Gyproc schilderen of verven met of zonder primer

Het is algemeen bekend dat je gyproc heel goed kunt schilderen. Deze gipsplaten zijn dan ook ideaal om toe te passen bij het herindelen van een ruimte of het plaatsen van voorzetwanden. Maar hoe moet je precies te werk gaan en waar moet je rekening mee houden? Op deze pagina staat alle informatie over gyproc schilderen, welke materialen je het beste kunt gebruiken en hoe je stap voor stap jouw gyproc wand schildert.

gyproc schilderen

Wat heb je nodig?

Voordat je aan de slag gaat is het slim om alvast de benodigdheden in huis te hebben. Zo weet je zeker dat je in één keer door kunt gaan en dat je verzekerd bent van het beste resultaat. Je hebt nodig:

  • Schilderstape
  • Primer
  • Muurverf
  • Zachte borstel
  • Ronde verfborstel
  • Kortharige vachtroller

Benieuwd naar hoe je het beste resultaat behaald? Hier vind je een handig stappenplan waarin van A tot Z beschreven staat hoe je gyproc moet schilderen.

Stap 1: De ondergrond voorbereiden

Een goede voorbereiding is belangrijk omdat je op deze manier het beste resultaat krijgt. Het is belangrijk dat de platen helemaal schoon, glad en droog zijn. Ook moeten de voegen goed zijn opgevuld. Je kunt ook nog wat schuurpapier gebruiken om de voegen nog een beetje op te schuren. Gebruik hiervoor schuurpapier met korrelgrootte 150. Veeg vervolgens de platen goed schoon. Dit doe je met een zachte borstel of stofzuiger met borstel. Breng vervolgens schilderstape aan op de plekken die niet geverfd worden, zoals kozijnen of deurposten.

Stap 2: De primer aanbrengen

Het is belangrijk om primer aan te brengen alvorens je de platen gaat beschilderen. Primer zorgt ervoor dat het gips veel minder zuigend vermogen heeft. De verf zal daardoor veel minder snel in de platen trekken en een veel mooier en dekkender resultaat geven. De primer is daarnaast ook een hechtlaag: de verf kan zich op deze manier veel beter hechten op de voegen en de papieren bovenlaag van de gipsplaten.

Er zijn meerdere soorten primers waar je uit kunt kiezen. Er zijn primers die al zijn aangekleurd: dit is handig om te gebruiken als je de muur een kleur gaat geven als groen, oranje of geel. Dit zorgt ervoor dat de verf meteen beter dekt. Een standaard primer is ook een prima optie: wellicht moet je dan meerdere lagen aanbrengen. Gebruik een kortharige vachtroller bij het aanbrengen van de primer.

Stap 3: Starten met verven

Zodra de primer is aangebracht en opgedroogd, kun je beginnen met schilderen. Het is belangrijk om de verf eerst goed door te roeren. Gebruik vervolgens voor de hoeken en randen een borstel en voor de platen zelf een muurroller. Zet een paar verticale strepen op de muur en rol deze horizontaal uit. Daarna schilder je nog een keer verticaal: de verf wordt op deze manier goed verdeeld en je krijgt een mooi en strak resultaat. Je kunt na het aanbrengen van de eerste laag op dezelfde manier ook nog een tweede laag aanbrengen.

Gyproc schilderen: de kosten

Hoeveel betaal je voor het schilderen van gyproc? Je kunt dit zelf doen, dan moet je zelf de benodigdheden aanschaffen die bovenaan de pagina beschreven staan. Het kan je extra geld kosten wanneer je niet alles in huis hebt. Heb je weinig ervaring met schilderen? Dan is het wellicht slim om een vakman in te schakelen. Je bent verzekerd van een correcte uitvoering en daarnaast krijg je ook altijd een strak resultaat. Voor het inhuren van een professionele schilder betaal je ongeveer €30 per m2. Voor de exacte prijs vraag je eenvoudig en snel een offerte aan: je krijgt dan altijd een prijs op maat en alle informatie die je nodig hebt.

Alternatief voor gyproc schilderen?

Een alternatief voor gyproc schilderen is behangen. Je kunt er voor kiezen om renovlies behang te nemen. Dit is een speciaal en sterk soort behang dat vrijwel hetzelfde werkt als plamuren. Het maakt de wand glad en egaal. Je kunt renovlies daarnaast ook altijd overschilderen. Je kunt ook normaal behang aanbrengen op de wand, nadat de voegen zijn gevuld. Voordat je gaat behangen is het slim om een primerlaag aan te brengen, zodat het behang zich niet te erg aan de papierlaag van de gipsplaat hecht.

Een professionele schilder inschakelen voor je klus? Hier kun je gemakkelijk en snel offertes aanvragen bij bedrijven in jouw regio. Zo ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en kun je op je gemak bekijken waar je goedkoop uit bent!

Copyright © 2021 Spanplafond. Alle Rechten Voorbehouden - Algemene voorwaarden