Gyprocwerken Gent? Gyproc plafonds en wanden plaatsen!

Heb je plannen om je woning in Gent een opknapbeurt te geven? Misschien is het tijd om je zolder af te werken of het plafond van je woonkamer te verlagen. Wellicht ben je van plan om gyproc te gebruiken voor jouw renovatieproject. Ben je van plan om het zelf te doen? Als je handig bent, kunnen Gyprocwerken best door de ‘doe-het-zelver’, worden uitgevoerd. Gipskartonnen platen zijn voor een geroutineerde klusser gemakkelijk te bewerken en te plaatsen. Twijfel je of je dit zelf kunt? Dan kun je een gyprocplaatser inhuren die jouw zolder prachtig afwerkt en zonder enige moeite jouw plafond verlaagt. Lees hier alles over gyprocwerken, ook in Gent!

Het beste aanbod voor jouw gyproc-klus

Op deze pagina vind je alle details over de verschillende mogelijkheden van gyproc, over de afwerking van het materiaal en uiteraard over de kosten voor de diverse projecten. Ook lees je hier hoe je kunt besparen op je renovatieproject en waar je op moet letten bij het kiezen van een gyproc-specialist. In drie stappen vind je het beste aanbod voor jouw gyproc-klus:

Stap 1: vind een expert voor jouw gyproc-project

Als je het offerteformulier invult, kun je verschillende gratis en vrijblijvende prijsindicaties vinden van gyproc-specialisten in de regio Gent.

Stap 2: Vergelijk de offertes

Nadat je de offertes van de verschillende gyprocwerkers hebt ontvangen, kun je deze rustig bestuderen en het aanbod vergelijken.

Stap 3: Bespaar flink op de kosten!

Maak je keuze voor de gyproc-specialist die het beste aanbod doet voor jouw klus. Je kunt zo tot wel 40% besparen.

Waarom gyproc?

Aannemers gebruiken voor verbouwingsprojecten vaak gyproc. Je zult zien dat dit ook een geschikt materiaal is voor de renovatie van jouw woning in Gent. Het materiaal, plafond- of wandplaten van gipskarton of gipsvezel, bijvoorbeeld van Habito, heeft vele voordelen. Zo is het gemakkelijk te bewerken, op maat te maken, te plaatsen en af te werken. Een vakman kan jouw gyproc-wand naadloos afgewerkt opleveren, maar het kan daarna ook geschilderd, behangen of gestukadoord worden. Een gyproc wand is daarna stevig genoeg om er schilderijen of verlichting aan op te hangen. We zetten hier de voordelen overzichtelijk voor je op een rij:

 • gemakkelijk te bewerken en aan te brengen
 • lichtgewicht, brandveilig en duurzaam
 • te gebruiken samen met geluids- of thermische isolatie
 • veel verschillende afwerkmethodes mogelijk

Geschikte aannemer voor gyprocwerken in Gent

Ben je op zoek naar een geschikte aannemer voor jouw klus in Gent? Vul dan op deze site het offerteformulier in. Verschillende experts uit Gent en omstreken zullen hun offertes naar je opsturen. Vergelijk de offertes goed, het kan je flink wat voordeel opleveren! Zo betaal je nooit te veel voor jouw verbouwproject. Het komt voor dat je tot wel 40 procent van de totaalprijs kunt besparen. Wees niet bevreesd dat je ergens aan vast zit na een offerteaanvraag. De offertes zijn gratis en vrijblijvend.

Nieuwbouw of renovatie? Gyproc plaatser Gent

Is jouw huis in Gent aan een renovatie toe? Of heb je een nieuwe woning in deze stad gekocht, maar moet die nog worden afgewerkt? Je kunt overwegen om een gyprocplaatser in te huren wanneer je muren wilt laten afwerken met voorzetwanden, of als je een plafond wilt verlagen. Een gyproc-expert is ook in staat zolders af te werken of ruimtes op te delen met een scheidingswand. Een gespecialiseerde aannemer bekijkt jouw situatie en zal je een voorstel doen voor de beste werkmethode. Een gyprocplaatser zorgt bovendien voor een perfecte afwerking.

