Gyprocwerken Brussel: Gyproc plafonds en wanden plaatsen!

Heb jij in jouw woning in Brussel een zolder die nog niet mooi is afgewerkt? Of wil je er misschien een extra kamer creëren? Misschien denk je na over het isoleren van je woning, of wil je je plafond verlagen. Wist je dat deze klussen allemaal met gyproc kunnen worden uitgevoerd? Een expert in gyprocwerken kan ervoor zorgen dat jouw renovatieklus perfect wordt opgeleverd. Lees op deze pagina alles over de verschillende soorten gyproc, de toepassingen en de kosten van het laten plaatsen of afwerken van deze gipskartonnen platen. Ook vind je hier de beste tips om te besparen op de werkzaamheden en om de beste aannemer te vinden.

Gyproc, mogelijkheden en voordelen

Gyproc is een veelgebruikt materiaal bij verbouwingen, ook door aannemers in en rondom Brussel. Deze gipsplaten worden veelvuldig toegepast vanwege het gemak van bewerken en plaatsen. Er bestaan voor het bedekken van plafonds en muren platen uit gipskarton of gipsvezel, bijvoorbeeld van het merk Habito. Een ander groot voordeel van gyproc-platen is dat het eenvoudig kan worden afgewerkt. Voegen kunnen naadloos worden weggewerkt, waarna de platen kunnen worden geschilderd, behangen, gepleisterd of zelfs betegeld. Bovendien is het materiaal sterk genoeg om er iets aan op te hangen, zoals lampen of schilderijenlijsten. We sommen de voordelen hier voor je op:

 • gemakkelijk te bewerken, te plaatsen en af te werken
 • Sterk doch lichtgewicht
 • Brandveilig en duurzaam
 • Combinatie met geluids- en thermische isolatie mogelijk

Vind een geschikte gyproc-expert in Brussel

De eerste stap als je op zoek bent naar een aannemer voor jouw gyprocwerken is het invullen van het offerteformulier op deze pagina. Dan zul je een aantal offertes op maat ontvangen van gyproc-professionals uit de regio Brussel. Door de verschillende offertes op prijs en voorwaarden met elkaar te vergelijken kun je tot wel 40 procent op de totaalprijs besparen. Offertes zijn altijd kosteloos en vrijblijvend. Je kunt dus rustig nadenken over welke aanbieding het best bij jouw project past.

Waarom een gyprocplaatser inhuren?

Het inhuren van een expert verzekert je van een mooi afgewerkt oppervlak en is een garantie voor de juiste uitvoering van de werkzaamheden. Dankzij de ervaring van een gespecialiseerde aannemer wordt altijd gekozen voor de beste plaatsingsmethode. Gyproc plaatsers kunnen je helpen met het plaatsen van voorzetwanden, scheidingswanden of verlaagde plafonds. Ook kunnen ze zorgen voor isolatie van de muren of plafonds en voor de afwerking van de gipsplaten. Hoewel gyprocwerken vaak in oudere huizen worden gebruikt om bijvoorbeeld lelijke muren te camoufleren, wordt het ook in nieuwbouwhuizen toegepast om ruwe muren of plafonds netjes af te werken.

Kosten gyprocwerken

Gemiddeld zul je moeten rekenen op zo’n 25 tot 70 euro per vierkante meter voor klussen met dit materiaal. Behalve het oppervlak is het type werk dat moet worden uitgevoerd van invloed op de prijs. Het plaatsen van een vals plafond bijvoorbeeld is duurder dan het plaatsen van een voorzetwand. In onderstaande prijstabel geven we je een overzicht van de prijzen voor de verschillende werkzaamheden.

