Gyproc plaatsen met platen of profielen tegen muur of wand

Wanneer je een scheidingswand, voorzetwand of plafond wilt creëren, is gyproc het beste materiaal. Maar voordat je hiermee aan de slag gaat, is het goed om meer te weten over het proces. Hoe gaat gyproc plaatsen in zijn werk, hoe slim is het om dit zelf te doen en wat zijn de kosten wanneer je deze klus uitbesteedt? Hier vind je alle belangrijke informatie die je moet weten over gyproc plaatsen.

gyproc plaatsen

Zelf doen of uitbesteden?

Je kunt er voor kiezen om gyproc zelf te gaan plaatsen. Dit kan, maar je hebt wel de nodige kennis en ervaring nodig. Je moet weten welke materialen je nodig hebt, hoe je precies en snel werkt en waar je allemaal op moet letten. Wanneer je zelf aan de slag gaat zonder de juiste kennis en handigheid, loop je een groter risico om fouten te maken. En het herstellen van fouten zorgt er vaak voor dat de kosten uiteindelijk alsnog hoger oplopen. Zelf gyproc plaatsen lijkt aantrekkelijk omdat het goedkoper is, maar het is niet altijd slim om te doen.

Het inschakelen van een professional heeft heel wat voordelen waar je van kunt profiteren. Alle voordelen vind je hier op een rij:

 • Doordat je de klus uitbesteedt, bespaar je zelf veel tijd en moeite. Een vakman neemt heel wat taken van jou over;
 • Een vakman heeft al het materiaal dat nodig is om gyproc te plaatsen. Je hoeft dus zelf niet op onderzoek uit te gaan om te ontdekken wat je allemaal nodig hebt. Ook hoef je bepaald gereedschap niet zelf aan te schaffen;
 • Laat je gyproc plaatsen? Dan ben je verzekerd van een strak en kwalitatief resultaat. Een professioneel weet precies welke aanpak nodig is bij een klus en heeft de juiste kennis over alle technieken. Dit zorgt voor een mooi eindresultaat en kwaliteit, ook op de lange termijn;
 • Bij een vakman kun je altijd terecht voor advies op maat. Welke plaat kun je het beste kiezen en hoe slim is het om isolatie aan te brengen? Een professional voorziet je altijd van het beste advies.

Hoeveel kost gyproc plaatsen?

Natuurlijk wil je weten hoeveel je betaalt voor het plaatsen van gyproc. Wanneer je de klus laat uitvoeren door een vakman is er nooit een vaste prijs waar je rekening mee kunt houden. De prijs is afhankelijk van veel factoren en daarom is er altijd een gemiddelde prijs. Een offerte aanvragen geeft je natuurlijk wel de duidelijkheid van de kosten voor het plaatsen van gyproc. Hieronder vind je een overzicht van de richtprijzen waar je rekening mee kunt houden bij diverse werkzaamheden omtrent gyproc plaatsen:

OpdrachtUitvoeringGemiddelde prijs per m2 (inclusief plaatsing):
Gyproc voorzetwandEnkele voorzetwand (55mm profielen, 50 mm isolatie€25 - €30 per m2
Dubbele voorzetwand (2 platen)€30 - €35 per m2
Gyproc scheidingswandEnkele scheidingswand (55 cm profielen, 50 mm isolatie)€40 - €45 per m2
Dubbele scheidingswand (2 platen)€55 - €60 per m2
Gyproc plafondAfgehangen plafond€55 - €70 per m2
Vrijdragend plafond€55 - €70 per m2

Hoe werkt gyproc plaatsen?

Gyproc plaatsen kan op verschillende manieren, afhankelijk van het gewenste eindresultaat. Er zijn meerdere werkwijzen die gehanteerd worden. Onderstaand vind je een overzicht van de meest toegepaste werkwijzen:

 1. Gyproc voorzetwand
 2. Gyproc scheidingswand
 3. Gyproc plafond

1. Gyproc voorzetwand

Een voorzetwand is een plaat die voor een bestaande muur bevestigd wordt, bijvoorbeeld wanneer de bestaande muur erg beschadigd is of veel oneffenheden bevat. Er zijn twee manieren waarop de gyproc voorzetwand aan de muur bevestigd kan worden: met profielen of met platen rechtstreeks aan de muur.

