Gyproc prijs: hoe is deze opgebouwd?

Ben je benieuwd hoeveel je betaalt voor het laten plaatsen van een gyproc wand of plafond? Het is goed om van tevoren te weten dat je veel bouw- of renovatiewerken snel en ook redelijk goedkoop kunt laten uitvoeren met de keuze voor gyproc. Ben je benieuwd naar de prijzen van diverse toepassingen? Die lees je hier.

gyproc prijs

Het is slim om een vakman in te schakelen, vooral als je zelf geen ervaring hebt met het plaatsen van gyproc. Een ervaren vakman is niet alleen sneller, maar je bent daarnaast ook verzekerd van een mooi resultaat. Daarnaast profiteer je ook nog eens van een verlaagd btw-tarief en hoef je zelf geen materialen en gereedschap meer aan te schaffen. Hier lees je de gemiddelde prijzen van verschillende gyprocwerken, zodat je een duidelijk beeld krijgt van jouw opties.

1) Gyproc plafond

gyproc plafond

Bij het plaatsen van een plafond heb je meerdere mogelijkheden. Je kunt onder andere kiezen voor een afgehangen plafond die direct op de balken van je bestaande plafond wordt geplaatst. Er wordt hierbij gebruik gemaakt van een PlaGyp systeem dat ervoor zorgt dat de platen aan de hand van profielen aan het plafond bevestigd kunnen worden.

Is je huidige plafond niet stevig genoeg voor dit systeem? Dan kun je kiezen voor het verlagen van je plafond: dit wordt ook wel een vrijdragend plafond genoemd. Dit plafond is aan de muren bevestigd. Hierbij wordt gebruik gemaakt van profielen die een geraamte creëren tussen de muren, waar de platen weer aan bevestigd kunnen worden. De prijzen voor deze gyproc plafonds vind je in onderstaand overzicht:

Afgehangen plafond€55 - €70 per m2 (gemiddeld)
Vrijdragend plafond€55 - €70 per m2 (gemiddeld)

2) Voorzetwand/scheidingswand

Het is daarnaast ook mogelijk om gyprocplaten aan de wand te bevestigen. Hierbij heb je twee mogelijkheden. In de eerste plaats kun je kiezen voor een voorzetwand. Dit doe je voornamelijk wanneer de bestaande muur niet mooi is afgewerkt of als je leidingen wilt verbergen. De gyprocplaten worden voor de bestaande muur geplaatst. Wil je een grotere ruimte opdelen? Dan kies je voor een scheidingswand. Hiermee kun je nieuwe ruimtes in een ruimte creëren. In onderstaand overzicht zie je staan wat de gyproc prijs is per toepassing:

Enkele voorzetwand€25 - €30 per m2 (gemiddeld)
Dubbele voorzetwand (2 platen)€30 - €35 per m2 (gemiddeld)
Enkele scheidingswand€55 - €60 per m2 (gemiddeld)
Dubbele scheidingswand (2 platen)€55 - €60 per m2 (gemiddeld)

Afwerking gyproc prijs

Hoeveel kost de afwerking van de gipsplaten? Je hebt hierbij verschillende mogelijkheden. Zo kun je kiezen voor schilderen, behangen, betegelen en meer. Voordat je een gyproc muur gaat schilderen of behangen, is het eerst belangrijk om de voegen tussen de platen op te vullen. Zo ontstaat er een egaal geheel. Je kunt hiervoor vulmiddel gebruiken, maar het is ook mogelijk om voor vliesbehang te kiezen.

Zodra de muur is geplamuurd of het vliesbehang is aangebracht, kun je gaan schilderen of behangen. In beide gevallen is wel eerst een primer nodig. Dit is belangrijk omdat de zuigkracht van de gipsplaat ervoor zorgt dat de verf niet goed dekt en dat het behang te veel aan de plaat hecht. Primer zorgt ervoor dat de verf mooi en strak kan worden aangebracht en dat je behang later makkelijker weer los kunt maken. Gebruik je vliesbehang, ook wel bekend als renovlies? Dan hoef je geen primer te gebruiken. In onderstaand overzicht vind je de gemiddelde prijzen van de afwerking van gyproc:

Plamuren€15 - €30 per m2
Schilderen€30 per m2
Behangen€10 - €20 per m2

Zelf doen? Deze gipsplaten kun je kopen

Wanneer je zelf aan de slag gaat voor het plaatsen van gyprocplaten aan de muur of het plafond, moet je ook zelf de gipsplaten kopen. Het is goed om te weten dat er verschillende soorten gipsplaten zijn in meerdere afmetingen en daardoor ook met verschillende prijzen. Je kunt in de eerste plaats kiezen voor de standaard gipsplaten, maar ook voor waterwerende of geluidswerende gipsplaten. In onderstaand overzicht zie je de opties, de afmetingen en de prijzen:

Standaard gipsplaat260 x 60 cm€6
260 x 120 cm€12
Waterwerende gipsplaat260 x 60 cm€13
260 x 120 cm€26
Soundblock gipsplaat260 x 60 cm€15
260 x 120 cm€27

Je gebruikt waterwerende gipsplaten voornamelijk wanneer je gyproc wilt aanbrengen in een vochtige ruimte zoals de badkamer. Deze platen kun je herkennen aan de groene kleur. De geluidswerende platen kun je aanschaffen wanneer je wilt dat geluid extra gedempt wordt in een ruimte.

Doe-het-zelven of uitbesteden?

Wellicht denk je erover na om het plaatsen van de gyprocplaten zelf te doen. Dit is in principe goed mogelijk, maar je hebt hiervoor wel kennis nodig, ervaring en daarnaast moet je ook zelf het materiaal kopen en het juiste gereedschap in huis hebben. Het kan daarom slim zijn om ook te kijken naar de mogelijkheden om deze werkzaamheden uit te laten voeren door een vakman. Er zijn een aantal voordelen aan verbonden:

  • Je betaalt een verlaagd btw-tarief van 6% op de aankoop van materialen. Als je ze zelf gaat kopen betaal je het normale tarief van 21%;
  • Je bent er met een vakman van verzekerd dat de werkzaamheden op een correcte manier worden uitgevoerd;
  • Je kunt profiteren van een strak resultaat. Zelf ben je sneller geneigd om fouten te maken die later weer hersteld moeten worden en dus voor de nodige extra kosten zorgen.

Vraag hier gratis offertes aan van bedrijven in jouw omgeving. Vergelijk ze met elkaar en kies voor de laagste prijs. Zo weet je zeker dat je de laagste gyproc prijs betaalt en dat je profiteert van alle voordelen!

Copyright © 2021 Spanplafond. Alle Rechten Voorbehouden - Algemene voorwaarden