs en welke voorwaarden jou het meest aanspreken. De tarieven van diverse bedrijven kunnen flink van elkaar verschillen. Dit heeft als gevolg dat je door het vergelijken altijd de goedkoopste optie kunt kiezen. Op deze manier kun je tot wel 40% besparen op de kosten! Vul hier gratis het offerteformulier in en ontdek al je mogelijkheden!

Copyright © 2021 Spanplafond. Alle Rechten Voorbehouden - Algemene voorwaarden