Kosten gyprocwerken?

Met gyproc kunnen veel verschillende werken worden uitgevoerd. Afhankelijk van het type werkzaamheden, kan een gemiddelde prijs worden berekend. Hoe dan ook over het algemeen ligt de gemiddelde prijs van gyprocwerken tussen de 25 en 70 euro per vierkante meter. Hoe groter het oppervlak dat met gyproc wordt bedekt, hoe hoger de prijs. Om een idee te geven: laat je een plafond verlagen met gyproc, dan moet je rekenen op zo’n 55 à 70 euro per vierkante meter. Het plaatsen van een voorzetwand kost ongeveer 25 tot 35 euro per vierkante meter. Voor een scheidingswand kom je op zo’n 40 euro per vierkante meter. Arbeidsloon en materiaalkosten zijn inclusief. In onderstaande tabel vatten we de prijzen voor de verschillende werkzaamheden samen.

Soort gyprocwerkenOmschrijvingGemiddelde prijs per m² (incl. plaatsing)*
Gyproc plafondAfgehangen of vrijdragend plafond€55,- tot €70,-
Gyproc scheidingswandEnkele scheidingswand (55mm profielen, 50mm isolatie)€40,- tot €45,-
Dubbele scheidingswand (2 gyprocplaten)€25,- tot €30,-
Gyproc voorzetwandEnkele voorzetwand (55mm profielen, 50mm isolatie)€25,- tot €30,-
Gyproc voorzetwandDubbele voorzetwand (2 gyprocplaten)€30,- tot €35,-

* Let op: deze prijzen zijn inclusief btw. Wil je precies weten wat jouw gyprocwerk kost? Vraag dan een offerte aan.

Gyproc plafond Gent

Een van de meest gebruikte toepassingen van gyproc is voor het verlagen van een plafond, als je een zeer hoge woonkamer hebt bijvoorbeeld. Of voor het creëren van een vals plafond, als het originele plafond lelijk of beschadigd is. Een groot voordeel van een gyproc plafond is dat je er tevens leidingen, ventilatiekanalen en elektriciteitsdraden achter kunt laten passeren, zonder dat je ze ziet. Bovendien kunnen er gemakkelijk inbouwspots of andere verlichting in worden geplaatst.

Verlaagd plafond, tips!

Als je je plafond wil verlagen, houdt er dan rekening mee dat dit een minimale hoogte moet hebben. In Vlaanderen geldt dat de minimale afstand tussen vloer en plafond in de woonkamer en keuken 2,5 meter moet zijn en in de slaapkamers en badkamer 2,4 meter.

Het verlagen van je plafond is tevens een ideaal moment om na te denken over isolatie. Door het plafond te isoleren ga je warmteverlies tegen. Ook wordt geluidsoverlast van boven gereduceerd.

Welk plafondsysteem: afhangend of vrijdragend?

Een verlaagd of vals plafond van gyproc kan op twee verschillende manieren worden gemonteerd. Je kunt de plafondplaten direct op de bestaande plafondstructuur monteren. Deze manier wordt de afgehangen methode genoemd. Ook kan een metal stud worden gebruikt, dan praten we over de vrijdragende methode. Het meest wordt de afgehangen methode toegepast. Deze methode is stabieler, bovendien kunnen er grotere overspanningen mee worden gemaakt.

