Hoe moet je gyproc behangen? Lees het stappenplan

Nadat je een gyproc wand hebt laten plaatsen wil je deze natuurlijk zo mooi mogelijk afwerken. Er zijn verschillende soorten afwerkingen en een van de opties die je hebt is het aanbrengen van behang. Gyproc behangen is een klus die je goed zelf kunt doen, maar het is wel belangrijk om te weten hoe je dit moet aanpakken en waar je goed op moet letten. Hier lees je het stappenplan voor het behangen van gyproc. Wil je het liever laten doen? Dan kun je hier ook terecht voor het gratis aanvragen van offertes.

gyproc behangen stappenplan

Gyproc afwerkingsmogelijkheden

Een groot voordeel van gyproc is dat dit materiaal op verschillende manieren afgewerkt kan worden. Zo is het ook heel goed mogelijk om gyproc te schilderen, maar ook betegelen. Ook wordt er nog altijd veel gekozen voor gyproc behangen. Er zijn hierbij verschillende mogelijkheden: zo kun je een renovlies behang aanbrengen voor een meer egale ondergrond, maar je kunt ook voor andere typen behang kiezen.

gyproc met renovliesbehang

Gyproc behangen stappenplan

Eigenlijk werkt het behangen van gyproc op dezelfde manier als het behangen van een stenen muur. Wel is het slim om het behangen volgens het onderstaande stappenplan te doen, zodat je er zeker van bent dat je een mooi resultaat krijgt:

  1. Maak de gipsplaten eerst stofvrij en maak ze volledig glad. Zitten er nog oneffenheden in de voegen? Deze kun je schuren met speciaal schuurgaas voor gyproc;
  2. Breng nu eerst een primer aan met de roller. De primer is belangrijk om te voorkomen dat het behang later niet goed te verwijderen is omdat het snel hecht aan de gyproc. Breng de primer gelijkmatig aan. Let wel op dat het voegwerk goed droog is: het moet zijn zijn en hard aanvoelen;
  3. Nadat de primer is aangebracht moet je minstens twee uur wachten. Zo kan de primer goed intrekken;
  4. Nu is de wand klaar om behangen te worden. Gebruik een goede lijmsoort die bij het behang past en let op de richtlijnen van de fabrikant van het behangpapier.

Waarom is primer zo belangrijk?

Primer aanbrengen is van groot belang. Heb je te maken met een steenachtige ondergrond? Dan is het heel makkelijk om hang te verwijderen met behulp van een stoomapparaat. Bij gyproc platen is het belangrijk om contact met vocht zoveel mogelijk te vermijden. Een primer beschermt het karton van de gipsplaat tegen vocht. Daarnaast zorg je ervoor dat het behang later gemakkelijker te verwijderen is.

Een uitzondering op deze regel is wanneer je de gyprocplaten gaat behangen met renovlies. Dit type behang heeft eigenschappen waardoor het goed aan de ondergrond hecht. Dit zorgt ervoor dat het behang later niet meer te verwijderen is en dit is ook precies de bedoeling. Met dit behang ben je verzekerd van een strakke en egale ondergrond.

Hoeveel kost gyproc behangen?

Gyproc behangen hoeft niet veel geld te kosten, zeker niet als je het zelf gaat doen. Het enige wat je zelf aan moet schaffen is het behang en de primer. Ben je zelf niet goed in behangen of heb je er geen tijd voor? Dit kun je ook laten uitvoeren door een professioneel bedrijf. De gemiddelde prijs voor het behangen met standaard behang is €10 tot €14 per m2. De exacte prijs kun je achterhalen door een gratis offerte aan te vragen bij professionele behangers.

Gyproc behang verwijderen: hoe doe je dat?

Wanneer je een gyprocplaat behangen hebt, kan het zijn dat je na een aantal jaren een nieuw behang wilt of dat het huidige behang om een andere reden verwijderd moet worden. Hoe pak je dit aan? Hier vind je informatie over het verwijderen van zowel standaard behang als renovlies behang.

Standaard behang verwijderen

Het verwijderen van standaard behang van gyproc is vrij eenvoudig. In dit geval heb je een afweekmiddel nodig of een sopje van Biotex. Het behang zal makkelijker verwijderen wanneer je bij het behangen zelf eerst een primer hebt aangebracht. Heb je geen primer aangebracht? Dan zal naar alle waarschijnlijkheid alleen de toplaag eraf komen. Je kunt er dan voor kiezen om de muur machinaal op de schuren en dan opnieuw afwerken met verf of glasvezelbehang.

Heb je vinylbehang? Dan moet je het vinyl eerst perforeren. Zo zorg je ervoor dat het afweekmiddel goed in het behang dringt. Je kunt het gebruik van een stoomapparaat beter vermijden omdat er zo vocht in het gips kan trekken. In het ergste geval kunnen de platen dan kom gaan trekken. Wel een stoomapparaat gebruiken? Blijf dan niet te lang op één plaats stomen en gebruik een breed plamuurmes om de gipsplaten zo min mogelijk te beschadigen.

behangpapier verwijderen

Renovlies behang verwijderen

Het wordt aangeraden om renovlies behang, ook wel bekend als glasvezelbehang, niet van gyproc te verwijderen. De kans om de gipsplaten te verwijderen is te groot en dit brengt veel herstelwerkzaamheden met zich mee. Je kunt de platen beter egaliseren met een gyproc plamuur. Is de muur geverfd? Schuur ze dan eerst op of gebruik stuc primer voordat je de plamuur gebruikt.

Een professionele behanger is precies wat je nodig hebt wanneer je verzekerd wilt zijn van een correcte uitvoering en een strak resultaat. En op deze pagina is het voor jou mogelijk om vrijblijvend prijsvoorstellen te ontvangen van bedrijven bij jou in de buurt. Vergelijk de ontvangen offertes met elkaar en kies gemakkelijk en snel voor de laagste prijs. Hier vraag je gratis offertes aan!

Copyright © 2021 Spanplafond. Alle Rechten Voorbehouden - Algemene voorwaarden