Soort gyprocwerkenOmschrijvingGemiddelde prijs per m² (incl. plaatsing)*
Gyproc plafondAfgehangen of vrijdragend plafond€55,- tot €70,-
Gyproc scheidingswandEnkele scheidingswand (55mm profielen, 50mm isolatie)€40,- tot €45,-
Dubbele scheidingswand (2 gyprocplaten)€25,- tot €30,-
Gyproc voorzetwandEnkele voorzetwand (55mm profielen, 50mm isolatie)€25,- tot €30,-
Gyproc voorzetwandDubbele voorzetwand (2 gyprocplaten)€30,- tot €35,-

*Prijzen zijn inclusief btw, arbeidsloon en materiaalkosten. Wil je weten wat een gyproc-klus in jouw huis in Brussel kost, doe dan een offerteaanvraag.

Gyproc plafond Brussel

Met behulp van gyproc platen kun je een verlaagd of vals plafond creëren. Je zorgt er zo voor dat je plafond netjes glad is afgewerkt. Je kunt er al je kabel en leidingwerk achter verbergen en bijvoorbeeld inbouwspotjes in monteren. Ook kun je tevens je plafond laten isoleren. Zo gaat er minder warmte verloren en wordt geluidsoverlast van boven beperkt. Als je een plafond wil verlagen, houdt dan wel rekening met de minimale hoogte die een ruimte moet hebben. Voor woonkamer en keuken geldt 2,5 meter, voor slaap- en badkamer 2,4 meter.

Gyproc plafond: twee methodes

Je kunt een verlaagd of vals plafond van gyproc op twee manieren plaatsen. Ten eerste kun je het monteren aan het bestaande plafond, dan praten we over de afgehangen methode. Het plafond kan ook aan de muren worden vastgemaakt met behulp van een metal stud. Deze methode heet ‘vrijdragend’. De laatste methode is alleen geschikt voor kleine overspanningen.

Afgehangen plafond

Als je een groot plafond wil verlagen, kies je voor de afgehangen methode. Het resultaat is een sterk, stabiel en perfect afgewerkt plafond. De enige voorwaarde is dat het bestaande plafond waterpas moet zijn. Mochten daar afwijkingen in zitten, dan kan een PlaGyp-systeem worden toegepast. Er wordt dan een corrigerend profiel op de houten plafondbalken of op het beton bevestigd. Je kunt er ook voor kiezen om een afgehangen plafond te isoleren gebruik makend van isolerende gipsplaten of door isolatiemateriaal tussen de houten balken te plaatsen.

Voordelen afgehangen plafond

 • grote overspanningen mogelijk
 • snel te plaatsen
 • thermische en akoestische isolatie

Hoe wordt een afgehangen plafond geplaatst

Als jouw verlaagd plafond volgens de ‘afgehangen methode’ wordt geplaatst, zal de aannemer de plafondplaten direct op het originele plafond vastmaken. De gyproc-platen kunnen recht of haaks op de houten balken worden bevestigd. Het is afhankelijk van de hart-op-hart afstand van de balken waarvoor gekozen wordt. De platen worden door de professional met pluggen vijzen en schroeven vastgemaakt. De naden worden weggewerkt met een ABA-joint filler of renovlies.

Hoe werkt een PlaGyp-systeem?

Als het plafond in jouw Brusselse woning niet perfect waterpas is, kan toch een afgehangen vals plafond worden gecreëerd. Er wordt hiertoe een metalen profiel op de bovenliggende plafondstructuur bevestigd, die ervoor zorgt dat het nieuwe plafond waterpas komt te hangen.

Vrijdragend plafond

Een vrijdragend plafond kan soms een oplossing bieden als het originele plafond niet waterpas is. Dan wordt niet het originele plafond gebruikt als basis voor het valse plafond, maar de zijmuren. Je moet er wel rekening mee houden dat deze methode alleen kan worden toegepast bij relatief kleine ruimtes. De maximale overspanning waarvoor een vrijdragend plafond mogelijk is, is vijf meter. Bij grotere afstanden kan een plafond gaan doorhangen.

Hoe wordt een vrijdragend plafond geplaatst?

