Zo kun je gipsplaat of gyproc betegelen

Heb je gyproc platen laten plaatsen? Dan weet je waarschijnlijk dat je heel wat afwerkingen kunt kiezen. Een van de mogelijke afwerkingen is betegeling. Het is vrij eenvoudig om gyproc platen te betegelen. Wel zijn er een aantal zaken waar je op moet letten, vooral wanneer je gaat betegelen in een vochtige ruimte. Hier lees je niet alleen alles over gyproc betegelen, maar ook handige tips en de mogelijkheid om offertes aan te vragen bij meerdere bedrijven in jouw omgeving!

gyproc betegelen

Gyproc betegelen: de werkwijze

Het betegelen van gyproc is niet iets dat je heel snel hebt gedaan. Je moet niet alleen secuur te werk gaan, maar ook de juiste stappen volgen zodat je verzekerd bent van een goed resultaat. Het is dan ook belangrijk om het onderstaande stappenplan door te nemen, zodat je weet wat je moet doen en hoe je dit het beste kunt uitvoeren.

Stap 1: Breng voorstrijkmiddel aan

De eerste stap is het aanbrengen van voorstrijkmiddel. Dit is een vereiste bij het betegelen van gyproc. Dit middel zorgt er voor dat de lijm goed hecht aan het oppervlak. Daarnaast voorkomt dit middel dat het vocht in de lijm geabsorbeerd wordt door het gips. Het aanbrengen van een voorstrijkmiddel is een belangrijke eerst stap. Voordat je dit gaat doen is het ook belangrijk om nog te controleren of de voegen tussen de platen goed zijn afgewerkt. Is dit niet het geval? Dan moet dit eerst nog gebeuren met zelfklevende voegband.

Stap 2: Breng de lijm aan

De tweede stap is het aanbrengen van de lijm. Het is mogelijk om de lijm zelf aan te maken, maar je kunt er ook voor kiezen om een kant-en-klaar product te kiezen. Vervolgens ga je de lijm aanbrengen. Dit doe je met een lijmkam; maak horizontale stroken. Plaats vervolgens de tegels met een schuivende beweging in de lijm. Hoe groter het formaat tegel, hoe grover de vertanding van de lijmkam. Voor grote tegels heb je 2,5 kg lijm per m2 nodig en voor kleine tegels zo’n 1,6 kg lijm.

Stap 3: Gyproc betegelen

De derde stap is het betegelen van de gyproc. Plaats een horizontale lat aan de onderzijde van de wand, ter hoogte van de plaats waar de tweede rij met tegels geplaatst gaat worden. Dit is een handige manier om in de gaten te houden of de tegels waterpas lopen. De eerste rij tegels plaats je als laatste. Als de vloer niet waterpas is, kun je de tegels op maat snijden. Werk de muur in kleine stukken af. Gebruik niet meer lijm dan je in een half uur gebruikt.

Je kunt de overtollige lijm verwijderen met een vochtige spons. Zorg er wel voor dat de voegen schoon blijven. Zodra de tegel is aangebracht, heb je nog ongeveer 20 minuten om deze nog te verplaatsen. Daarna krijg je de tegel vaak niet meer makkelijk los. Plaats voegkruisjes om de juiste afstand tussen de tegels te houden.

Stap 4: De tegels voegen

De vierde en laatste stap is het voegen van de tegels. Je moet na het betegelen tenminste 24 uur wachten voordat je gaat voegen. Je kunt de voegkruisjes laten zitten: ze worden volledig afgedekt door het voegmiddel. Je kunt voegmiddel in poedervorm kiezen en in een mix. Breng het voegmiddel diagonaal over de wand aan in schuine bewegingen. Druk het materiaal zo goed mogelijk in de voegen. Het voegmiddel droogt snel en dus moet je wat sneller werken.

Handige tips

Wanneer je zelf aan de slag gaat met het betegelen van je gyproc wand kun je wel wat extra tips gebruiken. Hier vind je een overzicht van de extra tips waar je mogelijk veel aan hebt wanneer je gaat betegelen.

  • Ga er altijd vanuit dat een vloer, wand of plafond niet volledig recht staat. Tegel daarom vanuit het midden naar de hoeken toe, zodat je de tegels hier altijd nog op maat kunt snijden;
  • Controleer tussendoor of tegels even recht en diep liggen. Je kunt de tegels na het plaatsen nog ongeveer 20 minuten herpositioneren;
  • Gebruik tegels uit verschillende doosjes; zo vallen mogelijke kleurverschillen minder goed op;
  • Maak gebruik van een tegelsnijder om de tegels perfect op maat te maken. Je kunt een tegelsnijder gemakkelijk bij een bouwmarkt huren;
  • Moet je moeilijke vormen aftekenen, zoals die van een wastafel? Gebruik dan een profielmal en druk het tegen het voorwerp aan. Zo kun je de vorm overtekenen op de tegel;
  • Zorg ervoor dat de voegkruisjes diep genoeg zitten en niet boven de tegels uitsteken. In dit geval zul je ze zien blijven zitten;

Ga je een scheidingswand in een vochtige ruimte betegelen? Dan is het belangrijk om de plaat extra te beschermen tegen vocht. Dit moet vooral op plekken waar er sprake is van spatwater, bijvoorbeeld in de douche. Je kunt de platen onder andere voorbehandelen met speciale kit. Deze coating maakt een gyproc plaat volledig waterdicht. Ook kun je een wapeningsvlies toepassen om hoeken, naden en voegen goed te beschermen tegen indringing van vocht.

gyproc wand in badkamer betegelen

Snel en gratis offertes aanvragen

Een andere goede tip is het inschakelen van een professional. Vooral wanneer je zelf niet over de nodige kennis en ervaring beschikt kan het betegelen van een gyproc wand een lastige klus zijn. Door dit over te laten aan een vakkundig bedrijf ben je er zeker van dat de werkzaamheden goed worden uitgevoerd en dat je een mooi eindresultaat krijgt. Vraag hier eenvoudig, snel en gratis offertes aan en kies voor de laagste prijs voor het laten uitvoeren van je project.

Copyright © 2021 Spanplafond. Alle Rechten Voorbehouden - Algemene voorwaarden