Gyproc scheidingswand

Een gyproc scheidingswand wordt toegepast voor het inrichten van een leefruimte. De wanden zijn makkelijk en snel te plaatsen. Dit zorgt ervoor dat de arbeidskosten minimaal blijven. Verder is er een ruim aanbod van verschillende soorten gyproc platen waarmee tal van constructies kunnen worden gerealiseerd. Wil je meer weten over gyproc scheidingswand, wat de belangrijkste voordelen hiervan zijn en hoeveel je betaald voor het laten plaatsen hiervan? Dat lees je hier!

gyproc scheidingswand

Gyproc scheidingswand: de voordelen

Er zijn een aantal redenen waarom gyproc scheidingswanden worden toegepast. Ze worden voornamelijk geplaatst vanwege de snelle plaatsing, maar ook vanwege de lage kostprijs. Daarnaast zijn ze licht van gewicht en kunnen vrijwel overal geplaatst worden: ze hebben een onbeperkte breedte en hoogte. Ook als er gebogen scheidingswanden geplaatst moeten worden kan dit met gyproc wanden. Een ander groot voordeel is dat je een gyproc scheidingswand ook weer gemakkelijk kunt verwijderen op het moment dat je de ruimte later opnieuw wilt gaan indelen. Zorg er dan wel voor dat je eerst de vloer plaatst; deze loopt dan mooi onder de wand door.

Wat kost een gyproc scheidingswand plaatsen?

Een gyproc scheidingswand plaatsen heeft geen specifieke prijs, omdat het afhangt van een aantal factoren, zoals de grootte van het oppervlak, het type gyproc wand en de arbeidskosten die door een bedrijf worden gerekend. Verder spelen ook de opbouw, de gewenste afwerking en de moeilijkheidsgraad van het project een grote rol. Je kunt meestal wel uitgaan van een startprijs: vanaf €45 per m2 kun je een scheidingswand laten plaatsen. Wil je een meer precieze inschatting van de kosten? Dan kun je vrijblijvend een offerte aanvragen bij meerdere professionele bedrijven. Zo krijg je een duidelijk beeld van je mogelijkheden.

Gyproc scheidingswand opbouw

Hoe wordt een gyproc scheidingswand opgebouwd? In de eerste plaats wordt gebruik gemaakt van een houten of metalen frame. Dit wordt aan de vloer, het plafond en de wanden vastgeschroefd. Het frame wordt vervolgens afgewerkt met de gyprocplaten. Deze worden aan het frame bevestigd. Daarna worden de voegen tussen de platen afgevuld met een voegband en speciale filler. Dan is de wand egaal afgewerkt en kan het geschilderd of behangen worden. Een gyproc scheidingswand kan ook geplaatst worden met isolatie of met dubbele beplating voor extra stevigheid.

Verschillende toepassingen van scheidingswanden

Wanneer je erover nadenkt om scheidingswanden te laten plaatsen, heb je meerdere mogelijkheden. Je kunt kiezen voor een standaard plaat, maar ook voor platen met geluids- of waterwerende eigenschappen. Onderstaand vind je een duidelijk overzicht van alle toepassingen van scheidingswanden:

1) Scheidingswand met geluidsisolatie

Je kunt onder andere kiezen voor een scheidingswand die is voorzien van akoestische isolatie. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een dubbelwandige constructie. De frames in de wand worden zoveel mogelijk van elkaar ontkoppeld. Het geluid dat tegengehouden kan worden wordt bepaald door een aantal factoren:

  • De diepte van de spouw
  • De dikte van het isolatiemateriaal
  • Het aantal gyprocplaten

2) Scheidingswand in vochtige ruimte

Het is goed mogelijk om scheidingswanden in een vochtige ruimte als de badkamer te plaatsen. Er zijn speciale platen nodig die geen water opnemen; deze platen zijn van te voren geïmpregneerd. Een scheidingswand in de badkamer plaatsen is op deze manier geen probleem. De platen kunnen na afloop ook afgewerkt worden met keramische tegels of andere vorm van betegeling. Het is wel belangrijk om te weten dat de platen niet in aanraking mogen komen met spatwater. Daarom wordt er meestal gekozen voor een extra waterdichte coating die op de platen wordt aangebracht.

3) Tussenwand met metalen profielen

Wanneer je graag platen met een hoge stootvastheid wilt plaatsen, kun je kiezen voor speciale DuraGyp platen. Deze platen zijn van houtvezel en zijn geschikt voor ruimtes die veel worden gebruikt. Denk hierbij aan restaurants, klaslokalen, openbare lokalen en meer. In dit geval kun je meerdere lagen maken van de platen om zo een stootvaste wand te creëren.

4) Scheidingswand op houten frame

In het geval van een renovatie wordt veel gekozen voor gyproc scheidingswanden uit een houten frame. Hout heeft als voordeel dat het gemakkelijk en snel verwerkt kan worden, ook op locatie. Daarnaast is hout verkrijgbaar in verschillende diktes. De gyprocplaten worden gemakkelijk geniet, genageld of geschroefd aan het houten frame. Een houten frame maakt een dragende en niet-dragende constructie mogelijk. Het hout moet wel aan een aantal eisen voldoen: zo moet het niet te veel krimpen of uitzetten.

De afwerking van gyproc scheidingswanden

Zoals eerder aangegeven zijn er verschillende manieren waarop gyproc scheidingswanden afgewerkt kunnen worden. Voordat je gaat schilderen of behangen moeten eerst de voegen worden afgewerkt. Dit wordt gedaan met een voegband en speciaal vulmiddel voor voegen. Het voegmiddel wordt aangebracht in meerdere dunne lagen. De voegen krijgen op deze manier een strakke en egale afwerking waar je overheen kunt schilderen. Wel is het belangrijk om nog even te wachten totdat het voegmiddel volledig droog is. Dit kun je zien aan de witte kleur.

Is het voegmiddel volledig droog? Dan kan de scheidingswand naar eigen inzicht worden afgewerkt. Het is mogelijk om de wanden te schilderen, maar ook te behangen. In de badkamer kan de wand ook betegeld worden. Wel is het belangrijk om voor het schilderen en behangen eerst een primerlaag aan te brengen. Hierdoor voorkom je een te snelle hechting aan de gipsplaat en krijg je een mooier en strakker resultaat.

Offertes voor gyproc scheidingswand aanvragen

Je hebt heel wat mogelijkheid als het gaat om de plaatsing van scheidingswanden. En omdat ze vrijwel overal toepasbaar zijn, is het ook in jouw woning of kantoor mogelijk om ze te plaatsen. Het is mogelijk om zelf aan de slag te gaan, maar je kunt het nog beter overlaten aan een professional. Hier ben je op de juiste plek voor het vinden van de juiste vakman. Wist je dat vergelijken er voor kan zorgen dat je 20% of meer kunt besparen op de totale kosten? Vraag offertes op bij bedrijven in jouw regio en vergelijk ze met elkaar: zo kies je altijd de goedkoopste optie en weet je zeker dat jouw werkzaamheden goed worden uitgevoerd!

Copyright © 2021 Spanplafond. Alle Rechten Voorbehouden - Algemene voorwaarden