Gyproc schuren: dit is wat je moet weten

Nadat de voegen en gaten van de gyprocplaten zijn gevuld, is er nog een stap die je moet volgen voordat je kunt gaan beginnen met het schilderen of behangen. Het gyproc schuren is een belangrijk onderdeel en draagt bij aan een mooi en strak resultaat. Hoe doe je dit op de beste manier, waar moet je rekening mee houden en wat heb je nodig? Je kunt zelf aan de slag gaan met schilderen, maar je kunt het ook overlaten aan een vakman. Hier ben je dan ook aan het goede adres om een offerte aan te vragen!

gyproc schuren

Het belang van gyproc schuren

Er is een belangrijke reden waarom gyproc schuren niet overgeslagen mag worden. Deze stap komt na het plamuren van de voegen en gaten en is een manier om oneffenheden weg te werken. Je krijgt op deze manier een mooi en egaal oppervlak dat veel makkelijker af te werken is met verf of behang. Gyproc schuren kun je zelf doen, maar je moet dan wel zelf alle materialen aanschaffen die je nodig hebt. Het inhuren van een professioneel bedrijf heeft als voorkeur dat je zelf niets aan hoeft te schaffen.

Wat heb je nodig wanneer je zelf aan de slag gaat? Hier vind je een lijst met materialen die je gaat gebruiken tijdens het schuren:

 1. Benodigdheden manueel schuren: handschuurder, schuurpapier lichte korrel, zachte stofborstel.
 2. Benodigdheden machinaal schuren: handschuurmachine, plafond- of wandschuurmachine, schuurschijven met lichte korrel, zachte stofborstel.

Gyproc schuren: het stappenplan

Je kunt zelf aan de slag met het schuren van de gyproc platen. Maar hoe kun je dit het beste doen? Hiervoor heb je niet alleen goed materiaal nodig, maar ook een duidelijk stappenplan van hoe je te werk moet gaan. Hier vind je een overzicht van de stappen die je moet volgen om een mooi resultaat te krijgen:

Stap 1: Laat het vulmiddel drogen

Nadat de gyproc wanden zijn geplaatst, moet je de voegen en schroeven opvullen met plamuurmiddel. Het is dan ook belangrijk om dit middel goed te laten drogen voordat je aan de slag gaat met schuren. Let bij het plamuren op dat je de voegen zo egaal mogelijk opvult. Dit maakt het schuren een stuk makkelijker en daarnaast heb je minder kans op krassen.

Stap 2: Gyproc schuren

De tweede stap is het schuren van de gyproc platen. Hierbij kun je een onderscheid maken tussen kleine en grote oppervlakken. De werkwijze bij de twee opties zijn verschillend. Daarom vind je hier een korte uitleg voor zowel kleine als grote oppervlakken:

 • Klein oppervlak: je kunt een klein oppervlak gemakkelijk manueel schuren met een handschuurder. Het is gemakkelijk om hier een schuurgaas of schuurpapier aan te bevestigen. Je kunt daarnaast ook machinaal schuren: hiervoor gebruik je dan een eenvoudige handschuurmachine.
 • Groot oppervlak: je kunt het beste een plafond- en wandschuurmachine gebruiken wanneer je een groter oppervlak moet schuren. Deze machines zijn vaak voorzien van een uitschuifbare steel en kop. Dit maakt het schuren een stuk makkelijker.

Maak bij het schuren altijd gebruik van schuurpapier met een fijne korrel. Denk hierbij aan 120 tot 220. Ook is het belangrijk om maar kort over het oppervlak te gaan. Zo weet je zeker dat je niets beschadigd.

Stap 3: Gyproc klaarmaken voor verdere afwerking

Nadat het schuren is voltooid, ga je het oppervlak naar alle waarschijnlijkheid nog verder afwerken met verf of behang. Het is hierbij van belang om eerst een primer aan te brengen. Zorg wel dat je het oppervlak eerst stofvrij maakt na het schuren; dit doe je met een zachte stofborstel. Doe je dit niet, dan zal de primer minder goed hechten en heeft het een veel minder goed effect.

