Gipsplaten: toepassing, afwerking, prijzen

Gipsplaten worden gebruikt voor het plaatsen van plafonds of wanden. Gipsplaten worden ook wel gyproc platen genoemd. Ze hebben als grote voordeel dat ze gemakkelijk en snel te plaatsen zijn en daarnaast ook op heel veel manieren afgewerkt kunnen worden. Wil je meer weten over de toepassing van gipsplaten, maar ben je ook benieuwd naar de prijzen? Hier lees je alles wat je moet weten over gipsplaten en lees je wat je gemiddeld betaalt voor verschillende toepassingen. Een exacte prijs weten? Vraag dan gemakkelijk en snel een offerte aan.

gipsplaten

Dit zijn de toepassingen van gipsplaten

Een groot voordeel van gipsplaten is dat ze op tal van verschillende manieren gebruikt kunnen worden. Onderstaand vind je een duidelijk overzicht van de toepassingen waar je met deze gipsplaten uit kunt kiezen:

Scheidingswanden

scheidingswand met gipsplaten

Je kunt gipsplaten inzetten voor het maken van nieuwe ruimtes in een grote ruimte. De platen worden geplaatst als een afscheiding in een ruimte. Er wordt een frame vastgemaakt aan de zijwanden, de vloer en het plafond. Vervolgens worden de gipsplaten aan dit frame vastgemaakt. Het is ook nog mogelijk om voor isolatie te kiezen. Meer info over het plaatsen van gyproc wanden

Voorzetwanden

voorzetwand met gipsplaten

Een andere toepassing van gipsplaten is voor het plaatsen van een voorzetwand. Hierbij wordt het frame met de gyproc platen tegen een muur geplaatst. Deze muur is vaak in slechte staat of heeft veel oneffenheden. Door de voorzetwand tegen de muur te plaatsen krijg je weer een rechte en strakke muur.

Plafonds

plaatsing gyproc plafond

Je kunt er ook voor kiezen om het plafond te veranderen. De toepassing van gipsplaten geeft een strak en mooi resultaat. De platen moeten mooi recht komen te liggen zodat je kunt profiteren van een strak plafond. Bij een plafond van gipsplaten is het slim om ook direct de verlichting te kiezen, zodat dit direct geplaatst kan worden. Er zijn twee manieren waarop een plafond geplaatst kan worden: Meer info over gyproc plafonds plaatsen

  • een afgehangen plafond dat gevestigd is aan de bovenliggende plafondstructuur
  • een vrijdragend plafond dat bovenaan de wanden is bevestigd

Waar plaats je gipsplaten?

gipsplaten plaatsen

Je kunt gipsplaten in vrijwel iedere ruimte plaatsen. Ze vormen een egale laag die je vervolgens naar eigen smaak en inzicht af kunt werken. Ook in vochtige ruimtes als de badkamer kunnen deze platen prima geplaatst worden. Er zijn hiervoor speciale waterwerende platen, welke groen van kleur zijn. Verder is het ook voor zolderruimtes mogelijk om te kiezen voor gipsplaten. Je kiest hiermee voor een snelle afwerking op maat. Gipsplaten zijn verkrijgbaar in meerdere afmetingen en zijn ook eenvoudig op maat te maken. Benieuwd naar jouw opties? Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Alle soorten gipsplaten

Er zijn verschillende soorten gipsplaten verkrijgbaar en het is afhankelijk van de toepassing welke voor jou de beste keuze zijn. Zo zijn er in de eerste plaats waterwerende gipsplaten die ideaal zijn voor plaatsing in de badkamer of een andere vochtige ruimte. In de tweede plaats zijn er ook gipsplaten met isolatiemateriaal. Dit heeft als voordeel dat je zelf de isolatie niet meer hoeft te plaatsen. Er zijn gipsplaten waarbij er vooral sprake is van geluidsisolatie, maar ook gipsplaten waarbij er juist een thermische isolatie is. Tot slot zijn er ook gipsplaten verkrijgbaar met een hoge weerbaarheid tegen brand. Meer info over isolatie met gyproc

De kosten van gipsplaten

Natuurlijk ben je benieuwd naar de kosten van gyproc. De kosten voor gipsplaten zijn afhankelijk van het soort plaat dat je gaat toepassen. Een standaard gipsplaat is niet duur en de prijzen beginnen al vanaf €2 tot €3 euro per m2 voor een standaard gipsplaat met een dikte van 1 centimeter.

Kies je voor een andere gipsplaat, bijvoorbeeld met speciale eigenschappen of een grotere dikte? Dan ligt de prijs ook hoger. Voor gipsplaten met waterwerende eigenschappen kosten ongeveer €4 tot €6 per m2; ongeveer het dubbele van standaard gipsplaten. Daarnaast moet je ook rekening houden met de kosten voor het plaatsen. Je betaalt ook extra wanneer je deze werkzaamheden laat uitvoeren door professionals. Wil je de gipsplaten laten plaatsen door een vakman? Dan is het hier mogelijk om een offerte aan te vragen. Je weet op deze manier direct waar je aan toe bent, en daarnaast ben je verzekerd van een perfecte plaatsing!

Afwerking van de gipsplaten

Wanneer de gipsplaten zijn geplaatst en vastgezet, kun je ze precies laten zoals ze zijn. Maar het is ook heel goed mogelijk om gyproc mooi af te werken. Eerst is het slim om de naden en schroefgaten op te vullen met een speciaal vulmiddel voor gipsplaten. Daarna moeten de platen wel goed opgeschuurd worden, zodat je afwerking extra strak is. Je kunt gipsplaten op tal van manieren afwerken. Je kunt ze schilderen en behangen, maar ook betegelen. Het is heel makkelijk om een afwerking te kiezen die jij mooi vindt.

plafond met gipskartonplaten

Gipskartonplaten of gipsvezelplaten?

Bij je keuze voor gipsplaten heb je meerdere opties. Je kunt in de eerste plaats kiezen voor de traditionele gipskartonplaten. De platen zijn gemaakt van gips en karton: dit zorgt voor een stevige basis. Wel is het goed om te weten dat karton wat gevoeliger is voor vocht. Dit zul je merken aan de hoeveelheid verf die je nodig hebt om voor een goede dekking te zorgen. Vandaag de dag wordt ook veel gekozen voor gipsvezelplaten. Deze platen zijn milieuvriendelijk omdat ze geen bindmiddelen bevatten. Deze platen zijn daarnaast ook zeer stootvast. Ze zijn hierdoor sterker, maar wel zwaarder en ook wat moeilijker te bewerken. Ook ligt de prijs voor gipsvezelplaten wat hoger.

Wil jij gipsplaten laten plaatsen in je woning of op een andere locatie? Dan is het slim om deze werkzaamheden uit te laten voeren door een professional. Je bent er niet alleen van verzekerd dat de uitvoering correct is, maar ook dat je van een mooi resultaat kunt profiteren. Het is heel makkelijk om de juiste vakman voor de klus te vinden. Hier vraag je gemakkelijk en snel een offerte aan bij bedrijven in jouw omgeving. Zo wordt het laten plaatsen van gipsplaten makkelijk en voordelig!

Copyright © 2021 Spanplafond. Alle Rechten Voorbehouden - Algemene voorwaarden