Afgehangen plafond

Bij een afgehangen plafond worden de plafondplaten direct op een bestaand plafond gemonteerd. Je kunt met behulp van deze methode ook grote overspanningen met gyproc-platen bedekken, omdat deze een sterke structuur oplevert. Je moet er wel opletten dat het bestaande plafond waterpas is. Als dat niet zo is, dan kan het zogeheten PlaGyp-systeem worden toegepast. Voordat de gyproc platen worden gemonteerd, worden eerst corrigerende profielen geplaatst op de houten balken of het beton van het huidige plafond. Je kunt bij deze methode ook isolerende gipsplaten gebruiken. Maar je kunt ook eventueel een isolatiemateriaal tussen de houten balken van het bestaande plafond aanbrengen.

Voordelen afgehangen plafond systeem op een rij

 • Ook geschikt voor grote ruimtes.
 • Een vals plafond plaatsen kan snel gebeuren
 • door een plafond te verlagen, verbetert de akoestische en thermische isolatie

Werkwijze afgehangen plafond plaatsen

Een gyproc expert kan de plafondplaten direct op het bestaande bovenliggende plafond monteren. Deze worden recht of haaks op de houten balken geplaatst. Waar je voor kiest is afhankelijk van de hart-op-hart afstand van de balken. De platen kunnen met pluggen, vijzen of schroeven worden geplaatst. Om een mooi glad resultaat zonder naden te krijgen, zal een vakman een ABA-joint filler of renovlies gebruiken voor de afwerking

Hoe wordt een PlaGyp-systeem geplaatst?

Een PlaGyp-plafondsysteem is nodig als je je plafond wil verlagen maar dit niet helemaal waterpas is. Het PlaGyp systeem bestaat uit een metalen profiel dat op de bovenliggende plafondstructuur wordt gemonteerd. Is dat in jouw huis in Gent het geval, dan zal de aannemer de plafondplaten op het profiel monteren. Het profiel zorgt ervoor dat het plafond wel waterpas wordt geplaatst.

Vrijdragend plafond

Een alternatief voor een afgehangen plafond van gyproc is het vrijdragende plafond. Soms is het niet mogelijk om een afgehangen plafond te monteren. Een vrijdragend plafond wordt aan de zijmuren vastgemaakt. Laat je dit werk door een aannemer doen, dan zal hij eerst een lichtmetalen frame maken, de zogeheten metal stud, die aan de zijmuren wordt gemonteerd. Er mag maximaal veertig centimeter zitten tussen de horizontale en verticale profiellijsten van de metal stud. Op dit raamwerk kunnen de plafondplaten, bijvoorbeeld van het merk Habito worden vastgemaakt. Deze methode is alleen geschikt om verlaagde plafonds in kleine ruimtes te realiseren. Overspanningen kunnen niet groter zijn dan 5 meter. Anders kan de constructie bezwijken onder zijn gewicht.

Gyproc plafond ook in vochtige ruimte!

Je vraagt je misschien af of je ook in je badkamer gyproc platen kunt gebruiken. Het antwoord is kort: ja dat kan. Er zijn namelijk speciale watervaste gyproc platen te verkrijgen, gewone exemplaren zijn ongeschikt voor gebruik in vochtige omgevingen zoals de badkamer. De watervaste gyprocplaten zijn te herkennen aan hun groene kleur. Meestal worden deze platen met profielen op het huidige plafond bevestigd. Zorg er wel voor dat de platen niet in aanraking komen met spatwater, daar kunnen ze namelijk niet tegen!

Gyproc wand plaatsen Gent

Met gyproc platen kun je voorzetwanden creëren voor bestaande muren. Ook kun je ze gebruiken om tussenwanden te maken, bijvoorbeeld als je een ruimte wil opdelen in twee kamers. De gyproc platen kunnen op verschillende manieren worden geplaatst. Ze kunnen rechtstreeks op de huidige muren worden gemaakt, maar ook voor de muur worden geplaatst met behulp van een profiel.