1) Voorzetwand met profielen: een gyproc voorzetwand met profielen heeft als grote voordeel dat er betere isolatie mogelijk is, maar ook dat de leidingen makkelijker weggewerkt worden. Daarnaast zijn deze wanden ook een goede keuze wanneer je te maken hebt met oneffen muren of beschadigde muren. De plaatsing is vrij eenvoudig en is hetzelfde als een scheidingswand.

2) Gyprocplaten rechtstreeks aan de muur: gyproc platen rechtstreeks aan de muur bevestigen zorgt ervoor dat je geen ruimte verliest. Omdat er ook geen onderstructuur is zal het ook veel sneller klaar zijn. De werkwijze is als volgt:

 • Eerst wordt de bestaande muur schoongemaakt en vrij van vuil en verfresten;
 • Daarna wordt op de muur afgetekend waar de gyproc platen komen;
 • Het gips, waarmee de platen worden bevestigd aan de muur, wordt vervolgens klaargemaakt;
 • Daarna wordt het gips aangebracht op de muur en worden de gyproc platen bevestigd. Ze worden 1 centimeter korter gesneden dan de afstand tussen vloer en plafond. Vervolgens worden ze in de juiste positie aan de muur geplaatst.

Prijzen: enkele wand €25 - €30 per m2, dubbele wand €30 - €35 per m2. Door het aanvragen van een offerte krijg je altijd een prijs op maat.

2. Gyproc scheidingswand

Wil je een ruimte op een snelle en goedkope manier opsplitsen in meerdere kleinere ruimtes? Dan kun je kiezen voor een gyproc scheidingswand. Deze wand is opgebouwd via een frame die vastzit tussen de vloer, de wanden en het plafond. Hieraan worden de platen vastgemaakt. Je kunt kiezen voor een scheidingswand met raam- en deuropeningen, maar ook met isolatie. Er zijn volop mogelijkheden. Wat is de werkwijze van een professional?

 • Eerst wordt met een smetkoord aangegeven op de vloer, wanden en het plafond waar de wand moet komen;
 • Daarna wordt eerst een horizontaal profiel met pluggen of schroeven aan de vloer bevestigd. Daarna wordt een verticaal profiel tussen vloer en plafond geplaatst, tegen de bestaande muur. Vervolgens wordt het plafondprofiel en een tweede verticaal profiel aan de muur geplaatst die hier tegenover ligt. Tot slot worden de verticale tussenliggende profielen geplaatst;
 • De volgende stap is het plaatsen van de gyproc platen. Deze worden 1 centimeter korter gesneden dan de afstand tussen het plafond en de vloer. De eerste plaat wordt 1 centimeter van de vloer, tegen het plafond geschroefd;
 • Wanneer de gyproc met isolatie wordt geplaatst, wordt de isolatie langs de andere kant van de scheidingswand tussen de profielen geduwd;
 • De isolatie wordt afgeschermd door het bevestigen van gyproc platen langs de tweede kant, op dezelfde wijze als de eerste kant.

Prijzen: enkele wand €40 - €45 per m2, dubbele wand €55 - €60 per m2. Door het aanvragen van een offerte krijg je altijd een prijs op maat.

3. Gyproc plafond

Het is daarnaast ook mogelijk om een gyproc plafond te plaatsen. Je hebt hierbij twee mogelijkheden: een afgehangen plafond of een vrijdragend plafond. Hier vind je de uitleg van beide opties.

1) Afgehangen plafond: dit type gyproc plafond wordt direct aan de bovenliggende plafondstructuur bevestigd. Dit gebeurt door middel van plafondhangers. Aan de plafondhangers komt een structuur te hangen die bestaat uit een raster met rails, waaraan de gyproc platen bevestigd worden. Hoe gaat een vakman te werk?