Een vrijdragend plafond wordt aan de zijmuren gemonteerd. Maar voor de plafondplaten kunnen worden geplaatst, zal de aannemer eerst een lichtmetalen frame, een zogeheten metal stud, realiseren. Er mag maximaal veertig centimeter ruimte zitten tussen de horizontale en verticale profiellijsten van het frame. De plafondplaten, bijvoorbeeld van het merk Habito, worden op dit frame vastgemaakt.

Gyproc-plafond geschikt voor badkamer?

Ook in vochtige ruimtes zoals badkamers en keukens kunnen gipsplaten worden gebruikt om een plafond te renoveren. Verschillende vakmannen uit Brussel pasten al speciale watervaste gyprocplaten toe voor een dergelijke klus. De platen, herkenbaar aan de groene kleur, zijn vochtbestendig en watervast. Kies altijd voor dit type gyproc-materiaal. Gewone platen zijn voor vochtige ruimtes niet geschikt. De plafondplaten kunnen in de badkamer meestal met een profiel op het huidige plafond worden gemonteerd. Achter het profiel werkt de aannemer draden en leidingen netjes weg.

Gyproc wand plaatsen Brussel

Met het veelzijdige materiaal gyproc kunnen voorzetwanden worden gemaakt om bestaande muren te camoufleren en te isoleren. Maar deze gipsplaten kunnen ook worden gebruikt om scheidingswanden te maken. Een groot voordeel van dit materiaal is dat het lichtgewicht is en toch erg sterk. Het is daarom makkelijk te plaatsen en je kunt er later gewoon verlichting of schilderijen aan ophangen.

Voorzetwand van gyproc

Als de binnenmuren van je huis erg lelijk zijn, kun je die met een voorzetwand prima camoufleren. Je kunt achter de gipsplaten ook isolatiemateriaal aanbrengen. Daarnaast zijn ze uitermate geschikt om al je kabels en leidingen achter te verbergen, voor een opgeruimd geheel. Helemaal naar smaak kun je de platen afwerken. Ze kunnen worden behangen, geverfd of gepleisterd en zelfs worden betegeld.

Hoe plaatst men een gyproc voorzetwand

Een voorzetwand kan rechtstreeks op de huidige muur worden geplaatst, of er kan een frame worden gebruikt. Een rechtstreekse plaatsing kan alleen als de muur al geïsoleerd is. Het grote voordeel van deze methode is dat hij weinig ruimte wegneemt. Als je muur nog niet van isolatie is voorzien, dan kunnen profielen worden gebruikt waar de platen op worden vastgemaakt. Tussen de profielen kan dan een isolatiemateriaal worden aangebracht.

Hoe gaat een aannemer te werk?

Het belangrijkste dat de aannemer eerst zal doen, is nagaan of de muren geen schimmel- of vocht probleem hebben. Voor je een voorzetwand kunt plaatsen, moeten dergelijke problemen worden opgelost. Anders kan het vochtprobleem verergeren en zal het ook de gipsplaten aantasten. Als de muur gezond is, kan de aannemer de gyproc platen rechtstreeks op de muur vastmaken met L-gips. Soms is een voorstrijkmiddel nodig om te voorkomen dat een zuigende muur te veel gips absorbeert. Mochten de wandplaten niet direct op de bestaande muur kunnen worden geplaatst, bijvoorbeeld omdat de muur niet is geïsoleerd, dan kan een frame van hout of metaal een oplossing bieden. Dit frame wordt dichtbij de bestaande muur geplaatst, waarna de wandplaten op het frame worden gemonteerd.

Scheidingswand van gyproc

Je kunt dit type gipsplaten ook prima gebruiken om een scheidingswand te creëren. Zo deel je zonder al te veel moeite een ruimte op in meerdere kamers. Een scheidingswand van gyproc moet altijd worden geconstrueerd op een metalen of houten frame, ook wel rachelwerk genoemd. Je kunt kiezen voor een enkele of dubbele wand. Een dubbele wand is sterker en isoleert het geluid en warmte beter. De kosten voor een dubbele wand liggen iets hoger dan die voor een enkele wand. Je hebt immers meer materiaal nodig.