Hier moet je op letten bij gyproc schuren

Zelf gyproc schuren is heel goed mogelijk, zowel met de hand als met een machine. Toch zijn er een aantal aandachtspunten waar je rekening mee moet houden, zodat je verzekerd kunt zijn van een mooi resultaat:

 • Schuurpapier met fijne korrel: fijn schuurpapier voorkomt krassen en daarom kun je dit het beste gebruiken. Zoals eerder aangegeven is het slim om te kiezen voor een schuurpapier met een fijne korrel van 120 tot 220.
 • Kort schuren: het is aan te raden om kort over de geplamuurde voegen heen te gaan. Op deze manier voorkom je dat de gyprocplaten beschadigen.
 • Kijk naar de afwerking: de manier waarop je schuurt is van invloed op de verdere afwerking en hier kun je dan ook rekening mee houden. Als je gaat behangen hoeft het schuren minder glad dan wanneer je gaat verven.
 • Stofmasker: wanneer je gaat schuren zul je ook merken dat er veel stof vrijkomt. Zorg in dit geval dat je een stofmasker op hebt. Je kunt daarnaast ook kiezen voor het aansluiten van een stofzuiger of stofzak bij het gebruik van een plafond- of wandschuurmachine.

Gyproc schuren: de prijs

Wanneer je aan de slag wilt gaan met het schuren van de gyprocplaten, dan heb je in principe twee mogelijkheden. Je kunt het zelf doen, maar je kunt het ook uitbesteden aan een vakman met veel ervaring. Natuurlijk ben je benieuwd naar wat je betaalt wanneer je het zelf wilt doen en wanneer je dit gaat laten doen. Onderstaand vind je een overzicht van beide opties en de kosten die hieraan verbonden zijn.

Zelf schuren

Ga je zelf aan de slag? Dat is heel goed mogelijk. Je betaalt dan alleen voor het materiaal dat je nodig hebt. De kostprijs van het materiaal hangt af van de methode die jij hanteert bij het schuren. Machinaal schuren brengt ook meer kosten met zich mee dan wanneer je manueel gaat schuren. Hier vind je een overzicht van de richtprijzen waar je rekening mee kunt houden:

 • Handschuurder: vanaf €4
 • Schuurgaas: vanaf €6
 • Handschuurmachine: vanaf €30
 • Plafond- en wandschuurmachine: vanaf €60. Kwalitatief model: vanaf €100
 • Schuurschijven voor de machine: vanaf €10

De totale kosten kunnen dus laag zijn wanneer je met de hand gaat schuren. Je kunt dan rekenen op ongeveer €10 tot €15. Ga je machinaal schuren? Dan kun je rekenen op kosten rond de €100. Heb je zelf al de nodige materialen in huis? De kosten liggen dan een stuk lager.

Uitbesteden

Je andere optie is het uitbesteden van de werkzaamheden. Dit is vooral een aanrader wanneer je de wanden wilt gaan schilderen. De gyprocplaten moeten in dit geval erg glad en egaal zijn, een klus die je heel makkelijk kunt overlaten aan een vakman. Daarnaast kan een schilder je ook helpen met het plamuren van de voegen. Een groot voordeel van het inschakelen van een vakman is dat je zeker bent van een goede uitvoering en een mooi resultaat.

Gemiddeld kun je rekenen op een prijs van €30 per vierkante meter. Deze prijs is inclusief materiaal en arbeidskosten. Wil je een exacte prijs weten? Dan is het slim om offertes aan te vragen bij professionele bedrijven in jouw regio. De prijsvoorstellen die je vervolgens ontvangt kun je met elkaar gaan vergelijken. Op deze manier weet je wat jouw opties zijn en kun je de goedkoopste kiezen. Zo kun je tientallen euro’s besparen op het laten uitvoeren van je project. Vraag hier eenvoudig en snel offertes op en profiteer van het gemak!

Copyright © 2021 Spanplafond. Alle Rechten Voorbehouden - Algemene voorwaarden