 • Eerst wordt het plafond afgetekend op de wanden. DIt gebeurt met een laser of pasdarm. De getekende punten worden aan elkaar verbonden met een smetkoord;
 • Vervolgens worden de randprofielen aangebracht, op basis van de aftekeningen. Een koord tussen de randprofielen bepaalt de hoogte van de plafondhangers;
 • Daarna worden de plafondhangers aan het plafond bevestigd; er wordt begonnen op maximaal 10 centimeter van het randprofiel;
 • De volgende stap is het aanbrengen van de dragende profielen en tot slot worden de gyproc platen dwars op de plafondstructuur aangebracht.

2) Vrijdragend plafond: dit type plafond wordt bovenaan de wanden geplaatst. Er is in dit geval geen ophangsysteem nodig, maar het is wel voornamelijk geschikt voor kleinere ruimtes waar sprake is van kleinere overspanningen. Hoe gaat een vakman te werk?

 • Eerst wordt de hoogte van het plafond afgetekend met een laser of pasdarm. Daarna worden de afgetekende punten verbonden met een smetkoord;
 • De tweede stap is het aanbrengen van de profielen. De randprofielen worden aangebracht en daarna worden de tussenliggende profielen in de randprofielen geklemd en daarna bevestigd;
 • Daarna worden de gyproc platen aangebracht. Deze worden als eerst in de hoek aangebracht, dwars op de profielen. Ieder plaateinde moet worden ondersteund door een profiel.

Prijzen: voor zowel een afhangend als een vrijdragend plafond wordt een gemiddelde prijs berekend van €55 - €70 per m2. Door het aanvragen van een offerte krijg je altijd een prijs op maat.

Waar moet je op letten bij gyproc plaatsen?

Er zijn een aantal zaken die extra aandacht verdienen tijdens het plaatsen van gyproc. Onderstaand vind je de belangrijkste aandachtspunten:

 • Plaats de platen op de goede manier. De afstand van de plaatdragende profielen is afhankelijk van de dikte van de gyproc platen, maar ook de manier van plaatsing: dwars of overlangs. Het snijden en het vastschroeven van de platen moet ook goed gebeuren. Op deze manier ben je verzekerd van een stevige constructie en voorkom je schade aan de platen.
 • Het is belangrijk om de juiste platen te kiezen. Er zijn meerdere soorten gyprocplaten om uit te kiezen en dit betekent dat je goed moet kijken wat voor jou de beste keuze is. Er zijn zowel waterwerende als brandwerende platen, maar ook platen met een extra goede isolatie.

Redenen om een vakman in te schakelen

Bovenstaande punten zijn belangrijke keuzes om te maken. Daarom kan het verstandig zijn om een vakman in te schakelen. Ook bij de werkwijze van een vakman, zoals die bij de verschillende toepassingen beschreven staat, is niet zomaar te dupliceren. Hiervoor is niet alleen de juiste kennis, maar ook ervaring nodig. In veel gevallen is het dan ook aan te raden om te kiezen voor het inschakelen van een professioneel bedrijf. Zij kunnen de werkzaamheden uit handen nemen, maar je ook op alle vlakken adviseren. Zo weet een specialist precies welke gyprocplaten de beste keuze zijn in jouw situatie en hoe je deze het beste kunt plaatsen.

Ben jij benieuwd naar advies of wil je een prijs op maat voor gyproc plaatsen? Dan kun je hier vrijblijvend een offerte aanvragen bij meerdere bedrijven in jouw regio. Dit maakt het extra gemakkelijk om de verschillende prijsvoorstellen met elkaar te vergelijken, om vervolgens de juiste keuze te maken. Het vinden van een goede vakman voor het plaatsen van gyproc was nog nooit zo makkelijk! Vraag prijsvoorstellen aan via de onderstaande pagina en bekijk hoeveel jij kunt gaan besparen. Je kunt zomaar 20% of meer besparen op het laten uitvoeren van je klus.

Copyright © 2021 Spanplafond. Alle Rechten Voorbehouden - Algemene voorwaarden