Hoe plaatst de gyproc-expert een scheidingswand

Een scheidingswand in gyproc moet altijd op een metalen of houten frame worden gemonteerd. Dit frame moet perfect waterpas zijn – een scheef frame kan niet meer worden aangepast. Om dat voor elkaar te krijgen zal de plaatser loodlijnen toepassen. De verticale profiellijsten worden eerst geplaatst, de afstand tussen de verschillende balken (hart-op-hart) mag maximaal 60 centimeter zijn. Als het profiel klaar is, zal de vakman de leidingen, bedrading en eventueel isolatiemateriaal wegwerken. Ook worden eventuele uitsparingen voor inbouwspots al aangebracht. Tot slot kunnen de wandplaten op het frame worden gemonteerd.

Welke soorten gyproc platen zijn er?

Gyproc Platen zijn in verschillende uitvoeringen en afmetingen te verkrijgen. Afhankelijk van het type werk dat moet worden uitgevoerd, wordt gekozen voor een bepaald soort. Voor badkamers gebruikt de vakman de groene watervaste variant, die geschikt is voor toepassing in een vochtige ruimte. In woonkamers of op zolders kunnen normale wandplaten worden gebruikt. Deze zijn meestal voorzien van een afgeschuinde of rechte kant. Bij platen met schuine kanten kan gemakkelijker een naadloos eindresultaat worden behaald. Plafondplaten zijn lichter dan wandplaten en zijn ook dunner. Bij het plafond moet immers rekening gehouden worden met doorhangen. Naast gewone gipskartonplaten zijn er ook gipsvezelplaten op de markt. Dit laatste type is sterker, maar heeft ook een hogere prijs.

Isoleren met gyproc

Het isoleren van je huis is een verstandige keuze. Doordat er minder warmte verloren gaat via muren en dak, zal je energierekening dalen. Woon je in een flat in Brussel met luidruchtige bovenburen? Denk dan eens na over het isoleren van je plafond. Als je nadenkt over het plaatsen van gyproc platen, is dit ook het ideale moment om over isolatie na te denken. De twee gaan namelijk vaak hand-in-hand. Er zijn gipsplaten op de markt die al voorzien zijn van een isolatielaag. Als dat niet het geval is, kan ook een apart isolatiemateriaal zoals minerale wol, EPS of PUR-schuim worden toegepast. Bij het plaatsen van gyproc-platen wordt het isolatiemateriaal achter het frame of tussen het houten of metalen profiel aangebracht.

Hoe wordt gyproc afgewerkt?

Na het plaatsen van de gyproc platen kunnen deze gemakkelijk door een plaatser uit Brussel worden afgewerkt, zodat de naden niet meer zichtbaar zijn en het eindresultaat glad en egaal is. Er bestaan hiervoor speciale gipsvullers of vliesbehang. Je kunt hierna over de platen schilderen of behangen. Ook tegelen of bepleisteren is mogelijk. Soms is het wel nodig om de platen eerst voor te bewerken met een voorstrijkmiddel.

Kosten afwerking gyproc

Voor het afwerken van gyproc wordt een prijs per vierkante meter gerekend. Afhankelijk van het type afwerking kan de prijs worden berekend. Een vakman uit Brussel rekent tussen de 15 en 30 euro per vierkante meter voor plamuren, 10 tot 20 euro voor behangen en ongeveer 30 euro voor schilderen. Als je woning ouder is dan tien jaar, kun je profiteren van een laag btw tarief van 6 procent op de afwerking. In onderstaande tabel een overzicht van de kosten per vierkante meter voor ieder type afwerking. De prijzen zijn gemiddeld en inclusief btw en materiaalkosten. Wil je exact weten wat het kost om in jouw woning een gyproc-werk te laten afwerken? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan.