Gyproc-wanden, voordelen

Je kunt deze gipsplaten zeer goed gebruiken voor het camoufleren van een lelijke muur. Ook kun je ze gebruiken als je van plan bent om je muur te isoleren. Je kunt er bovendien al je kabel- en leidingwerk achter wegwerken. Je kunt ze na plaatsing afwerken zoals je wil. Je kunt schilderen, behangen, verven of pleisteren. Een groot voordeel van gyproc-wanden is dat ze sterk genoeg zijn om er schilderijen of verlichting aan op te hangen.

Methodes Gyproc wanden plaatsen

Afhankelijk van de situatie, zijn er twee verschillende methodes om gyproc voorzetwanden te plaatsen. Ze kunnen rechtstreeks op de muur worden geplaatst, of met behulp van een frame. Het grootste voordeel van een plaatsing rechtstreeks op de muur is dat er weinig ruimte verloren gaat. Deze methode kan echter alleen worden toegepast als de bestaande muur geïsoleerd is. Is dat niet het geval? Dan kan een houten of metalen profiel worden gebruikt. Hierachter kun je dan ook meteen een isolerende laag laten aanbrengen.

Gyproc voorzetwand plaatsen: hoe gaat men te werk?

Voordat een aannemer een voorzetwand gaat plaatsen, zal hij nagaan of de muur vocht- of schimmelproblemen heeft. Wandplaten moeten dan niet worden geplaatst. Eerst moet het vochtprobleem worden opgelost. Anders wordt het probleem alleen maar groter. Als de wand rechtstreeks geplaatst kan worden, wordt L-gips gebruikt om ze vast te maken aan de bestaande muur. Als de ondergrond zuigend is, zal eerst een voorstrijkmiddel nodig zijn. Anders is er te veel gips nodig. Het alternatief van direct plaatsen is het gebruik maken van een houten of metalen frame. Deze komen vlak tegen de binnenmuur. De wandplaten worden hierop vastgemaakt met pluggen, vijzen en schroeven.

Scheidingswand van gyproc

Wil je een ruimte onderverdelen in meerdere kamers, dan kun je een of meerdere scheidingswanden plaatsen. Ook deze kunnen prima worden gemaakt met gyproc platen. Als je een scheidingswand van dit materiaal wil plaatsen, moet je in ieder geval een metalen of houten frame maken waartegen de platen worden gemonteerd. Dit frame wordt ook wel rachelwerk genoemd. Je kunt kiezen voor een dubbele of enkele scheidingswand. Een dubbele wand is steviger en isoleert geluid en warmte beter. Hij is wel iets duurder dan een enkele wand.

Hoe maakt een gyprocplaatser een scheidingswand?

Eerst zal de vakman een metalen of houten frame maken. Deze moet perfect waterpas staan. De gyproc plaatser gebruikt hiervoor loodlijnen. Dit moet wel precies gebeuren, want een scheef frame kan niet meer worden gecorrigeerd. Hij zal eerst de verticale profiellijsten plaatsen. De maximale hart-op-hart afstand is 60 centimeter voor deze profielen. Voor de wandplaten op het frame worden geschroefd, zal de expert eventuele leidingen, snoeren en isolatiemateriaal wegwerken.

Gyprocwerken Gent uitbesteden?

Als je er over nadenkt om gyproc te plaatsen in je woning in Gent, kan het verstandig zijn om dit werk uit te besteden aan een professional. Een vakman werkt zeer precies en zorgt ervoor dat de gyproc structuur overal waterpas staat. Ook weet hij dankzij zijn ervaring welke manier van werken het beste is voor jouw project. Weet je bijvoorbeeld niet of jouw valse plafond afgehangen of vrijdragend geplaatst moet worden? En twijfel je eraan of jouw muren ook bekleed kunnen worden met gipsplaten? Vooral als je geen ervaren klusser bent, zal een expert de werkzaamheden veel sneller kunnen uitvoeren dan jijzelf!

