Gyplat: de voordelen, de toepassingen en de prijzen per m2

Wil je meer weten over gyplat platen, wat je ermee kunt doen en wat de voordelen hiervan zijn? Gyplat Platen zijn ideaal voor pleisterwerken in gevallen waarbij het rechtstreeks pleisteren niet mogelijk is. De platen maken een plafond egaal en strak en zorgen ervoor dat het plafond de platen kan dragen. Hier lees je alles wat je moet weten over de toepassing van gyplat en ontdek je de gemiddelde prijs. De exacte prijs voor een klus weten? Dan vraag je eenvoudig en snel een offerte aan.

De eigenschappen van gyplat

Gyplat Platen zijn speciale pleisterplaten die zijn ontworpen voor plafonds waarbij bepleistering nodig is. Deze platen hebben een omhulling van sterk karton en hebben een kern die bestaat uit onbrandbaar gips. Het karton op de plaat is van groot belang: dit zorgt voor een goede hechting met pleister. De gyplat platen zijn voornamelijk geschikt voor plafonds onder houten vloeren of daken. Deze platen zijn voorzien van afgeronde randen: dit zorgt ervoor dat ze beter op elkaar aansluiten. Deze platen kunnen alleen bepleisterd worden, voor andere afwerkingen zoals schilderen of behangen zijn gyprocplaten een betere keuze.

gyplat voorbeeld

De gyplat prijs per m2

Benieuwd hoeveel je betaalt voor de plaatsing van gyplat platen? Dit is afhankelijk van het soort constructie waarvoor je de platen gebruikt. Een standaard stucplaat van 200 x 40 centimeter en een dikte van 9,5 mm betaal je tussen de €2,50 en €4. In onderstaande tabel vind je een overzicht van de gemiddelde prijzen per m2:

Constructie:Prijs per m2:
Draagconstructie in hout€20 - €23
Draagconstructie in metaal€17 - €20

Het plaatsen van gyplat

Pleister heeft een hoger gewicht en dit betekent dat je een sterke constructie nodig hebt. Meestal wordt er hierbij gekozen voor een houten of metalen draagconstructie. Je hebt daarnaast de keuze tussen een afgewerkt plafond of een schuurplafond.

Hout of metaal?

Wil je een perfect egaal plafond? Dan is het zeer belangrijk om voor de juiste constructie te kiezen. Deze moet daarnaast ook op de juiste manier geplaatst zijn. De platen worden via een houten of metalen constructie onder een plafond geplaatst. Kies je voor een houten draagconstructie? Dan worden de draaglatten dwars gemonteerd op de basislatten die al eerder geplaatst zijn. De stucplaten worden vervolgens dwars geschroefd op de draaglatten. Dit gebeurt met snelbouwschroeven. Kies je voor een metalen constructie? Deze constructie bestaat uit een basisprofiel en meerdere draagprofielen. Deze worden met ankerplugs op het plafond gemonteerd. Ook worden hierbij afhangers gebruikt. De stucplaten worden vervolgens op de constructie geschroefd.

Het is mogelijk om zelf aan de slag te gaan met het plaatsen van een constructie voor het stucplafond. Je moet wel goed weten waar je aan begint en op de hoogte zijn van de voorschriften van de fabrikant. Het is ook mogelijk om deze werkzaamheden over te laten een aan professioneel bedrijf. Je kunt hier makkelijk en snel offertes aanvragen bij bedrijven die bij jou in de buurt operationeel zijn. Zo ben je verzekerd van een goede montage en een sterk eindresultaat.

Gyplat plafond: het pleisteren

Zodra de draagconstructie is geplaatst en de platen zijn bevestigd, is het tijd om te gaan pleisteren. Een groot voordeel is dat gyplat platen geen voorbehandeling nodig hebben voor de naden. Door het pleister door de naden te drukken krijgt de plafond juist meer stabiliteit. De platen langs de achterkant worden op deze manier ook sneller en beter aan elkaar bevestigd. Bij gyplat moet de hele plaat bepleisterd worden en niet alleen de naden, zoals bij gyproc wel het geval is.

gyplat plaatsen

Bij een gyplat plafond moet je rekening houden met een minimumdikte van 10 mm van de pleisterlaag. Daarnaast is het belangrijk om het juiste pleistermateriaal te kiezen. Je kunt een glad bepleisterd plafond kiezen, maar ook een schuurwerk plafond. Een schuurplafond biedt de mogelijkheid om voor speciaal schuurband of -gips te kiezen voor een uniek effect op het plafond.

De voordelen van gyplat

Waarom zou je kiezen voor gyplat platen wanneer je een plafond wilt plaatsen? De toepassing van gyplat heeft een aantal voordelen waar je van profiteert.

  1. Brandwerend: het pleister is 100% brandwerend en dit biedt dan ook veel zekerheid;
  2. Handig formaat: het formaat is niet alleen handig, maar ook goed bewerkbaar. Daardoor ben je verzekerd van een makkelijke plaatsing;
  3. Duurzaam: de platen hebben een cradle-to-cradle certificaat waarmee aangetoond wordt dat het een duurzaam product is dat wordt geproduceerd zonder verlies van grondstoffen.

Er zit ook een mogelijk nadeel aan gyplat platen. De kans op scheuren bij moeilijke oppervlakken is een wat meer aanwezig. Daarom kun je ook kiezen voor stucanet. Dit is een pleisterdrager van gelast traliewerk, gecombineerd met golfkarton. Deze pleisterdrager is een goede optie voor moeilijke oppervlakken zoals gewelven of schuine wanden. Zo ben je altijd verzekerd van een goed resultaat.

Wat zijn de beste gipsplaten voor je plafond?

Wanneer je een plafond wilt laten plaatsen heb je dus de keuze uit gyplat en gyproc. Wat kun je het beste kiezen? Wanneer je een stucplafond wilt is het slim om voor gyplat platen te kiezen. Deze platen zijn gemaakt voor pleisterwerken op plekken waar rechtstreekse bepleistering niet mogelijk is. Je kiest voor gyproc platen in alle andere afwerkingen. Deze platen zijn eenvoudig te plaatsen en zorgen voor een efficiënte oplossing. De platen zijn eenvoudig te bevestigen en bieden meerdere afwerkingsmogelijkheden. Ook voor vochtige ruimtes zijn goede gyproc platen beschikbaar.

Wil jij gyplat platen plaatsen? Dit kun je zelf proberen, maar je kunt ook voor de zekerheid van een vakman kiezen. Je bent dan niet alleen verzekerd van een snelle oplossing, maar ook van een oplossing met een mooi en sterk resultaat. Het is hier mogelijk om offertes aan te vragen bij meerdere bedrijven bij jou in de buurt. Dit zorgt ervoor dat je prijzen kunt vergelijken en zo altijd de meest voordelige optie kiest!

Copyright © 2021 Spanplafond. Alle Rechten Voorbehouden - Algemene voorwaarden