Afwerking van gyprocGemiddelde prijs per m²*
PlamurenCirca €15,- tot €30,-
SchilderenCirca €30,-
BehangenCirca €10,- tot €20,-

Laag btw-tarief op gyprocwerken

Als je woning ouder is dan tien jaar, kun je voor het laten plaatsen en afwerken van gyproc-platen profiteren van een laag btw-tarief. Je betaalt over de arbeids- en materiaalkosten maar 6 procent btw. Dit is voordelig, want als je zelf het materiaal zou inkopen, betaal je wel het normale tarief dat 21 procent bedraagt. Dit lage tarief geldt voor verschillende renovatiewerkzaamheden zoals het afwerken van muren en plafonds, maar ook voor schilderen, behangen en isoleren. Dit tarief geldt alleen voor verbouwingen aan een privéwoning en niet voor bedrijven. De factuur moet aan de eindgebruiker gericht zijn. Alle details over deze maatregel vind je op de website van de Federale Overheidsdienst Financiën www.financien.belgium.be.

Betrouwbare aannemer voor gyprocwerken gezocht

Als je op zoek bent naar een betrouwbare aannemer in de regio Brussel nodigen we je uit om hier het offerteformulier in te vullen. Je zult dan van een aantal verschillende aanbieders in Brussel en omgeving een prijsopgaaf voor jouw gyproc project ontvangen. Om de beste aannemer voor jouw klus te vinden geven we je hier nog een paar tips:

 • Wat is de ervaring van anderen met deze aannemer? Over veel bedrijven zijn beoordelingen beschikbaar, die kunnen zeker behulpzaam zijn.
 • Beschikt de expert over certificaten of keurmerken voor de uitvoering van gyprocwerken?
 • Is het aannemersbedrijf ingeschreven bij een branchevereniging? Voor deze sector bestaat de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB). Om lid te kunnen worden van deze organisatie, moet aan een aantal strenge eisen worden voldaan.
 • Is de aannemer ingeschreven bij de Kruispuntbank voor Ondernemingen? Zo ja, dan is er een garantie dat zijn bedrijf financieel gezond is en voldoende vakkennis in huis heeft.
 • Vergelijk de verkregen offertes niet alleen op prijs, maar ook op voorwaarden

Gyproc plaatsen Brussel: uitbesteden ja of nee?

Het kan zeer voordelig zijn om een voor de gyprocwerken in jouw huis in Brussel een vakman in te huren. Een gespecialiseerde aannemer werkt precies en dankzij zijn ervaring weet hij welke plaatsingsmethode geschikt zijn voor jouw situatie. Hang je een plafond af of plaats je het vrijdragend? Wanneer kan een valse wand niet worden geplaatst? Een vakman zal er ook voor zorgen dat jij zo kort mogelijk in een verbouwing zit. De voordelen van het uitbesteden van gyproc-werken op een rij:

 • deskundig advies
 • snelle en nauwkeurige afronding
 • juiste werkmethode en afwerking dankzij ervaring
 • je hoeft niet op zoek naar goed materiaal
 • expert heeft juiste gereedschap tot zijn beschikking

Vraag een offerte aan voor gyprocwerken in Brussel

Kies je er voor om de gyproc-werken uit te besteden, bespaar dan op de kosten. Als je hier een gratis offerteaanvraag doet, zul je verschillende vrijblijvende prijsopgaven krijgen van een aantal ervaren gyproc-experts uit de regio Brussel. Je kunt de offertes zo goed vergelijken en de aannemer met de scherpste prijs en de meest aantrekkelijke voorwaarden kiezen. Je betaalt nooit te veel en kunt tot wel 40 procent besparen.

Copyright © 2021 Spanplafond. Alle Rechten Voorbehouden - Algemene voorwaarden