Uitbesteden gyproc plaatsen: alleen maar voordelen

Een professioneel gyproc-plaatser zal je kunnen adviseren over de mogelijkheden van dit materiaal bij de renovatie van jouw huis in Gent. Een vakman werkt snel en secuur en levert de werken perfect afgewerkt op. Een expert weet wanneer een bepaalde bevestigingsmethode wel of niet kan worden toegepast (denk aan het verschil tussen een afgehangen en een vrijdragend vals plafond!). Ook zal hij je advies geven over het materiaalgebruik en de afwerking.

Welke soorten gyproc platen zijn er?

Gyproc platen zijn in verschillende soorten en maten beschikbaar. Daarbij kunnen ze gemakkelijk op maat worden gemaakt. Voor de verschillende toepassingen zijn verschillende uitvoeringen van dit materiaal te verkrijgen. Ga je een badkamer met deze platen bekleden, dan gebruikt men watervaste gyproc-platen. Deze zijn te herkennen aan de groene kleur en zijn geschikt voor toepassing in vochtige ruimtes. In normale binnen-omgevingen volstaan standaard platen. Voor het plaatsen van plafonds of wanden zijn ook speciale platen beschikbaar. Er zijn platen met rechte kanten of met afgeschuinde kanten. Dit laatste type is gemakkelijker kan met een voegmiddel gemakkelijk egaal worden afgewerkt. Plafondplaten zijn minder dik en zwaar dan wandplaten. Dit om te voorkomen dat een plafond gaat doorhangen. Er bestaan gipsplaten en gipsvezelplaten. Deze laatste soort is iets duurder, de reden hiervoor is dat het een sterker materiaal is.

Gyproc en isolatie

Het isoleren van je woning is verstandig met het oog op het milieu èn op je energierekening. Door je huis te isoleren gaat minder warmte verloren. Bovendien kan isolatie ook dienen om geluidsoverlast te verminderen. Als je je plafond isoleert, heb je minder last van geluid van boven. Heel prettig als je in een flat woont met rumoerige bovenburen! Het plaatsen van gyproc-platen is een prima gelegenheid om ook na te denken over isolatie.

Hoe werkt isoleren met gyproc?

Ten eerste bestaan er platen die voorzien zijn van een isolatielaag op de achterkant. Zo sla je twee vliegen in één klap, netjes afgewerkt en geïsoleerd. In veel gevallen wordt een apart isolatiemateriaal, zoals minerale wol, EPS of PUR toegepast. Dit kan dan achter het gyproc frame worden aangebracht, of tussen de houten balken van het plafond of de metal stud.

Mogelijkheden gyproc afwerken

Na het plaatsen van de gyproc-platen zullen deze moeten worden afgewerkt. Dit om de voegen tussen de verschillende platen weg te werken en een egaal en naadloos plafond of wand op te leveren. Als jij voor je huis in Gent een plaatser hebt ingehuurd, dan zal hij de voegen met een speciale gipsvuller of met stroken vliesbehang afwerken. Daarna kun je het materiaal schilderen of behangen, plamuren of laten betegelen. Soms is het nodig om een voorstrijkmiddel te gebruiken voordat je kunt schilderen of behangen.

Kosten gyproc afwerking

Het beste resultaat verkrijg je als je de gipsplaten na het plaatsen mooi laat afwerken. Jouw vakman uit Gent kan je verschillende methodes voorstellen. De prijs van afwerking is afhankelijk van het af te werken oppervlak en de gebruikte methode. Wil je een geplamuurde wand? Dan moet je rekenen op een prijs tussen de 15 en 30 euro per vierkante meter. Behangen ligt tussen de 10 en 20 euro per vierkante meter en voor schilderen wordt gemiddeld 30 euro per vierkante meter gerekend. Let op: als je een woning van ouder dan tien jaar laat afwerken, betaal je meestal een btw-tarief van slechts 6 procent! Zie de prijzen ook hieronder:

Afwerking van gyprocGemiddelde prijs per m²*
PlamurenCirca €15,- tot €30,-
SchilderenCirca €30,-
BehangenCirca €10,- tot €20,-

* Bij deze gemiddelde prijzen zijn btw en materiaalkosten inbegrepen. Benieuwd naar een exacte berekening van de afwerking van jouw gyprocwerk? Vraag dan een aantal vrijblijvende offertes aan!

