Gyproc pluggen of schroeven: verschillende soorten

Je gebruikt gyproc pluggen om verschillende voorwerpen aan gyproc wanden of plafonds te bevestigen. Het gebruik van de juiste pluggen is belangrijk, omdat iedere plug een eigen maximale toegelaten kracht heeft. Wil je meer weten over de verschillende gyproc pluggen en hun eigenschappen? Dat lees je hier!

De verschillende soorten gyproc pluggen

De gyproc pluggen kunnen onderscheiden worden in verschillende soorten: er zijn zowel plafond pluggen als schroef- en wandpluggen. In onderstaande tabel vind je een duidelijk overzicht:

Soort plugDikte gyprocplaatMaximale kracht per bevestigingspunt
Plafond Pluggen9,5 mmTrekkracht: 5 kg
12,5 mmTrekkracht: 10 kg
Schroefpluggen9,5 mmDraagkracht: 15 kg
12,5 mmDraagkracht: 20 kg
2x 12,5 mm (bij dubbele beplating)Draagkracht: 25 kg
Wandpluggen9,5 mmDraagkracht: 25 kg
Trekkracht: 10 kg
12,5 mmDraagkracht: 30 kg
Trekkracht: 15 kg
2 x 12,5 mm (bij dubbele beplating)Draagkracht: 50 kg
Trekkracht: 25 kg

Alle pluggen uitgelegd

Je hebt de keuze uit meerdere pluggen die verkrijgbaar zijn bij diverse diktes van gyprocplaten. Meer weten over de verschillende pluggen? Hier vind je meer informatie over de pluggen.

1) Plafond Pluggen

Deze pluggen zijn gemaakt van kunststof en hebben een schroef die gebruikt wordt om voorwerpen aan een gyproc plafond te hangen. Deze plug heeft één of twee vleugels die spreiden wanneer ze plug in het plafond wordt vastgeschroefd. Plafond Pluggen hebben een boordiameter van 10 mm, een schroefdiameter van 4 mm en een schroeflengte van 45 mm.

De prijs voor plafond pluggen: vanaf €5 voor 5 stuks

2) Schroefpluggen

Schroefpluggen worden gebruikt om vlakke voorwerpen aan een gyproc wand te hangen. Denk hierbij aan een spiegel of een schilderij. Je hoeft hier niet voor te boren, je kunt de schroefpluggen direct in de plaat schroeven. Dit maakt ze erg gemakkelijk in gebruik. De schroefpluggen hebben een schroefdiameter van 4 mm en een schroeflengte van 40 mm.

De prijs voor schroefpluggen: vanaf €5 voor 5 stuks.

3) Wandpluggen

Wand Pluggen worden gebruikt om zware voorwerpen te hangen aan een gyproc wand. Denk hierbij aan een kast of een wastafel. De wandpluggen openen wanneer er een schroef ingedraaid wordt. Op deze manier vormen ze een paraplu: de kraag zit vast in de achterzijde van de gyprocplaat. De wand pluggen hebben een boordiameter van 8 mm, een schroeflengte van 40 mm bij enkele en 65 mm bij dubbele beplating.

De prijs voor wandpluggen: €5 voor 5 stuks.

Het gebruik van pluggen: belangrijkste aandachtspunten

Het is belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden wanneer je kiest voor het gebruik van pluggen voor gyproc wanden of plafonds.

  • Houd rekening met het gewicht. Ga je voorwerpen bevestigen aan gyprocplaten? Dan is het goed om te weten wat het gewicht is van deze voorwerpen, ook wanneer ze belast worden. Denk bij een boekenkast aan het gewicht van de planken inclusief de boeken. Hierdoor weet je zeker dat je de plaat niet overbelast.
  • Zorg voor extra versteviging. Wanneer je wilt dat je wand meer gewicht kan dragen, kun je ervoor kiezen om een dubbele beplating aan te brengen. Dubbele beplating heeft als voordeel dat je de ondergrond versterkt en daarmee ook de kracht per bevestigingspunt.
  • Weet wat je aan de wand wilt plaatsen. Het is slim om van tevoren te bedenken wat je aan een wand of plafond wilt gaan bevestigen. Zo ga je bij het plaatsen meteen op de juiste manier aan de slag en ben je verzekerd van de juiste versteviging.

Laat je de werkzaamheden uitvoeren? Geef je plannen dan altijd door aan de vakman die de werkzaamheden doet. Zo krijg je het beste advies en wordt de beste oplossing bedacht voor het gebruik van pluggen voor gyproc wanden of plafonds.

Ophangsystemen voor lichte voorwerpen

De gyproc pluggen zijn voornamelijk bedoeld voor zwaardere voorwerpen. Maar je kunt ook lichte voorwerpen aan de wand hangen, zoals een schilderij of andere decoratie voor de wand. In dit geval kun je kiezen voor de speciale ophangsystemen voor gyproc. Een gyproc ophangsysteem bestaat uit een ophangrail met hangdraden waar je de wanddecoratie aan kunt bevestigen. Je kunt een ophangsysteem aanschaffen voor het plafond, maar ook voor de wand. Deze systemen zijn stijlvol voor het interieur, maar ook flexibel. Je kunt de decoratie gemakkelijk vervangen omdat er geen spijkers in de muur zitten.

Profiteer optimaal van de laagste prijs

Wil je zeker weten dat je de juiste keuzes maakt en dat de gyproc pluggen goed worden toegepast zonder dat het gewicht van voorwerpen te zwaar is? Dan kun je er voor kiezen om een professioneel bedrijf in te schakelen. Zij weten niet alleen precies hoe de werkzaamheden correct worden uitgevoerd, maar zorgen ook voor een veilige verbinding met de juiste pluggen. Zo weet je zeker dat je kunt profiteren van kwaliteit. Hier vraag je heel makkelijk en snel offertes op bij bedrijven in jouw regio! Vergelijk de prijsvoorstellen met elkaar en kies de voordeligste optie!

Copyright © 2021 Spanplafond. Alle Rechten Voorbehouden - Algemene voorwaarden