Waterwerend en watervaste gyproc in vochtige ruimtes, ja dat kan!

Wil je je badkamer of keuken afwerken met gipsplaten? In dergelijke vochtige ruimtes, kun je beter geen gewone gyproc platen gebruiken. Er zijn voor deze toepassingen waterwerende platen te verkrijgen. Met dit materiaal is een mooi eindresultaat gegarandeerd en worden vochtproblemen vermeden. Deze watervaste gipsplaten, gyproc WR geheten, worden ook vaak groene gyproc platen genoemd, omdat ze een herkenbare groene kleur hebben. Wil je alles weten over de eigenschappen, toepassingen en prijzen van watervaste gyproc? Lees dan hier verder!

Wat is watervaste gyproc?

Waterwerende gyproc is een gipsplaat die je kunt gebruiken in vochtige ruimtes. Net als een gewone gyproc plaat bestaat deze uit een kern van gips met gerecycled karton als ommanteling. Maar de watervaste platen worden geïmpregneerd, waardoor ze minder snel water opnemen. Hierdoor wordt schimmelvorming voorkomen. Door de waterwerende eigenschappen dit type gipsplaat uitstekend toe te passen in ruimtes waar het vaker vochtig is zoals de badkamer of de keuken. Je kunt de waterwerende gyproc gemakkelijk herkennen aan zijn groene kleur. Ook heeft het materiaal de code WR, wat staat voor Water Repellent (waterafstotend).

Gyproc-WR: niet in de sauna!

Hoewel watervaste gyproc ontwikkeld is voor vochtige ruimtes, zitten er wel limieten aan het gebruik. Het materiaal is specifiek toepasbaar in omgevingen waar de vochtigheidsgraad wisselt. Dit is typisch het geval in keukens en badkamers. In ruimtes waar altijd een hoge vochtigheidsgraad heerst, denk aan buiten zwembaden of sauna’s, is groene gyproc niet toepasbaar. Deze waterwerende gyproc-platen zijn ook niet geschikt om buiten toe te passen.

Watervaste gyproc prijs per m2

Je bent natuurlijk benieuwd naar de kosten van watervaste gyproc. Dat is afhankelijk van de toepassing en de uitvoering. Waterbestendige gyproc kan zowel op muren als op plafonds worden toegepast en er kan worden gekozen voor een enkele of een dubbele uitvoering. Hieronder volgt meer uitleg over de verschillende toepassingen. Gemiddelde prijzen vind je in onderstaande tabel:

Enkele voorzetwand (55mm profielen, 50mm isolatie)
Toepassing gyproc WRUitvoeringGemiddelde kostprijs per m²(incl. plaatsing)
Waterwerende gyproc als wandbekledingEnkele scheidingswand(55mm profielen, 50mm isolatie)± €40 à €45
± €55 à €60
± €25 à €30
Dubbele voorzetwand (2 gyproc platen)± €30 à €35
Waterwerende gyproc als plafondbekledingAfgehangen / vrijdragend plafond± €30 à €35

Toepassingen waterwerende gyproc

1. Als wandbekleding

Voor wanden worden meestal groene gyproc platen met een ABA-voegsysteem gebruikt. Dankzij een ABA-langskant (2 afgeschuinde langskanten) aan de lange zijden, wordt een mooiere afwerking bij het voegen verkregen. Om een gyproc wand te maken, kunnen de platen op een houten of metalen frame worden gemonteerd. Het is ook mogelijk om ze met behulp van gyproc L-gips te kleven.

De platen zijn in verschillende afmetingen beschikbaar. De meest voorkomende maten (Dikte x Breedte x Lengte) zijn:

  • 9,5 x 600 x 2600 mm;
  • 12,5 x 600 x 2600mm;
  • 12,5 x 1200 x 2600-3000mm;
  • 15 x 1200 x 2600 mm

De prijs van WR gyproc als wandbekleding ligt tussen de 25 en 60 euro per vierkante meter.

Als plafondbekleding

Als je het plafond met waterafstotende gyproc gaat bekleden, kun je het best zogeheten 4xABA-platen gebruiken. Deze zijn niet alleen aan de lange zijde, maar ook aan de korte zijde afgewerkt volgens de ABA-methode. Doordat de platen aan alle vier de zijden op dezelfde manier zijn afgewerkt, zijn ze gemakkelijker en sneller te plaatsen. Dit is specifiek voor plafonds een beter systeem omdat hier ook vaak de voegen aan de korte zijde moeten worden afgewerkt. Om een gyproc plafond te maken, worden de gipsplaten meestal aan een houten frame vastgemaakt. De meest voorkomende afmetingen van de 4xABA-platen zijn (Dikte x Breedte x Lengte):

  • 12,5 x 600 x 2500mm;
  • 12,5 x 1200 x 2500mm

De gemiddelde prijs van WR gyproc als plafondbekleding ligt tussen de 55 en 70 euro per vierkante meter.

Afwerken van gyproc WR platen: voegen

Om een optimaal resultaat te behalen, moeten de gyproc platen na plaatsing op de juiste manier worden afgewerkt. Omdat deze watervaste gipsplaten in vochtige omgevingen worden geplaatst moet men de juiste producten gebruiken. De voegen kunnen het best met hydro voegband en hydro voegpasta worden gerealiseerd. Deze producten zijn bestand tegen water. Zo kan het vocht niet tussen de platen kruipen en zal de gyproc langer meegaan.

Betegelen of schilderen voor perfecte afwerking

Ook kan het materiaal het best worden afgewerkt met een waterdicht materiaal. Want ook al is gyproc WR geschikt voor het gebruik in een ruimte met wisselende vochtigheid, het mag niet rechtstreeks in contact komen met spatwater. Je kunt de gipsplaten prima betegelen of schilderen met een vochtwerende verf.

Als je tegels wil aanbrengen op gyproc, dan moet je eerst een voorstrijkmiddel aanbrengen. Hier worden vervolgens de tegels op vastgelijmd. Bij het schilderen van gyproc is het belangrijk dat de platen volledig droog en schoon zijn. Let er ook op dat de voegen volledig egaal zijn opgevuld. Je zult de platen eerst met een primer moeten voorbehandelen en daarna gebruik je een verf die specifiek geschikt is voor vochtige ruimtes.

Zelf doen of vakman inschakelen?

Als je een handige klusser bent, kun je de gyproc platen zelf plaatsen. Maar twijfel je, dan doe je er goed aan om een vakman in te schakelen. Deze kan je adviseren over welk type gyproc en welke afwerking het meest geschikt is voor jouw situatie en wensen. Het plaatsen van gipsplaten in een vochtige omgeving luistert erg nauw. Een professional heeft die kennis en ervaring waardoor jij verzekerd bent van een mooi resultaat en kwaliteit op lange termijn.

Offertes voor gyprocwerken ontvangen?

Kies voor een professionele uitvoering van je gyprocwerken. Vul onderstaand formulier in en ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 professionals die actief zijn in jouw buurt.

Copyright © 2021 Spanplafond. Alle Rechten Voorbehouden - Algemene voorwaarden