Speciaal btw-tarief voor gyprocwerken

Het laten uitvoeren van gyproc-werken is nu ook nog extra voordelig! Als jij een woning hebt die ouder is dan tien jaar, kun je profiteren van een verlaagd btw-tarief van 6% over de arbeids- en materiaalkosten van afwerkwerkzaamheden van gipsplaten. Een groot voordeel, want als je zelf de materialen koopt, betaal je het normale btw-tarief van 21 procent. Ook als je andere opknap klussen zoals behangen, schilderen en isoleren laat uitvoeren, geldt dit speciale tarief. Dit geldt echter alleen voor privé woningen die tien jaar of ouder zijn. Het mag niet gaan om een bedrijfspand en de eindfactuur moet aan jou zelf zijn gericht. Gedetailleerde informatie vind je op de website van de Federale Overheidsdienst Financiën.

Betrouwbare aannemer voor gyprocwerken in Gent?

Als je op zoek bent naar een aannemer voor een renovatieklus, kun je hier het offerteformulier invullen. Je ontvangt dan een aantal offertes op maat van experts in Gent en omstreken. De prijsopgaven zijn gratis en vrijblijvend. Wil je weten of een aannemer deugt? En of hij goed werk zal leveren, lees hieronder dan onze tips:

 1. Zoek op internet naar meningen over de aannemers. Zijn er mensen die een vergelijkbaar project hebben laten uitvoeren? Wat is hun oordeel?
 2. Kijk of de aannemer een certificaat of keurmerk voor gyprocwerken heeft. Alleen dan is hij een echte expert.
 3. Is het bedrijf aangesloten bij een brancheorganisatie zoals de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB). Je kunt alleen lid worden van deze organisatie als je aan een aantal strenge regels voldoet.
 4. Een inschrijving bij de Kruispuntbank voor Ondernemingen garandeert dat de ondernemer financieel gezond is en over de benodigde vakkennis beschikt.
 5. Let bij het vergelijken van de offertes niet alleen op de prijs, maar ook op de voorwaarden. Door de offertes van verschillende aannemers uit Gent te vergelijken kun je tot wel 40 procent besparen.

Gyproc plaatsers in Gent

Als je plannen hebt om je huis in Gent te verbouwen, zie je daar misschien tegenop. Je wil niet graag lang in een bouwput wonen en misschien ben je zelf ook niet zo handig. Dan is het slim om de werkzaamheden uit te besteden aan een expert. Dan ben je er zeker van dat je gyproc-wand waterpas staat en je verlaagd plafond niet gaat doorhangen. Een gyproc expert heeft de ervaring om jouw werkzaamheden efficiënt en nauwkeurig uit te voeren. Jij hebt geen omkijken naar de aanschaf van materiaal of materieel. Een vakman geeft je vooraf advies over de mogelijkheden en zal ook afwerkingsmethodes met je bespreken.

Goedkope gyprocwerken? Vergelijk offertes!

Overweeg jij om je muren af te laten werken met gyproc, of wil je een verlaagd plafond? Of misschien wil je je zolder afwerken of een extra kamer creëren. Vul dan hier het offerteformulier in. Je zult dan een aantal offertes voor jouw klus ontvangen van gyproc-experts uit de regio Gent. Zo krijg je een overzichtelijk beeld van de kosten van jouw werkzaamheden en kun je de prijsopgaven rustig vergelijken. Je kunt op deze manier tot wel veertig procent op de totaalprijs besparen!

Copyright © 2021 Spanplafond. Alle Rechten Voorbehouden - Algemene voorwaarden